Avto

Čas za hibride, luksuz in umirjene motoriste

Kaj piše v dnevniku hibridne toyote prius, ki ima, kot kaže, pravo tehniko za te čase. Dobro kaže tudi luksuzu, povsem na vrhu, kjer je prostor za kraljevski rolls-royce phantom, opisujemo novo generacijo, stopničko nižje pa kraljuje Mercedes-Benzov razred S. Kako se spreminjajo motocikli in motoristi, kako kaže prodaji, kaj je novega pri Volkswagnu in kaj vse lahko počnete s terenskim poltovornjakom, kot je nissan navara.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.08.2017 09:15
Čas branja: 2 min

Dizelska vojna gre Toyoti brez dvoma na roko. Pred dvema desetletjema je bil Toyotin prius posebnež s pozitivno vizijo, še vedno drugačen pa je danes odlična alternativa bencinskim in dizelskim tekmecem. Preverili smo, zakaj. S supertestnim priusom smo sicer prevozili več kot deset tisoč kilometrov. Ocenil ga je tudi naš Jure, lastnik priusa druge generacije, in ga primerjal z novim. Janez je pogledal v zgodovino tega modela in se spustil v globine njegove vsebine.

Vrača se čas za luksuz, tudi takšen, kakršnega ponuja novi rolls-royce phantom. Avto, ki je bil skozi zgodovino izbira najvplivnejših moških in žensk. Priča je bil pomembnim zgodovinskim trenutkom, v osmi generaciji pa usmerja svetovno industrijo luksuza.

Luksuz za manjše množice pa ponuja osveženi mercedes-benz razreda S, avto, ki je v zadnjih štirih letih našel prek 300 tisoč kupcev in si pokoril dva največja tekmeca, BMW serije 7 in audija A8. Novi S smo vozili v Zürichu, Janez pa pravi, da je avto prefinjeno drugačen, tehnološko posodobljen, motorno okrepljen, pa še vedno s sapo jemajočim udobjem oziroma luksuzom. Kaj pravi o različici AMG s 612 konji in kaj o navodilih za uporabo, spisanih na 90 straneh. Novi S ima namreč res veliko funkcij.

Prodaja motociklov v Sloveniji raste skoraj tako hitro kot avtomobilov, vozni park se povečuje še hitreje, motoristi pa se starajo in izbirajo bolj racionalne dvokolesnike. Še leta 2005 je bilo kar 60 odstotkov novih motoristov v Sloveniji starih do 36 let. Predlanskim pa so po dvokolesnikih največ posegali motoristi, stari od 46 do 60 let; teh je bilo skoraj 30 odstotkov, leta 2005 le 12,6 odstotka.

Opel se spreminja, postaja vitkejši in bolj elastičen. Pa ne le zaradi zamenjave lastništva po kar 88 letih, ampak tudi zaradi spremenjene sestave vodenja. PSA je v tem tednu dokončno, pet mesecev pred prvotnim ciljem, prevzel Opel. Ta pa že oblikuje vitkejšo vodstveno sestavo, načrtuje dobiček do leta 2020 in več sinergij med proizvajalcema.

Nissan navara je priročna velikanka, kljub poltovornjaški zasnovi pa še zdaleč ni »le« profesionalna delovna mula, ampak tudi prijetna zasebna pomočnica, s katero se rad odpraviš v svet užitkov in zabave.

Volkswagen v novem škandalu: posojilo EIB naj bi dobili z goljufijo. Nemški avtomobilski velikan Volkswagen naj bi za razvoj goljufivih motorjev, ki so povzročili afero Dieselgate, dobil posojilo Evropske investicijske banke (EIB) v vrednosti 400 milijonov evrov, poroča Politico.

Rekordni prihodki in dobiček Renaulta. Francoski proizvajalec je v polletju prodal 1,88 milijona vozil, kar je 10,4 odstotka več kot v istem lanskem obdobju. K rasti prodaje je pripomoglo tudi to, da je Renault s 1. januarjem v izide skupine začel vključevati rezultate ruskega proizvajalca Avtovaz, vendar bi bili tudi brez tega prihodki večji za nekaj več kot 12 odstotkov. Odlične rezultate pa je podkrepil tudi začetek proizvodnje Nissanovega modela micra v Renaultovih tovarnah.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Šef Hidrie o dizlih ter blišč in realnost avtomobilskega Frankfurta
Avto
AvtoMiloš Milač Šef Hidrie o dizlih ter blišč in realnost avtomobilskega Frankfurta

V razburljivem avtomobilskem tednu vam prinašam podroben intervju s šefom Hidrie Iztokom Seljakom, poročilo iz naelektrenega avtomobilskega salona v Frankfurtu, pogovor s šefom PSA Peugeot Citroëna in od poletja tudi Opla Carlosom Tavaresom in še veliko drugih vsebin.

FINANCE
Avto
Kreacija, ki ostaja magnet za poglede
Avto
AvtoMatej Kačič Kreacija, ki ostaja magnet za poglede

Ni prav veliko avtomobilov, ki bi po štirih letih in stilski osvežitvi še kar plenili poglede kot prvi dan. Mercedes CLA je med njimi, sploh če Lešnikovo kreacijo dopolnjujeta športni paket AMG line in mat srebrna barva.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Prek tisoč ''konjev'' v superšportniku mercedes-AMG
Avto
AvtoUroš Božin Prek tisoč ''konjev'' v superšportniku mercedes-AMG 3

50. obletnico obstoja podjetja AMG so na Frankfurtskem avtomobilskem salonu pri Mercedes-Benzu počastili z razkritjem dolgo pričakovanega hiperšportnega dirkalnika Project One, ki na ceste prinaša tehnologije iz formule ena.

FINANCE
Avto
Mojstrovina za tiste, ki si želijo vse
Avto
AvtoMatej Kačič Mojstrovina za tiste, ki si želijo vse 3

Za uspešne slovenske poslovneže, lastnike podjetij in predsednike uprav je prišel trenutek, ko imajo v svojem življenju lahko prav vse. Potrebnega je le nekaj poguma in vsaj 101 tisoč evrov na računu, za vse ostalo bosta poskrbela šofer in prenovljeni Mercedes S.

FINANCE
Avto
Z zeleno pošastjo po malem Nürburgringu
Avto
AvtoMiloš Milač Z zeleno pošastjo po malem Nürburgringu 5

Ko vseh 430 kilovatov mercedesa-AMG GTR zadiha s polnimi pljuči, dobite pospešek do stotice v 3,6 sekunde in eno najlepših melodij osemvaljnega biturbomotorja.

FINANCE
Avto
Kako se dizel znajde v svetu kupejevske elegance?
Avto
AvtoMiloš Milač Kako se dizel znajde v svetu kupejevske elegance? 2

Čistost kupeja, namenjenega zgolj uživanju v dinamiki, razkošju in eleganci, se zdi kar nekako oskrunjena, če proizvajalec pod pokrov potisne dizelski stroj. Pa je v primeru mercedes-benza C 250d coupeja res tako?