Novice

Pametne škropilnice z GPS, ki si vse zapomnijo

Agromehanika iz Hrastja pri Kranju zadnjega pol leta uspešno trži novo vlečeno škropilnico AGS 2500 ali 3000 HP z vgrajenim računalnikom in GPS-navigacijo.
Podporniki obveščajo
AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice
Agrobiznis
Podporniki obveščajoJana Petkovšek Štakul Kmetje in živilci tokrat brez svoje ministrice

Ta petek bodo o inovativnosti in trajnostni preobrazbi na konferenci razpravljali predstavniki kmetijskih in živilskih podjetij vzhodne kohezijske regije.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa V ponedeljek se začne kampanja vnosa zbirnih vlog za kmetijske subvencije

Nosilci kmetijskih gospodarstev morajo vloge oddati do 10. julija elektronsko, pri tem pa jim lahko pomagajo v Javni službi kmetijskega svetovanja.

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu
Agrobiznis
Podporniki obveščajoRedakcija Agrobiznisa Jutri o trajnosti in inovacijah v agroživilskem sistemu

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami pripravlja regijsko konferenco zahodne kohezijske regije

AGROBIZ
Podporniki obveščajo
Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju
Agrobiznis
Podporniki obveščajoPodpornik projekta Velika noč se bliža, domače dobrote vas čakajo v Mercatorju

Velike noči ni brez prazničnih dobrot – pirhov, šunke, hrena in potice

Avtor
avtor
21.04.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Od lanskega novembra, ko so jih dali na trg, so jih prodali 40. »Letno smo povprečno prodali od 30 do 35 predhodnic modela HP. Zdaj delamo že tretjo serijo 20 škropilnic, z njimi bomo letos potrojili prodajo v EU,« pravi Jan Šinkovec, direktor Agromehanike.

Njihove vlečene škropilnice AGS 2500 in 3000 HP ter stroji za zaščito sodijo v zgornji srednji razred na evropskem trgu. Že 25 let za opremo tovrstnih škropilnic razvijajo in delajo računalnik Agtronik, ki uravnava škropljenje in beleži podatke o tretirani parceli, uporabljenem pripravku, izvajalcu, datumu, kulturi in drugih parametrih. Agtronik-14 je združljiv tudi z GPS-napravo, ki zabeleži že obdelano površino in v sodelovanju z Agtronikom izklaplja sekcije na že obdelanih površinah. Podatke lahko uporabnik prenese na osebni računalnik za nadaljnjo obdelavo.

DSCN4019.1429640361.jpg.o.600px.jpg
S škropilnicami AGS 2500 HP (na sliki) in 3000 HP bo Agromehanika letos potrojila prodajo na evropskem trgu. Foto: Agromehanika

Novi računalnik za škropljenje

Kmalu bodo v Agromehaniki predstavili nov model računalnika za škropljenje s pršilniki. Pri pršilnikih pa je nova rešitev, s katero dosegajo do 90 odstotkov manjše izgube pesticidov (drift­-reduction) in manj onesnažujejo okolje, kar je pomembno zlasti v bližini vodnih virov. Pri novem pršilniku lahko zapremo šobe in izstopne kanale, s tem pa prekinemo pršenje pesticidov.

Za sezono 2016 pripravljajo novo generacijo puhala. »S temi novostmi si odpiramo pot do najzahtevnejših kupcev v zahodni Evropi,« pojasnjuje Šinkovec.

1.500-1.600

traktorjev kupimo v Sloveniji vsako leto, kar nas uvršča v evropski vrh, takoj za Avstrijo.

Več povpraševanja na vzhodu kot na zahodu

Novo vlečeno škropilnico izvažajo v EU, od Švedske do Bolgarije in držav nekdanje Jugoslavije. »Škropilno tehniko v Srbiji bolje prodajamo kot na Hrvaškem,« pravi Šinkovec. V zahodni Evropi so prodajni cikli daljši, saj kmetijsko tehniko posodabljajo postopoma. V vzhodni Evropi pa države bolj subvencionirajo naložbe v sodobno tehniko in je zato več povpraševanja.

Tudi Slovenija je spodbujala nakupe traktorjev. Čeprav je po številu traktorjev na tisoč prebivalcev v evropskem vrhu in takoj za Avstrijo, se pri nas še vedno proda od 1.500 do 1.600 traktorjev na leto, na Hrvaškem pa le okoli 400, dodaja Šinkovec.

DSCN6135.1429640362.jpg.o.600px.jpg
Domača prodaja letos stagnira, raste pa izvoz. Jan Šinkovec, direktor Agromehanike

Močan razvoj in lastna proizvodnja

Agromehanika je proizvodno in trgovsko podjetje. »Razvijamo in proizvajamo kmetijsko tehniko pod štirimi lastnimi blagovnimi znamkami, ki so AGT za traktorje, AGS za škropilnice, AGP za pršilnike AGP in AG za razsipalnike,« pravi Šinkovec. Razvijajo in proizvajajo tudi elektroniko črpalke, regulatorje tlaka in druge komponente za škropilno tehniko.

