Avto

Zakaj Teslov model 3 tako zažiga

Le v nekaj dneh so v ameriškem proizvajalcu električnih avtomobilov Tesla Motors prejeli več kot 300 tisoč naročil za model 3. Evforija je primerljiva s tisto, ko je Apple predstavil novi iphone.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.04.2016 22:30
Dopolnjeno: 06.04.2016 23:19
Čas branja: 2 min

Velikansko zanimanje javnosti, nešteti tviti in vroče debate, predvsem pa nepregledna vrsta ljudi pred prodajnimi saloni po vsem svetu so stvari kot ob začetku prodaje novega Applovega mobilnika za nekaj sto evrov. Kdo bi si mislil, da lahko podobno evforijo sproži - avto. Ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla je postal statusni simbol, pred dobrim tednom pa še dosegljiv širšim množicam s cenejšim modelom 3. Očitno je bila odločitev pravilna, saj so v zgolj 24 urah prejeli 115 tisoč naročil, kar je skoraj trikrat toliko, kolikor so naredili avtomobilov v vsem prejšnjem letu. In to kljub temu, da avta še nihče ni videl. Takšno zanimanje za novi model je za avtomobilsko industrijo nekaj novega.

Vrste v Avstraliji in Avstriji

Jessica Caldwell z avtomobilskega portala Edmunds.com je povzela dogajanje: »To je prvič, da ljudje v vrstah čakajo za oddajo naročila za avtomobil, ki še več kot leto dni ne bo na voljo.« Dolge vrste so se zaradi časovne razlike najprej vile pred poslovalnicami Tesle Motors v Avstraliji, vplačila v vrednosti tisoč dolarjev oziroma 878 evrov ali več pa so sprejemali tudi v Gradcu, kjer je Sloveniji najbližji Teslov uradni prodajni salon.

Posel za skoraj deset milijard evrov

»Obljubim vam, da ne boste razočarani!« je ob tem sledilcem prek Twitterja zapisal Teslov prvi mož Elon Musk. Osnovno ceno za model 3 so v Tesli postavili pri 35 tisoč dolarjih oziroma okoli 33 tisoč evrih, kar je zgolj polovica tistega, kar zahtevajo za modela S in X, s subvencijami pa se bo cena ponekod dodatno znižala. Znesek za povprečnega Američana sicer ni tako visok, saj je v ZDA najbolj prodajan velikanski terenski poltovornjak ford F-150 s ceno okoli 30 tisoč evrov.

Evforija nad zdaj dostopnim statusnim simbolom se v prihodnjih dneh po razkritju ni polegla, ampak dobila nov zagon, število naročil pa je kmalu preseglo neverjetnih 300 tisoč. Upoštevaje zgolj vplačane akontacije - ob odstopu od naročila jih vrnejo v celoti - je Tesla Motors zbral 300 milijonov evrov, celotna vrednost vplačanih avtomobilov pa je dosegla skoraj deset milijard evrov. Dogajanje je nagradila tudi borza, vrednost Teslovih delnic se je ob prvem navalu naročil okrepila za več kot sedem odstotkov.

Kakšen je pravzaprav model 3

Model 3 je električna limuzina za pet ljudi, a le s štirimi vrati, z dimenzijami audija A4, BMW serije 3 in mercedesa C, ki je oblikovno zmes modelov S in X. Tudi najnovejši tesla je ohranil zasnovo dveh prtljažnih prostorov, osrednji element vozila v notranjosti je velik in vodoravno postavljen zaslon na dotik, na voljo pa bo tudi sistem samodejne vožnje sklopa autopilot. Za udobje so poskrbeli s pomikom prednje vrste sedežev naprej, v avtu pa bo dovolj prostora za prevoz daljših predmetov, kot je denimo jadralna deska. V poplavi raznih električnih modelov, ki z enim polnjenjem prevozijo dobrih sto kilometrov, model 3 s polno baterijo obljublja doseg okoli 350 kilometrov, ima pa tudi dobre zmogljivosti.

Hiter, neslišen in prijazen do okolja

Z mesta do sto kilometrov na uro bo že osnovni model pospešil v šestih sekundah, najmočnejši pa ponuja zmogljivosti na ravni BMW M3. Po mestu, odprtih cestah in avtocestah se bo zaradi električnega pogona premikal povsem neslišno in brez škodljivih izpustov. Na prvem mestu bo varnost, model 3 naj bi na tem področju prejel najvišje ocene. Model 3 bo možno polniti na Teslovih hitrih polnilnicah, izdelovali ga bodo v ameriškem Freemontu, baterije pa v novi Gigatovarni. Musk je sporočil, da se bo proizvodnja začela konec leta 2017, že osnovni model brez nekaterih dodatkov pa naj bi bil izjemen. Musk je model 3 sicer opisal kot zadnji korak v velikem načrtu - avtomobil za množice po dostopni ceni. Z njim naj bi dosegli tudi levji delež načrta o letni proizvodnji 500 tisoč avtomobilov do leta 2020.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Manager
Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile
Manager
ManagerSmilja Štravs Fordov model T – zakaj so ga množice vzljubile in nato zapustile

Fordov model T, znan tudi pod vzdevkom Tin Lizzie, ki ga je Ford Motor Company na trg poslal pred 110 leti, je prvi avtomobil, ki je postal cenovno dostopen tudi kupcem srednjega razreda.

FINANCE
Avto
Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo
Avto
AvtoAlbina Kenda Sanjski izzivi ali nočne more – kaj se dogaja s Teslo 3

Nad ameriško družbo za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla pod vodstvom Elona Muska se v zadnjem času zgrinjajo oblaki – nesreča s smrtnim izidom vozila tesla X, vpoklic vozil tesla S ter zamude pri proizvodnji modela 3, ki naj bi Teslo iz izgubarskega prelevil v dobičkonosno podjetje

FINANCE
Avto
Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici
Avto
AvtoUroš Božin Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici 9

Bi imeli 650-konjskega camara ali ogromen poltovornjak za 50 tisoč evrov? V ZDA nič nenavadnega.

FINANCE
Avto
Tesla v Evropi porazila Nemce, ki se poslužujejo tudi nenavadnih praks
Avto
AvtoUroš Božin Tesla v Evropi porazila Nemce, ki se poslužujejo tudi nenavadnih praks 52

Alarm za tradicionalne proizvajalce avtomobilov. Tesla postaja resen konkurent nemškim premijskim proizvajalcem, ki napovedujejo električni odgovor, a ta je še leto ali dve stran.

FINANCE
Avto
Tesla: Rekordni prihodki, rekordna izguba in nove obljube E. Muska
Avto
AvtoJurij Šimac Tesla: Rekordni prihodki, rekordna izguba in nove obljube E. Muska 3

Tesla je proizvedla več, a še vedno ne dovolj, da bi se izkopala iz rdečih številk

FINANCE
Slovenija
Tesla z manjšo izgubo od pričakovanj
FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)