Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Veliko napačno nalepljenih vinjet, a letos kazni še ne bo

Če ste vinjeto nalepili na napačno mesto vetrobranskega stekla, ne skrbite. Letos kazni za napačno nalepljene vinjete še ne boste dobili

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
avtor
01.07.2008 15:52
Čas branja: 2 min

vinjeta.1214924240.jpg

Kje potrebujemo vinjeto

Vinjeto morajo imeti vsa vozila, ki se vozijo po cestninskih cestah po Sloveniji. Vstop na cesto, kjer so obvezne, je označen s posebnim znakom. Signalizacija je spremenjena tudi na cestninskih postajah, tovornjaki se morajo razvrščati desno, osebna vozila in motorji pa levo, kjer je zapornica že dvignjena. Kljub temu, da je vse označeno s tablami, nekateri vozniki še vedno iščejo pravi izvoz.

Od danes morajo imeti vsa vozila, ki se vozijo po cestninskih cestah v Sloveniji, v levem zgornjem kotu vetrobranskega stekla nalepljeno vinjeto. Vendar pa smo opazili, da je kar nekaj voznikov, ki imajo vinjeto nalepljeno na desni strani, v levem spodnjem kotu, torej na napačnih mestih. Kot so nam pojasnili na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars), jih ljudje že kličejo in sprašujejo, kaj storiti, če je vinjeta narobe prilepljena. Nekateri so se celo odločili vinjeto odlepiti in jo prinesli nazaj na prodajno mesto ter zahtevali novo.

Na Darsu opozarjajo, da je natančno navodilo, kam je vinjeto potrebno prilepiti, napisano na hrbtni strani vinjete. Vinjeta mora biti torej prilepljena na levem zgornjem kotu vetrobranskega stekla, če je to zatemnjeno pa tudi na spodnjem kotu ali kjerkoli na levi strani.

Dars: Letos kazni za napačno nalepljene vinjete ne bo

Vendar pa na Darsu voznikom sporočajo, da do konca letošnjega leta, torej dokler bodo polletne vinjete veljale, voznikov, ki so vinjete zalepili na napačen del vetrobranskega stekla, ne bodo kaznovali. Zato naj vozniki, ki so vinjeto zalepili postrani ali napačno, teh ne odlepijo. Vinjeta namreč po tem, ko je odlepljena ni več uporabna, kar je tudi njen namen, saj je s tem ukrepom preprečena prenosljivost nalepke.

Vinjet, ki so bile odlepljene, na Darsu ne bodo zamenjali. Ko je vinjeta poškodovana oziroma odlepljena, se na njej pojavi napis »neveljavno,« na Darsu pa pravijo, da do zamenjave ne bo prišlo, saj je lahko kdo vinjeto odlepil tudi zato, da bi jo prenesel na drugo vozilo. Reklamacija vinjete je možna le, ko je ta še nenalepljena.

Na Darsu, kjer so v zadnjih dneh sprejeli večje število klicev, kaj z napačno zalepljeno vinjeto storiti, pravijo, da bo zaradi tega nadzor nad vinjetami do konca letošnjega leta počasnejši in oviran, saj bodo morali biti nadzorniki pozorni na celotno površino vetrobranskega stekla in ne le na levi zgornji kot.

vinjeta

Vinjet je ponekod zmanjkalo, a le za kratek čas

Po poročanju Pop TV naj bi vinjet zlasti na Gorenjskem že primanjkovalo. Na Darsu so informacijo, da je na nekaterih bencinskih servisih zmanjkalo vinjet, potrdili, hkrati pa opozarjajo, da so vinjete naprodaj na 1.500 prodajnih mestih po državi že od 16. junija. "Ljudje so jih lahko kupili že prej, a se je večina odločila za nakup v zadnjem trenutku," pravijo na Darsu.

Tako smo lahko vinjete kupili na bencinskih servisih, poslovalnicah Amzs, v Sparovih trgovinah, na poštah, v kioskih in drugje. Ker je na manjših prodajnih mestih vinjet zmanjkalo, so se kupci odpravili na bencinske servise in pokupili vse.

Dars je danes in včeraj na Petrol poslal 350 tisoč novih vinjet, tako da naj bi bilo pomanjkanje vinjet na posameznih prodajnih mestih kratkotrajno.

Ker pa izkušenj s prodajo vinjet v Sloveniji še nimamo, so nekatera prodajna mesta naročila premalo, nekatera pa preveč vinjet. Kot pravijo na Darsu, naj bi se v Avstriji na potrebno količino vinjet prodajna mesta navajala pet let.

Do zdaj je bilo prodanih okoli 450 tisoč vinjet, v prodaji pa jih je bilo 1,35 milijona.

Kako odstraniti vinjeto

Težav z odstranjevanjem vinjete naj ne bi bilo, pravijo na Darsu. »Potečeno vinjeto le potegnite s stekla. Ob tem se bo sicer pretrgala, tako da boste morali vinjeto odstraniti v več kosih in postrgati njene ostanke s stekla,« pravijo na Darsu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Avto
Avto Varno na poti

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

Preberite tudi:

01.07.2008
30.06.2008
17.06.2008
11.06.2008
05.06.2008
15.05.2008
08.05.2008
24.06.2008
26.06.2008
01.07.2008
01.07.2008
01.07.2008
02.07.2008
03.07.2008
04.07.2008
10.07.2008
10.07.2008
FINANCE
Manager
Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj?
Manager
ManagerNataša Koražija Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj? 7

Na Darsu na dobre pol milijarde depozitov na bankah prejemajo skromne obresti. Hkrati imajo 2,5 milijarde evrov dolga, za katerega plačujejo 40 milijonov evrov obresti na leto. Kaj bodo z denarjem? Bodo hitreje odplačevali dolgove ali hitreje gradili nove odseke?

FINANCE
Transport in logistika
Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?

7 vprašanj in odgovorov o novem sistemu cestninjenja za tovornjake, ki ga bo Dars zagnal na velikonočno nedeljo

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Transport in logistika
Pritiski na Dars: pozivi iz Italije za brezplačno vožnjo
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Pritiski na Dars: pozivi iz Italije za brezplačno vožnjo 17

Pobudniki iz Furlanije Julijske krajine trdijo, da vinjete odganjajo enodnevne turiste; ti morajo za tedensko vinjeto odšteti 15 evrov

FINANCE
Transport in logistika
Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Se je rušenje Darsovih cestninskih postaj s 50 milijonov evrov pocenilo na 30? 9

Ni čudežev: Dars je razpis razbil v dva dela, prvega ocenjujejo na 30,5 milijona evrov

FINANCE
Računsko sodišče o nabavah v Darsu: neupravičeni aneksi, neprimeren informacijski sistem, neunovčenje bančnih garancij …
Finance
Andreja Rednak Računsko sodišče o nabavah v Darsu: neupravičeni aneksi, neprimeren informacijski sistem, neunovčenje bančnih garancij … 2

V primeru predora Markovec je Dars za barvni premaz plačal 573.005 evrov dodatnih stroškov oziroma 68,5 odstotka prvotne pogodbene vrednosti.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.