Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala Najmanjši volkswagnov križanec z veliko potenciala T-cross je veliko več, kot le privzdignjen ter za tisočaka in pol dražji VW polo. Mladostnega videza, z veliko možnostmi individualizacije in prilagojen aktivnemu življenjskemu slogu navduši vse generacije, na majorških cestah pa je prepričal tudi za volanom.
Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti Avtomobilski eksoti, ki so pridobili ali izgubili največ vrednosti V luči ženevskega avtosalona so pri JBR Capitalu pripravili lestvici ženevskih avtomobilov, ki so naložbo lastnikov oplemenitili ali pa precej osiromašili.
Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Evropa in Kitajska – (pre)veliko breme za ameriški Ford? Ameriški Ford je lani, predvsem zaradi izgub v Evropi in na Kitajskem, zmanjšal dobiček pred davki za 37 odstotkov. Šef Forda si je kljub temu prislužil povišek.
Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Kazen zaradi dizelskih motorjev sklestila Audijev dobiček Audijev operativni dobiček je lani upadel za 32,3 odstotka, na 3,53 milijarde evrov. Za levji delež zmanjšanja so krivi kazen münchenskega sodišča in drugi stroški, povezani z afero Dieselgate. Napovedi za 2019 so boljše.
Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Tesla razkrila model Y, evropske cene bodo krepko višje kot ameriške Privzdignjena tesla model 3 – model Y med kupce prihaja konec leta 2020, osnovna različica pa leta 2021. Že zdaj pa je jasno, da bodo evropske cene zanjo od 20 do 26 odstotkov višje kot ameriške.

Kaj imata skupnega ameriški in jugoslovanski čudež?

Čas branja: 2 min
08.04.2016  06:39  Dopolnjeno: 08.04.2016 06:49
Američani so se ponovno postavili v vrsto, tokrat za teslo model 3, ki je v nekaj dneh zbral prek 300 tisoč naročil. Kaj obljublja inovativni Američan in kako se je Elon Musk lotil njegovega trženja, da je ponovno uspel čez noč. V naših krajih je ob spremljanju poroda nove tesle marsikoga zagrabila nostalgija, tudi veliko Slovencev je pred 30 leti čakalo na svoj avtomobilski čudež - yugo.
Kaj imata skupnega ameriški in jugoslovanski čudež?

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Apple dodaj
Twitter dodaj
Elon Musk dodaj

Četrtek 31. marec 2016 - Pred poslovalnicami Tesle Motors po vsem svetu se zgrinja množica ljudi s tisočakom v žepu, predujmom za novo teslo model 3. Nekaj podobnega se je dogajalo le pred desetletjem, ko je Apple predstavil prvi iphone. "Zapisati smo se želeli v zgodovino kot eni izmed prvih," je komentiral Američan, ki je noč preždel pred Apple storom.

Opisana evforija pa pravzapav ni nič posebnega za naše kraje. Pred 30 leti smo podobno navdušenje in dolge čakalne vrste pred saloni ustvarjali tudi Jugoslovani, povzročil jih je otrok komunističnega režima - pravi jugoslovanski čudež yugo. Pri tem smo bili precej bolj preudarni kot prvih 115 tisoč kupcev tesle model 3, saj smo vsaj vedeli kako bo naš yugo izgledal.

In kaj imata skupnega ameriški in jugoslovanski čudež? Obakrat gre za avtomobila s štirimi kolesi, kaj več pa ne!

Elon Musk je novi model na trg uvedel z 68 tviti prek družabnega omrežja Twitter in se tudi na tem področju zoperstavil klasičnim postopkom avtoindustrije, ki stavi na avtosalone in ekskluzivne dogodke.

V nekaj dneh je zbral skoraj 300 tisoč naročil za model 3, ki bo med kupce sicer zapeljal šele konec leta 2017. Tisoč dolarjev za model 3 je vplačalo tudi nekaj Slovencev.