Prodaja lastnih znamk jim prinese pol prihodkov, pol pa prodaja znamk, ki jih zastopajo. Gre za traktorje in priključke znamke Antonio Carraro in Deutz-Fahr, traktorske prikolice Pronar, vitle Krpan ter kmetijsko in komunalno mehanizacijo Ino.

Lani so dobro poslovali. »Prodajo doma smo povečali za 15 do 20 odstotkov, korak naprej smo naredili tudi v izvozu, ki nam prinese med 80 in 85 odstotki prihodkov,« pravi Šinkovec. Lani so imeli 425 tisoč evrov čistega dobička in 15,5 milijona evrov prihodkov, ki bi jih letos radi povečali za pet do deset odstotkov. Letos domača prodaja stagnira, izvoz pa raste.

Lani so 45 odstotkov prihodkov iz izvoza dosegli na trgih nekdanje Jugoslavije, kjer je Srbija njihov največji trg. Dobro polovico izvoznih prihodkov pa so dosegli v EU. Največ prodajo v Bolgarijo, na Češko in Poljsko. Letos je zaživela tudi Romunija. Solidno prodajajo v Avstrijo, Nemčijo in Veliko Britanijo, od skandinavskih držav pa največ na Švedsko in Dansko. Njihova eksotična trga pa sta Avstralija in Južna Koreja.

AG-TRONIK-14.1429640363.jpg.o.600px.jpg
Za napredne vlečene škropilnice v Agromehaniki razvijajo in izdelujejo tudi računalnik Agtronik, ki uravnava škropljenje in spremlja vse podatke o njem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Poglejte, kako nove tehnologije in digitalizacija znižujejo stroške in zmanjšujejo ogljični odtis kmetij

Zanimive projekte in zgodbe, ki to potrjujejo, boste spoznali v petek, 17. maja, na 5. svetovalnici za kmete na sedežu Kmetijsko-gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem
Agrobiznis
NovicePetra Šubic Nove farme piščancev na Hrvaškem z ukrajinskim denarjem

Tri piščančje farme napoveduje Jurij Kosiuk, lastnik Perutnine Ptuj, 700-milijonski projekt pa napoveduje Andrej Matiukha, ki ima na Hrvaškem športne stavnice FavBet in igralnice

AGROBIZ
Nasveti
»Mama mi je dejala, da sem malo nor«
Agrobiznis
INOVATIVEN MLADI KMET
NasvetiJana Petkovšek Štakul »Mama mi je dejala, da sem malo nor«

Tako pravi Toni Grobelnik, inovativni mladi kmet 2023, ki je na Svetovalnici za kmete spregovoril o preobrazbi kmetije v prirejo mesa, predelavo in neposredno prodajo.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Devet startupov, ki zmanjšujejo odvisnost od plastike

Razvijajo postopke recikliranja, biološko razgradljive materiale in trajnostne proizvodne tehnike, s katerimi zmanjšujemo onesnaževanje s plastiko

AGROBIZ
Agro HI-tech
Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Z akvaponiko pridelamo desetkrat več zelenjave kot v zemlji 1

Ta tehnologija, s katero hkrati gojimo ribe in zelenjavo, je primerna za urbana območja, ob ribogojnicah in kot zanimivost na turističnih kmetijah.

AGROBIZ
Agro HI-tech
Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline
Agrobiznis
Agro HI-techPetra Šubic Tako mladi kmet avtomatizira gojenje alge spiruline 2

Janez Rakovec sam razvija žetvenik, da bo pri žetvi manj ročnega dela in ker takih naprav pri nas ne ponuja nihče.

AGROBIZ
Nasveti
Kako lahko kmetije optimizirajo davke
Agrobiznis
NasvetiPetra Šubic Kako lahko kmetije optimizirajo davke

Kmetijska dejavnost je lahko obdavčena na tri načine, najugodnejšo obdavčitev za vsako kmetijo pokaže posebno orodje, ki ga uporabljajo kmetijski svetovalci

AGROBIZ
Nasveti
Tako NLB financira zelene naložbe v kmetijstvu
Agrobiznis
NasvetiPetra Šubic Tako NLB financira zelene naložbe v kmetijstvu 1

Zelene so trajnostne naložbe, za katere banka ponuja ugodnejše zeleno posojilo, ki ima nižjo obrestno mero ali nižje stroške

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave
Agrobiznis
TRAJNOST
Agro PodjetnikPetra Šubic Hudo dobra živila iz presežkov sadja in zelenjave

Sadje in zelenjavo iz Prekmurja, ki se ne proda, predelajo in ponudijo kupcem, da pridejo na mizo, in ne med odpadke