Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

EU: Slovenija še ni pojasnila uvedbe vinjet

Slovenska vlada evropski komisiji še ni poslala pisma, v katerem mora pojasniti uvedbo vinjet, trdi Evropska komisija, medtem ko prometno ministrstvo to zanika

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
10.07.2008 14:18
Dopolnjeno: 10.07.2008 17:41
Čas branja: 2 min

vinjetarka_usxn.1214935661

Evropska komisija je ta teden Sloveniji ponovno poslala pismo in jo opomnila, da želi prejeti odgovor oziroma pojasnila glede uvedbe vinjet v Sloveniji. Hkrati je od slovenskih oblasti tudi dobila zagotovila, da bo odgovor kmalu v Bruslju, je pojasnila komisija. Ta tudi še ni prejela pisma od ministra Podobnika glede plinskih terminalov.

Vinjete obvezne od 1. julija

Slovenija je s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila, medtem ko za tovorni promet še naprej velja dosedanje plačevanje cestnin glede na prevoženo razdaljo. Letos je mogoče kupiti le polletno vinjeto, ki stane 35 evrov, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov.

Ministrstvo za promet izročilo odgovor v torek

Na ministrstvu za promet so danes zanikali navedbe Evropske komisije, da Slovenija še ni podala odgovora glede uvedbe vinjet. Odgovor je bil izročen v torek, so pojasnili na ministrstvu in kot dokaz priložili potrdilo o prejemu pošiljke, ki je bilo izdano s strani Evropske komisije.

Odgovor na dopis Evropske komisije je bil preko stalnega predstavništva Slovenije pri Evropski uniji posredovan generalnemu direktorju generalnega direktorata za energetiko in promet Matthiasu Rueteju v torek, 8. julija ob 13.36, so pojasnili na ministrstvu za promet.

Komisija se bo po prejetem odgovoru odločila o nadaljnjih ukrepih

Komisija je pojasnila glede uvedbe vinjet od Slovenije zahtevala sredi junija. Po njeni presoji namreč obstaja možnost, da ta ukrep ni v skladu s pravnim redom EU. Slovenija je imela na voljo dva tedna, da Bruslju posreduje svoje stališče oziroma pojasnila glede sistema vinjet, a komisija očitno pisma od Slovenije še ni prejela.

Komisija je zato še enkrat pisala Sloveniji, ki pa ji je medtem že zagotovila, da bo pojasnilo kmalu v rokah pristojnih v Bruslju.

Zaenkrat gre le za izmenjavo informacij med Brusljem in Ljubljano in ne postopek zaradi kršenja pravnega reda unije. Šele po tem, ko bo komisija prejela odgovor, bo proučila, ali bo postopek sprožila, je nedavno pojasnil tiskovni predstavnik Mark English.

"Vinjete ne omejujejo prost pretok oseb v EU"

Slovenska vlada je minuli teden potrdila odgovor Evropski komisiji in v njem ponovno poudarila, da uvedba vinjet ne more biti ukrep, ki bi diskriminiral na podlagi državljanstva, in da prav tako ne gre za ukrep, ki bi lahko omejeval prost pretok oseb v okviru notranjega trga EU.

Ukrep ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic in ne more preprečiti niti omejiti dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju notranjega trga, je poudaril tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak.

Tudi Podobnik še ni pisal komisarju za okolje

Poleg tega pa komisija tudi ni prejela pisma od ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika, ki naj bi ga ta minuli teden poslal evropskemu komisarju za okolje Stavrosu Dimasu, in sicer o dejavnostih Slovenije v zadnjih dveh letih pri postopkih čezmejne presoje obeh plinskih terminalov v Tržaškem zalivu, je danes potrdila tiskovna predstavnica Dimasa Barbara Helfferich.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

10.07.2008
02.07.2008
01.07.2008
01.07.2008
30.06.2008
17.06.2008
11.06.2008
05.06.2008
15.05.2008
08.05.2008
24.06.2008
26.06.2008
01.07.2008
01.07.2008
01.07.2008
03.07.2008
04.07.2008
10.07.2008
10.10.2016
FINANCE
Članki
Nova evropska priporočila - iz Bruslja za Slovenijo
FINANCE
Članki
Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji?
Finance
FinancePetra Sovdat Primer NLB: nam bo komisija pogledala skozi prste, kot je Italiji? 4

Kakšni so po neuradnih informacijah domnevni scenariji bruseljskih ukrepov v zvezi z NLB in kako neomajni so časovni roki

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Članki
(evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja
Finance
FinanceAlbina Kenda (evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja 5

Stekel je evropski semester 2019: evropska komisija se je spet odpravila na teren preverjat, kako Slovenija in druge članice izvajajo evropska priporočila, hkrati pa zbirat informacije o makrostanju, ki bodo temelj za nova priporočila. Bodo ta enaka prejšnjim?

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.