Velike apetite bo tesla zadovoljila z gigatovarno baterij v Nevadi, ki bo med drugim prinesla tudi 30 odstotno znižanje cen.

V senci ameriškega podviga se je vrtel vzporeden avtomobilski svet. Na naš trg je zapeljala legendarna mazda MX-5 v četrti generaciji, mali čistokrvni roadster, ki je uspel zaradi odlične tehnike in dostopne cene, tudi nova mala mazda jo ima.

Druga slovenska novost je ford ranger - konkretno osveženi in v odlični formi bo skušal nadaljevati prevlado na slovenskem trgu terenskih poltovornjakov.

Za volanom sivolasih BMW M550d in 530d gran turismo smo se počutili kot mladeniči, tako dobra sta bavarca po šestih letih na trgu, zobe jima kažeje šele najnovejši tekmeci.

BMW je slavil tudi na slovenskem eko reliju v tekmi v porabi, skupno zmago si je pripeljala toyota.

Mercedes-Benz pa ob tem nadaljuje zmagovit pohod, marec je bil najboljši mesec v 130-letni zgodovini te znamke.

Ste že glasovali za najlepši avto leta 2016?, sprehodite se med 50 kandidati za lepotno lento in si priborite eno od treh privlačnih nagrad.

To pa je le del svežih vsebin portala avto.finance.si, vabljeni k raziskovanju.

Ste zamudili moje prejšnje pismo?

Če še niste prijavljeni na moje pismo - prijavite se in naslednjega boste prejeli prihodnji petek v e-poštni nabiralnik. Zagotovite si pregled avtopanoge na enem mestu, delite ga s prijatelji, sodelavci ... Prijavite se tu!

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Slovenec v škandalu Tesle, ljubljanski boj za Jaguar in Land Rover

Slovenski električar je šel s trebuhom za kruhom v ameriški Tesla Motors, nato pa prišel na prve strani svetovnih medijev

AVTO
Novice
Novice Nasvet za 44 tisoč Slovencev: vse, kar morate vedeti o skorajšnjem vpoklicu volkswagnov, audijev, škod in seatov 3

Bodo zmogljivosti vašega volkswagna, audija, seata ali škode po zamenjavi programske opreme ostale enake, kako bo potekal vpoklic, koliko...

AVTO
Novice
Novice Kako kadrujejo, katere križe nosijo Nemci, preobrat v Toyoti in praznik BMW

Ženeva je odmevala tudi v tem tednu, Matej je 1001 košček zlil v deset dejanj. VW so se tla v ZDA ponovno zatresla, zapustil ga je...

AVTO
Novice
Novice EU pokončno proti nemški avtoindustriji, nove težave Alfa Romea in revolucija v Porscheju 1

Dinamičen teden je prinesel nadaljevanje zgodbe o Volkswagnu, tokrat je EU prvič pokazala hrbtenico in predlagala korenite spremembe...

AVTO
Novice
Novice Katere pnevmatike so najboljše za vaš avto 2

Kaj pravi AMZS test 32 letnih pnevmatik v dveh dimenzijah, katere so dobro izkažejo na mokrem, katere na suhem in katere imajo najboljšo...

AVTO
Novice
Novice Ženeva 2003 - 2016: oskrunjena avtomobilska nebesa 9

Ženeva leta 2003 in danes: osrednji spomladanski avtosalon še vedno ponuja vpogled v kristalno kroglo avtomobilske industrije, ponuja...

AVTO
Novice
Novice Kako je lokalni frajer pred 20 leti uganil okus množic 1

Nori vzpon športnih terencev v dobrem desetletju, preobrat v prestižni trojici BMW, Audi in Mercedes-Benz, električni opel z velikim...

AVTO
Novice
Novice Sredi krize se znajdeš s praznimi žepi in brez orodja, kaj zdaj?

Zgodba japonske Mazde, ki se je po ločitvi s Fordom v res slabih razmerah hitro postavila na noge. Vrača se francoska alpine, ki je v...