Članki

Tudi ’sprostitvena revolucija’ žre svoje otroke

Če zdaj ’sprostitvena revolucija’ kaže namero, da ga požre, pa Jože Zagožen zato še ni žrtev, pišejo na blogu Razgledi
08.06.2007 13:16
Čas branja: 1 min

Videti je, da Jože Zagožen vladi ne namerava narediti veselja s prostovoljnim umikom iz uprave Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Prvič je Zagožen svileno vrvico dobil že februarja letos, a jo je - kot nekaj naslednjih znamenj - spregledal. Včeraj mu je vlada zato z Damijanom Koletnikom kot vršilcem dolžnosti člana uprave HSE dodelila osebnega 'angela varuha'. Hlastnost, s katero je vlada pri tem preskočila celo nadzorni svet, kaže, da je za doktorja poslovnih sistemov v samoupravnem socializmu ura pet čez dvanajsto.

Zagožen je zadnje mesece izgubljal položaje

Zagožen na eni in Koletnik na drugi strani poosebljata malodane ‘revolucionarno minljivost’ zvestih kadrov in posledično nujo po novih ljudi, zaradi nagle promocije in nepreverjenih sposobnosti praviloma v celoti odvisnih od političnih ‘mecenov’. Kakor je nad Zagožnom sonce dobrotljivosti zahajalo, tako je nad Koletnikom vzhajalo. Prvi je zadnje mesece izgubljal položaj za položajem in predvsem zaradi poslov zunaj ‘trdega jedra’ dejavnosti HSE - prodaje delnic NLB in nakupa Soških elektrarn - poslušal javne kritike gospodarskega ministra Andreja Vizjaka. Drugi je iz Pošte Slovenije v približno istem času bliskovito zavzel upravo Dravskih elektrarn, nadzorni svet Telekoma in celo upravni odbor NK Maribor.

Javne kritike Zagožna so zgolj 'uradni del'

Javne kritike Zagožna so kajpak zgolj ‘uradni del’ nezadovoljstva ‘nadrejenih’. Vprašanje je, ali so sploh bistvene; vlada, ki je prodala Mercator, kakor ga je prodala, najbrž ni najbolj poklicana, da nekomu oponaša prodajo delnic NLB brez razpisa, prav tako pa ne nakup Soških elektrarn na način, ki se bistveno ne razlikuje od uradno nespornega nakupa deležev v TE Brestanica in Šoštanj. Tisto, kar vlada uradno očita Zagožna skratka po ničemer ne odstopa od siceršnje prakse državnih podjetij ali vlade same in zato so ‘pravi razlogi’ za zamero zanesljivo nekje drugje. Denimo v tem, da Zagožen ni mogel ali hotel dojeti, da so popustile nekatere donedavne naveze med vladno koalicijo in določenimi podjetji oziroma ljudmi.

Zagožen ni žrtev

Če zdaj ’sprostitvena revolucija’ kaže namero, da ga požre, pa Zagožen zato še ni žrtev. Kakor to niso tisti, brez katerih si do nedavnega vladnih posegov v gospodarstvo ni bilo mogoče niti zamisliti, danes pa prisegajo, da s tem niso imeli nič in da ne razumejo, zakaj jim je ‘vlada storila’ to ali ono.

No, v določenem smislu so otroci revolucije vselej žrtev, pač žrtev sistema, ki so ga kot oprode sami vzpostavljali.

Avtor vojko na Razgledi.com

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

Preberite tudi:

07.06.2007
07.06.2007
31.05.2007
30.05.2007
20.05.2007
17.05.2007
09.05.2007
09.05.2007
09.05.2007
12.06.2007
14.06.2007
18.07.2007
18.07.2007
28.08.2007
Blog Razgledi

Razgledi so vedno večja skupina neuravnoteženih, nedržavotvornih, nepluralnih in neobjektivnih avtorjev, ki odgovorno razmišljajo o družbenih, političnih, gospodarskih, okoljskih, kulturnih in medijskih zadevah.
FINANCE
Okolje & energija
Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Koliko boste v podjetju odšteli za sončno elektrarno

Želite v podjetju investirati v sončno elektrarno in pri tem izkoristiti podporo, ki jo prinaša sodelovanje v podporni shemi? Preverili smo, kaj ponujajo ponudniki sončnih elektrarn.

FINANCE
Okolje & energija
Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne?
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Bi lahko imeli sčasoma samo sončne elektrarne? 1

»Če postavite samo sončne elektrarne in če jih je seveda dovolj, ne pa tudi elektrarn s turbinami, dobite problem vztrajnosti,« je začel odgovor profesor elektrotehnike Ferdinand Gubina na vprašanje, zapisano v naslovu.

FINANCE
Okolje & energija
»Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn«
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar »Glede na pričakovano rast porabe potrebujemo še veliko sončnih elektrarn« 6

Z upokojenim profesorjem elektroenergetike Ferdinandom Gubino smo govorili o spremembah v panogi, o odzivanju na novosti, oblikovanju Energetskega koncepta Slovenije in o slovenski elektroenergetski stroki.

FINANCE
PMM
Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto
PRO
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostFinance prPRO Občina Logatec z družbo T-2 v nadgradnjo platforme Logatec Supermesto (PRO)

Platforma bo po besedah župana Berta Menarda služila kot centralno mesto za dostop do informacij in občinskih storitev za zaposlene na občini, občane ter obiskovalce. V prihodnosti nameravajo namreč vanjo dodati še več storitev, ki bodo olajšale komunikacijo z občino in uporabo občinskih storitev prek mobilnih ali spletnih aplikacij.

FINANCE
Okolje & energija
Tesla bo postavil največjo virtualno elektrarno na svetu
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Tesla bo postavil največjo virtualno elektrarno na svetu 13

Vlada avstralske zvezne države Južna Avstralija in Tesla sta se dogovorila o oskrbi 50 tisoč gospodinjstev s sončnimi elektrarnami in baterijami.

Vinski turizem
Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti

V Sibon wine & spa resortu v Ljutomersko-Ormoških goricah se dan začne drugače - prebudimo se ob ptičjem petju, s pogledom na vinograde, kjer vdihnemo mir in spokojnost, ki ju ponuja nastanitev daleč stran od mestnega vrveža, budilke in stresa.