Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

PAL 2009: Ford fiesta - športna, privlačna in praktična

Predstavljamo prvega med petimi finalisti malih službenih avtomobilov izbora Poslovni avto leta 2009

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.04.2009 08:56
Čas branja: 1 min

pal_glasovanje.1240575672.gif

Sodeluj v žrebanju za praktične nagrade:

GLASOVANJE PAL2009

ford fiesta

Ford fiesta sedme generacije je eden najnovejših, vsekakor pa najbolj mladostno zasnovanih kandidatov med letošnjimi finalisti v kategoriji mali službeni avto leta. Nova fiesta namreč v nasprotju s precej konservativnim predhodnikom prisega na dinamično urezane karoserijske linije ter sodobno in ergonomsko oblikovano notranjost.

notranjost avto

Kljub temu je kabina povsem solidno prostorna (spredaj je dovolj prostora tudi za tiste višje rasti, zadaj seveda nekaj manj oziroma razredu primerno), prtljažnik pa je zaradi nekaj večje širine kljub litrski povprečnosti (meri med 295 in 979 litri) pravzaprav povsem dovolj uporaben. Enako velja za zasnovo armaturne plošče, ki je kljub futurističnim potezam funkcionalna, merilniki so pregledni, stikala, razporejena kot pri mobilnih telefonih, pa logično postavljena. Zaradi vseh teh solidnih lastnosti se je fiesta uvrstila v letošnji finale. To velja tudi za motor, 1,4-litrski bencinski štirivaljnik z 71 kilovati oziroma 97 konjskimi močmi, kar zadostuje za doseganje hitrosti do 175 kilometrov na uro in pospešek do stotice v 12,2 sekunde.

Agregat je vseskozi dobro zvočno zadušen, saj tudi v višjih vrtljajih ne pretirava z glasnostjo, v nižjih pa mu zaradi razmeroma majhne prostornine primanjkuje prožnosti, a pravzaprav nič bolj kot tekmecem. Omenjeni stroj je tako z vidika zmogljivosti kakor tudi porabe goriva (tovarniško povprečje je 5,7 litra bencina na sto kilometrov) vsekakor najbolj priporočljiva izbira, saj so dizli predragi, šibkejši bencinar pa manj zmogljiv, a za manj zahtevne kupce prav tako ustrezen.

Tudi glede voznih lastnosti si avto zasluži pozitivno oceno, saj svojo dinamično naravo poudarja z zanesljivo in športno lego na cesti, a tudi udobje, kar zadeva blaženje udarcev s ceste, je na dovolj visoki ravni. Manj prepričljiva je varnost, saj fiesta v opremi trend serijsko zajema le dve zračni blazini in je zato za varnost, primerljivo s tekmeci, treba doplačati. Čeprav je tržna cena v povprečju razreda, je mesečni najem precej višji kot pri tekmecih.

številka

pal_glasovanje.1240575672.gif

Članek je iz šel v prilogi Financ PAL 2009

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj trajnostne prakse postajajo ključnega pomena za investitorje?

V današnjem svetu, kjer se finančne možnosti širijo in dostopnost informacij nenehno raste, je investiranje postalo privlačna pot za...

Preberite tudi:

26.04.2009
28.04.2009
29.04.2009
30.04.2009
01.05.2009
FINANCE
Avto
Večna mladenka z novimi aduti
Avto
AvtoMatej Kačič Večna mladenka z novimi aduti

Ford fiesta ni le najbolje prodajani avto v Evropi, ampak z 1,0-litrskim EcoBoost motorjem ponuja precej cestnih užitkov, v različici Titanium pa razvaja še z udobjem, bogato opremo in varnostnimi dodatki.

FINANCE
Avto
Krepostna športnica za razigrane mladce
Avto
AvtoMatej Kačič Krepostna športnica za razigrane mladce

Ford fiesta s poskočnim 140-konjskim turbotrivaljnikom, odličnimi voznimi lastnostmi in v športni opravi ST-Line se dobro znajde tudi v družbi, kjer pogovor krojijo kratice ST, GTI in RS.

FINANCE
Avto
Fiesta ST je samozavestno obula velike škornje predhodnice
Avto
AvtoMiloš Milač Fiesta ST je samozavestno obula velike škornje predhodnice

Nova fiesta ST je močnejša, hitrejša in varčnejša od prejšnje, poganja pa jo le 1,5-litrski trivaljni turbo s kar 200 konji; dodana vrednost skupaj s prilagoditvami okoljskim predpisom prinaša tudi višjo ceno - najmanj 24.630 evrov

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Avto, ki prinaša nove trende
Avto
AvtoMiloš Milač Avto, ki prinaša nove trende

Ford fiesta active ni le robustna različica fieste, ampak izjemno pomemben avto, ki prinaša nov trend snovanja avtomobilov.

FINANCE
Avto
Ima vse, kar potrebujete
Avto
AvtoMatej Kačič Ima vse, kar potrebujete

Ford fiesta: Fordova frajla na pogled ostaja stara znanka, zato pa je mladostna v kabini in predvsem zelo varna.

FINANCE
Avto
Nekaj majhnega, preprostega in poceni
Avto
AvtoMatej Kačič Nekaj majhnega, preprostega in poceni

Ford ka+ je majhen in dovolj sodoben avtomobil za vse, ki si želijo dober, enostaven, preizkušen in poceni avto. Kot tak se zdi odličen izbor za prvi, drugi ali pa “zadnji” avtomobil.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.