Avto

Gran coupe - najbolj postaven BMW 4

BMW je predstavil že sedmi model družine 3/4 - limuzinski kupe 4 gran coupe, ki bo pri nas stal najmanj 42 tisočakov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

02.02.2014 09:13
Čas branja: 3 min

Strategija razvoja in varčevanja gresta z roko v roki. BMW se je zagnal v konkretno širjenje modelskih družin. Tako imata seriji 5 in 6 že osem članov, enako je z družino 3 in 4. To danes sestavljajo serija 3 limuzina, karavanski touring in prostorsko razkošni ter prilagodljivi 3 gran turismo. Številka višje prinaša coupe, cabrio in povsem novi gran coupe. V družino 3/4 pa sodi tudi X3, čeprav se od svojih bratov razlikuje nekoliko bolj kot drugi. Učinki velikih družin so jasni, modelna raznovrstnost ob manjših stroških, saj imajo vsi člani družine enako hrbtenico, tehniko in veliko skupnih delov.

P90141814.1391325093.jpg.o.600px.jpg

Gran coupe je sedmi, najbolj skladni član družine

Sedmi član je danes ponoči razkriti BMW 4 gran coupe (osmi bo kupejevski terenec X4), ki prinaša zelo jasne smernice - oblikovno mešanico coupeja in limuzine ter najbolj skladne linije v celotni družini. Poleg tega je novinec dejansko petvratnik, zadnja - prtljažna vrata se uporabno dvigajo s steklom vred. BMW 4 gran coupe je enako dolg kot coupe - natanko 4,64 metra, le višji je za 12 milimetrov. Notranje mere so nekaj izdatnejše kot pri kupeju, na zadnji klopi je več prostora za noge in glave. Tam pa načeloma lahko sedijio trije potniki, srednji dobi skromno odmerjeno in komajda kaj oblazinjeno sredinsko konzolo. BMW takšni postavitvi pravi 4+1. Ko gre za prtljažnik, se 4 gran coupe najlažje meri s serijo 3 limuzino. V osnovi meri 480 litrov, ob podrti klopi pa 1.300 litrov. To je moč podirati tretjinsko v razmerju 40:20:40.

P90141760.1391329451.jpg.c.600px.jpg

Neposreden tekmec je A5 sportback

Ko gre za dolžino novega modela smo pričakovali, da se bo gran coupe s pomočjo podaljšane osnove serije 3 gran turismo v stilu večje šestice raztegnil vsaj do 4,8 metra, a smo se ušteli. Tudi zato ni dvoma o tekmecih, najbližje je audi A5 sportback. Res je, skoraj enako dolg kot 4 gran coupe, je tudi mercedes-benz CLA. A iz kompaktnega A podaljšani lepotec je bolj skromen in tudi cenejši, zato s štirico ne bo tekmoval.

Pod 40 tisočaki ga najbrž ne bo

Koliko bo stal novi gran coupe, še ni znano. A brez dvoma lahko zapišemo, da bo dražji od serije 3 gran turismo in serije 4 coupe. Model 418d bo po naši oceni stal okoli 42, 420d pa okoli 45 tisoč evrov.

P90141784.1391329625.jpg.c.600px.jpg

Znani motorji,...

Tehnika je znana in pričakovana, zadnja ali vsa štiri kolesa poganjajo štiri in šestvaljni stroji iz serije 3 in 4, moč pa se do koles prenaša prek šeststopenjskega ročnega ali osemstopenjskega samodejnega menjalnika. Na dnu bo sprva dizelski 420d s 135 kilovati, nad njim pa bencinska 428i in 435i s 180 oziroma 225 kilovati. Kasneje bo 4 gran coupe dobil še dizelske različice 418d, 425d, 430d in 435d, bencinski navdušenci pa bodo izbirali med 418i (ta še ni potrjen, gre za pa 1,6 litrski turbo bencinar s 125 kilovati), 420i, 428i. 435i in M4 gran coupejem.

...poganjajo dodatnih 90 kilogramov

Motorji porabijo od 4,5 do 8,1 litra goriva na sto kilometrov (M4 bo imel porabo okoli 8,5 litra), kar je v povprečju dva decilitra več kot serija 3 z enakimi stroji. BMW 420 gran coupe porabi 4,7, 320d pa 4,5 litra, višjo porabo pa pojasnjuje dodatnih 90 kilogramov mase, ki jo gran coupe vozi s seboj. Različica 420d tehta 1.585 kilogramov, 320d pa 1.495 kilogramov.

P90141826.1391328514.jpg.c.600px.jpg

Trije paketi opreme, M, Individual,....

Opremski paketi so trije, skupaj s paketom M Sport v sklopu dodatne opreme pa bodo skušali zadovoljiti tudi bolj zahtevne kupce. Tu je še program BMW Individual, ki je na voljo ob vstopu modela na trg, vključuje možnosti za individualiziranje ekskluzivnega vozila s posebnimi paketi usnjenih notranjih elementov, barvnimi zaključki in 19-palčnimi lahkimi aluminijastimi platišči.

P90141736.1391329747.jpg.c.600px.jpg

Povezljivost, aplikacije,...

BMW serije 4 Gran Coupé bo imel celoten sklop možnosti BMW ConnectedDrive. Denimo navigacijski sistem professional, barvni head-up prikazovalnik, driving assistant, asistent za dolge luči, aktivno zaščito in najnovejšo različico asistenta za aktivno uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop & Go. Vmesnik ob tem omogoča enostavno integracijo pametnih telefonov v vozila ter vse bolj številne aplikacije, na primer Audible ali Deezer.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Preberite tudi:

02.01.2014
16.12.2013
12.12.2013
10.12.2013
FINANCE
Novice
Tukaj so odgovori, kako postati poslovno učinkovita kmetija
FINANCE
Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu
Finance
POSLOVNI REZULTATI
Andreja Rednak Sijajno leto za Bitenca in druge zasebnike v zdravstvu

Kirurgija Bitenc je lani prihodke povečala za tretjino, na 10 milijonov evrov, dobiček pa za 41 odstotkov. Kako pa drugi?

FINANCE
Manager
David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje
Manager
Intervju
ManagerGorazd Suhadolnik David Pivk, tržnik: O napetosti med blagovno znamko in pospeševanjem prodaje

Kako poskrbeti, da bo trženje ustvarjalo vrednost in rast podjetja? David Pivk, tržnik z dolgoletnimi izkušnjami v globalnih podjetjih, ima odgovore.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ
Manager
Žan Menart
ManagerŽan Menart Faze razvoja zagonskega podjetja: RAZVOJ

Dejstvo je, da se s prihodom zunanjega kapitala konča »romantična«, garažna faza startupa.

FINANCE
Manager
Drugačni obrazi startupov
Manager
Jure Mikuž
ManagerJure Mikuž Drugačni obrazi startupov

Vse pogosteje se omenjajo obrambne tehnologije kot panoga, kamor naj bi se začela stekati večja količina finančnih sredstev tudi v Evropi.

FINANCE
Manager
Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje
Manager
Aljoša Domijan
ManagerAljoša Domijan Pet držav, kjer bi odprl naslednje podjetje

Zadnji dve leti dobim le še prijazne odgovore, da bodo kot nomadi namesto v Sloveniji raje začeli na Hrvaškem ali kje drugje.

FINANCE
Avto
Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke
Avto
AVTOPORTRET
AvtoMiloš Milač Čehinja blesti, a ne more uiti senci nemške roke

Kodiaq druge generacije je velik, zelo uporaben in tudi cenovno razumen velik SUV.