Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.
Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju Svetovni avto leta 2019: velika zmaga jaguarja I-pacea, kipci še audiju A7, mclarnu 720S in suzukiju jimnyju V New Yorku smo danes razglasili že 15. zmagovalce izbora Svetovni avto leta. Največ odličij je prejel jaguar I-pace.
Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Mercedes, v katerem se bodo vozili tudi milenijci Še ena vroča srebrna puščica s pečatom Roberta Lešnika. CLA je izjemno pomemben mercedes. Kar 70 odstotkov kupcev je novih, mlajših strank, kar tri četrtine teh pa jih ostane zvestih znamki.
Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Razkošen lexus s 26-palčnim zaslonom le za Azijce Japonski Lexus želi kupcem ponuditi še več prostora in razkošja. To pa je mogoče le v kombijevski zasnovi. Danes je v Šanghaju predstavil prvi enoprostorec LM.

Šef Hidrie o dizlih ter blišč in realnost avtomobilskega Frankfurta

Čas branja: 3 min
15.09.2017  06:00
V razburljivem avtomobilskem tednu vam prinašam podroben intervju s šefom Hidrie Iztokom Seljakom, poročilo iz naelektrenega avtomobilskega salona v Frankfurtu, pogovor s šefom PSA Peugeot Citroëna in od poletja tudi Opla Carlosom Tavaresom in še veliko drugih vsebin.
Šef Hidrie o dizlih ter blišč in realnost avtomobilskega Frankfurta

Obveščaj me o novih člankih:  

Pretekle tri tedne so naš portal prežemale novice o zloglasnih dizelskih motorjih. Saj veste, tistih, ki »ropotajo« tudi pred vašo hišo. Ko je debata o dizelskih motorjih v Nemčiji dosegla vrelišče, smo se po drugo mnenje odpravili k predsedniku poslovodnega odbora Hidrie Iztoku Seljaku.

V obširnem intervjuju nam je razkril svoj pogled na razmere, ki nikakor ni tako negativen. Hidria celo načrtuje povečanje prodaje sistemov za dizelske motorje, ki niso tako umazani, kot jih poskuša prikazati politika. S prvim človekom Hidrie smo se pogovarjali še o tem, kaj je v ozadju afere, komu je spodletelo, pa s tem sploh ni mislil Volkswagna, in kaj lahko pričakujemo po nemških volitvah.

Dizelska tema se je vsaj za hip umaknila s programa v Frankfurtu, bančnem mestu v osrčju Nemčije, kjer bo jutri za javnost vrata odprla največja avtomobilska razstava v drugi polovici leta. Se je pa razplamtela v Sloveniji, ZPS se je v imenu lastnikov volkswagnov s spornimi dizelskimi motorji lotil priprave tožbe zoper Volkswagen. Pojasnjujemo, kako lahko pristavite lonček.

Isti dan, v torek, sem se v Frankfurtu sestal s predsednikom Toyote Nemčija Tomom Fuxom (kaj je uspešni Slovenec povedal o sebi in poslu, več v prihodnjih tednih) in sedel za okroglo mizo s predsednikom uprave PSA Peugeot Citroëna Carlosom Tavaresom, ki je letos prevzel še nemški Opel. Ta je bil spet odličen sogovornik brez dlake na jeziku, brez obotavljanja, špekuliranja in olepševanja. Tudi prodorni Portugalec ima svoje mnenje o dizlu, to pa je bliže Seljakovemu kot tistemu, ki ta hip velja v Nemčiji. Vredno si je prebrati tudi lanski pogovor z njim.

Frankfurt so v tem času tudi in predvsem avtomobili. Lepi, bleščeči, sodobni in … ja, kako ste uganili, predvsem električni. Naključni obiskovalec na salonu dobi vtis, da je vstopil v električno dobo in da je Tesla zgolj priimek inovatorja večfaznega indukcijskega elektromotorja (na salonu je ni bilo).

Nemška industrija je namreč tudi tokrat na domačem terenu pokazala mišice, električne seveda. Mercedesov šef Dieter Zetsche je že pred odprtjem salona napovedal, da bodo električni avti že leta 2025 stali toliko kot klasični.

