Zasebnost
Članki

Nizozemci zaradi Saaba od GM terjajo milijarde

V podjetju Spyker so ameriškega velikana obtožili, da je blokiral njihov poskus prodaje Saaba kitajskemu kupcu
06.08.2012 16:32
Čas branja: 1 min

Iz nizozemske družbe Spyker Cars so danes sporočili, da so vložili tožbo zoper ameriškega proizvajalca avtomobilov General Motors (GM), od katerega so pred dvema letoma kupili švedsko avtomobilsko družbo Saab, ki je šla lani v stečaj. Tožba je vredna tri milijarde dolarjev (2,42 milijarde evrov).

saab

GM blokiral prodajo Saaba Kitajcem?

Kot so pojasnili v Spykerju, s tožbo, vloženo na sodišču v nizozemskem mestu Zeewolde, zahtevajo odškodnino za nezakonito ravnanje, ki naj bi se ga GM poslužil, da bi se izognil konkurenci družbe Saab Automobile na kitajskem trgu.

V nizozemski družbi so ameriškega velikana obtožili, da je blokiral njihov poskus prodaje Saaba kitajskemu kupcu, zaradi česar je švedski proizvajalec vozil konec lanskega leta bankrotiral, poročajo tuje tiskovne agencije.

Američani proti prenosu tehnoloških licenc

Kot so tudi spomnili, so bili za Saab zainteresirani kitajski investitorji, podjetje Zheijang Youngman Lotus Automobile, vendar je posel propadel zaradi nepopustljivosti GM. Ta namreč ni dovolil prenosa tehnoloških licenc.

Stečaj je bil tako edina možnost za podjetje, katerega premoženje je po aprilskih ocenah pokrilo le tretjino njegovih dolgov.

Neuspešno reševanje Saaba

Bankrotirani švedski avtomobilski proizvajalec Saab je bil nato junija prodan družbi National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Novi lastnik Saaba je registriran na Švedskem, ustanovili pa sta ga podjetji iz Hongkonga in Japonske.

Spyker je sicer Saab za 74 milijonov dolarjev od GM kupil februarja 2010. Švedska avtomobilska družba je bila že tedaj tik pred bankrotom, Nizozemci pa je niso uspeli iztrgati iz negativne spirale.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

Preberite tudi:

02.02.2012
24.10.2011
23.06.2011
FINANCE
Članki
Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power
Finance
FinanceSimona Toplak Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power 4

Z veliko denarja, ki ga prinašajo Kitajci, spomin na pokol na Trgu nebeškega miru bledi. Kitajci mirno plačujejo visokim politikom, da zagovarjajo kitajske ozemeljske, varnostne in gospodarske interese.

FINANCE
Manager
(intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni 1

Kako vidi slovensko-kitajske naložbe gospodarski svetovalec na kitajskem veleposlaništvu Yuan Kehua.

FINANCE
Slovenija
Koliko Evrope so že pokupili Kitajci?
FINANCE
Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti
PRO
Finance
Finance prPRO Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti (PRO)

KINTO One je Toyotina storitev finančnega lizinga, ki omogoča večletno uporabo avtomobila brez dejanskega nakupa z možnostjo dodatnih vzdrževalnih storitev.

FINANCE
Članki
Ali so Kitajci lastniki Amerike?
FINANCE
Članki
Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!?
Finance
FinanceSimona Toplak Kitajci prihajajo: Če Kitajci dajo denar za Gorenje, bo morala Slovenija Kitajski izročiti Tajvance!? 5

Kitajska je novi Hanibal. In je pred vrati. Kitajci ne prihajajo z bombami, ampak z denarjem. Za tem denarjem je državna diktatura. Kitajci se zanimajo tudi za Gorenje. Evropski posel ne sme izbirati po nacionalnosti.Denar je denar, zakaj ne kitajski. Evropska politika pa govori o zaščiti. Dobivamo lex Kitajska. ZDA uvajajo carine. Koliko veste o Kitajski? Številke, dejstva, nevarnosti, priložnosti, resnice in zablode – smo zbrali v posebni izdaji o Kitajski.

FINANCE
Novice
Tukaj so odgovori, kako postati poslovno učinkovita kmetija