Avto

Kaj je obujena proizvodnja `fička` prinesla Srbom

Fiatova naložba v Kragujevcu je zagotovila več tisoč novih zaposlitev, delo lokalnim dobaviteljem, v prvih devetih mesecih so izvozili toliko kot Revoz v najboljših časih.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

01.11.2013 12:52
Čas branja: 1 min

1,2 milijarde evrov je Fiat vložil v oživitev tovarne v Kragujevcu

Italijanski Fiat se v iskanju možnosti za zniževanje stroškov premika na vzhod, njihova srbska tovarna pa je v letu dni od začetka prodaje novih modelov že največji izvoznik te balkanske države, poroča The Economist.

Podpora srbske vlade

Podjetje Fiat avtomobili Srbija (FAS) je v dvetretjinski lasti Fiata in tretjinski lasti srbske vlade. Ta je italijanskemu proizvajalcu zagotovila 10 tisoč evrov subvencije za vsakega dodatnega zaposlenega. Fiatu so želeli dati celo tri tisoč evrov za vsak avtomobil, ki bi ga prodali na srbskem trgu, da bi tako znižali ceno za državljane. A je vmes posegla Evropska komisija - Srbija je kandidatka za članstvo v EU - in odločila, da gre za nedovoljeno državno pomoč. Subvencije so v srbski vladi tako odmislili.

fiat 500l trekking1
Fiat 500L Trekking

Delo za 10 tisoč ljudi

Samo od marca je FAS v Kragujevcu, kjer je nekoč sicer stala proizvodnja legendarne Zastave, zaposlil 600 novih delavcev, skupno jih je zdaj 3.800, piše The Economist. Podjetje, ki dnevno s proizvodnih linij v skladišče zapelje 600 vozil Fiat 500L, zagotavlja delovna mesta tudi lokalnim avtomobilskim dobaviteljem. Ti so od odprtja zaposlili 1.200 novih delavcev.

Celotna veriga oskrbe pa zaposluje prek 10 tisoč ljudi.

zastava-kragujevac6-xx.1383308997.jpg

Izvozijo več kot Revoz v najboljših časih

FAS je v prvih devetih mesecih zavladal na lestvici največjih srbskih izvoznikov, je pred dnevi sporočilo tamkajšnje finančno ministrstvo. Njihov izvoz je dosegel 1,13 milijarde evrov. Na drugem mestu je državni naftni trgovec NIS z 206,5 milijona evrov izvoza in na tretjem Tigar Tyres s 184,3 milijona evrov izvoza.

Dodajmo, novomeška hčer francoskega Renaulta Revoz je v letih 2008 do 2010 k slovenskemu izvozu prispevala malo več kot 1,2 milijarde evrov (FAS je skoraj toliko izvozil v devetih mesecih). Lani jim je izvoz padel na slabih 900 milijonov evrov, za letos pa načrtujejo zmanjšanje za še 140 milijonov evrov. So pa pred dnevi dobili državno pomoč za proizvodnjo novega twinga in štirisedežnega smarta.

Italijanski šarm s srbskim pridihom

V časniku The Economist so se sicer pošalili iz marketinške kampanje Fiata, ki v oglasu za ameriški trg (tega si lahko ogledate v spodnjem videu) prikazuje, kako se ameriška dekleta razveselijo invazije pregovornih šarmerjev Italijanov. "Ko bi le Američani vedeli, da so ti `Italijani` pravzaprav Srbi," piše britanski tednik.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

07.03.2012
16.12.2012
29.11.2012
09.02.2014
FINANCE
Avto
Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni
Avto
AvtoUroš Božin Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni 10

Fiatovi modeli, ki bodo preživeli čistko, lahko pričakujejo delno in polno elektrifikacijo, razkriva petletni poslovni načrt.

FINANCE
Avto
Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler
Avto
AvtoUroš Božin Umrl virtuoz, ki je rešil Fiat in Chrysler 4

Marchionne je na čelo Fiata prišel leta 2004 in ga rešil pred propadom.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep
Avto
AvtoUroš Božin Avtomobili zgoraj brez za slovenski žep 1

Svoboda v vožnji, veter v laseh, neomejeni pogledi, sožitje z zunanjim svetom: kabrioleti so najbolj prvinska oblika avtomobila. Pogledali smo, kateri na slovenskem trgu so cenovno najbolj dostopni.

FINANCE
Avto
Nov udarec za Fiat v Srbiji, tokrat ni kriva slaba prodaja
Avto
AvtoMiloš Milač Nov udarec za Fiat v Srbiji, tokrat ni kriva slaba prodaja

Proizvodne številke v Kragujevcu šepajo že nekaj let. Zdaj jih zmanjšuje še koronavirus, ki je začasno ustavil tekoče trakove v Kragujevcu.

FINANCE
Manager
Kdo je prvi Neitalijan za volanom Fiat Chryslerja in kaj ga čaka
Manager
ManagerVanja Tekavec Kdo je prvi Neitalijan za volanom Fiat Chryslerja in kaj ga čaka

Britanca Mika Manleyja, novega šefa Fiat Chryslerja, čaka več izzivov: trgovinska politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa, dvomi v Italiji, ali lahko podjetje vodi nekdo brez italijanskega potnega lista, najti pa bo tudi moral odgovor na vprašanje, ali bo Fiat Chrysler za velike naložbe v elektrifikacijo in razvoj alternativnih pogonov potreboval strateškega partnerja.

FINANCE
Avto
To so novi berlingo, combo in partner
Avto
AvtoMiloš Milač To so novi berlingo, combo in partner

Namesto dvojčkov prihajajo trojčki, nov član je opel combo (prejšnji je bil preoblečeni fiat). Niso več dostavniki, ampak vozila za prosti čas.