Na salonu je športna znamka Mercedes-AMG predstavila superšportnika project one s prek tisoč konji, bencinskemu motorju 1,6 iz formule 1 pomagajo kar štirje električni motorji. Z električnimi koncepti sta blestela še Volkswagen in Audi, čez vikend pa še o nekaj drugih znamkah, ki pospešeno stopajo na pot elektromobilnosti, denimo izjemnem BMW i vision dynamics, mercedes-benzu EQ A in zanimivih kitajcih.

Realnost trga so še naprej bencinski in dizelski avti. Kateri so najbolj vroči glede na prodajni potencial v Sloveniji, pa razkriva naša lestvica top 8 avtomobilov Frankfurta za slovenske kupce.

Albina Kenda je preverila avgustovsko prodajo avtomobilov v EU ter razvrstila še trge po velikosti, da je na vrhu Nemčija, je jasno že dolgo časa. Obenem pa se je dotaknila tudi prodaje električnih avtov, ta krepko raste, njihov delež je še vedno skromen, manj kot odstoten.

V bencinski realnosti pa je vsekakor ena od zvezd letošnjega leta povsem novi volkswagen polo, Matej ga je preizkusil v Hamburgu in med drugim ugotovil, da je vse bolj podoben svojemu večjemu bratu golfu. Podrobno je opisal mercedes-benzovega lepotca CLA 220d. Na slovenskem trgu pa sta se predstavila dva leva, poslovno-družinski 5008 in manjši 308, ki sodi med klasično zasnovane kompaktne avtomobile. To, da v času SUV ni najbolj trendi, ima tudi svoje prednosti – denimo zelo dobro razmerje med ceno in vsebino.

Preberite si še o Scanijinem tovornjaku G320 z dizelskim in električnim motorjem, Boštjan ga je spoznal v živo, ter preverite, kakšen je posel z dostavniki, avtobusi, tovornjaki in prikolicami.

Uspešen delovni teden vam želim!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku!

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Britanski fenomen, pametni opli in zgodba o Walterju Freyu 5

V tem tednu so se službeni vozniki tekmovanja Najboljši poslovni vozniki pomerili na odprti cesti za volanom insignij, preizkušali so...

AVTO
Novice
Novice Sanje, goljufije in vladne blesarije

Razburljiv teden je prinesel zmagovalca našega tekmovanja za najboljše poslovne voznike ter skoraj sto službenih voznikov, ki bodo...

AVTO
Novice
Novice Zaostreni cilji EU, elektropustolovščina ter zmenek s cayennom in T-rocom 2

Evropska komisija je končno postavila mejne vrednosti izpustov ogljikovega dioksida za leto 2025 in 2030. Objavljamo reportažo in...

AVTO
Novice
Novice Cerar, tovornjakarji, podjetniki - teden, da te kap!

Toliko zanimivih avtomobilskih vsebin, kot se jih je zbralo v tem tednu, ni bilo še nikoli. Žal je eden od igralcev tudi naš premier...

AVTO
Novice
Novice Konec za sanjske številke o porabi, lov na čarovnice in jesenska vročica novosti

Debata o dizelskih motorjih se je močno razvnela, resda predvsem v Nemčiji, a največji evropski trg vselej vpliva na druge, tudi na...

AVTO
Novice
Novice Nemčija na čelu industrijske revolucije 2

Napovedno prenehanje izdelave dizelskih in bencinskih motorjev ter uvedba avtonomnih vozil sta le dva od številnih ukrepov, s katerimi...

AVTO
Novice
Novice Za volanom zelene pošasti, pametni volvo in ferrari v Sloveniji

Razburljiv avtomobilski teden prinaša dva volva, XC60 na slovenskem trgu in prve informacije o manjšem XC40. Na zahtevnem dirkališču...

AVTO
Novice
Novice Čas za hibride, luksuz in umirjene motoriste

Kaj piše v dnevniku hibridne toyote prius, ki ima, kot kaže, pravo tehniko za te čase. Dobro kaže tudi luksuzu, povsem na vrhu, kjer je...