Zasebnost
Članki

Italija glede plinskih terminalov ne krši zakonodaje

Evrposki komisar Stavros Dimas meni, da Italija glede umeščanja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu ni kršila evropske zakonodaje. Podobniku Dimasov odgovor ni všeč
Avtor
avtor
26.09.2008 13:40
Čas branja: 1 min

Podobnik: Italija je kršila določila evropskega prava

Podobnik je Dimasu pisal 2. julija in v pismu med drugim navedel, da je Slovenija "globoko prepričana", da je Italija v postopkih glede plinskih terminalov kršila določila Aarhuške in ESPOO konvencije ter določila evropskega prava.

V odgovoru na pismo ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika glede umeščanja plinskih terminalov v Tržaškem zalivu in njegovem obalnem območju je evropski komisar za okolje Stavros Dimas zapisal, da se zdi, da glede na preučene elemente ni videti kršitev evropske okoljske zakonodaje. Kot je še zapisal, Evropska komisija ugotavlja, da mnenje italijanskega ministrstva za okolje v okviru internega postopka presoje vplivov na okolje glede gradnje plinskega terminala v Žavljah še ne predstavlja odločitve ministrstva ali Italije.

"Ugotovili smo, da Italija še ni sprejela končne odločitve o tem plinskem terminalu, temveč je bilo izdano mnenje ministrstva za okolje Italije v okviru internega postopka presoje vplivov na okolje," je še zapisal Dimas in Slovenijo in Italijo še spodbudil, da razrešita vprašanja o potencialnih lokacijah plinskih terminalov "v duhu dobrega sodelovanja na bilateralni ravni".

Podobnik z odgovorom ni zadovoljen

"Evropska komisija se v svojem odgovoru ni opredelila do zahtevnega vprašanja strateškega pristopa in strateške presoje v skupnem severnem Jadranu," se je na odgovor komisije odzvalo ministrstvo za okolje.

Podobnik upa, da se bo sodelovanje nadaljevalo "v duhu partnerstva za trajnostno upravljanje s skupnim morjem", ki ga opredeljuje tudi skupna strategija za Jadran. Hkrati pa bo Podobnik slovenski vladi priporočal, da še vedno nerazrešeno vprašanje strateškega pristopa razreši v tožbenem postopku."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

26.06.2008
26.06.2008
16.06.2008
05.11.2007
11.10.2006
FINANCE
Okolje & energija
V Termoelektrarni Brestanica opravili interni tehnični pregled novega plinskega bloka
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA V Termoelektrarni Brestanica opravili interni tehnični pregled novega plinskega bloka

V Termoelektrarni Brestanica (Teb), ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, so v sredo opravili interni strokovni tehnični pregled novega plinskega bloka. Pokazal je, da predana dokumentacija ustreza, da so bila izvedena dela ustrezna in lahko začnejo s končnim tehničnim pregledom.

FINANCE
Okolje & energija
(video, foto) Tovornjaki na plin tudi pri slovenskih prevoznikih
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video, foto) Tovornjaki na plin tudi pri slovenskih prevoznikih 2

Na polnilnici utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) v Sežani so v ponedeljek napolnili prvi tovornjak. V Maju pa bo dobil plinske tovornjake prvi slovenski prevoznik.

FINANCE
Okolje & energija
Kako so se Hrvatje odzvali na slovensko-madžarsko plinsko povezavo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako so se Hrvatje odzvali na slovensko-madžarsko plinsko povezavo 6

Madžari želijo plinsko povezavo s Slovenijo tudi zato, ker je postavitev plinskega terminala na Krku negotova, hrvaške cene plina pa so višje od tržnih. Kako odgovarjajo v Zagrebu?

FINANCE
Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti
PRO
Finance
Finance prPRO Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti (PRO)

KINTO One je Toyotina storitev finančnega lizinga, ki omogoča večletno uporabo avtomobila brez dejanskega nakupa z možnostjo dodatnih vzdrževalnih storitev.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Okolje & energija
Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Rabo bio plina spodbujajo tudi s subvencijami in zelenimi certifikati

V prometu uporabljajo vse več plina, tako utekočinjenega zemeljskega plina kot tudi stisnjenega zemeljskega plina, je povedal Konstantin Petrov iz nemške energetsko-svetovalne družbe DNV GL – Energy.

FINANCE
Okolje & energija
Žaveljski terminali: italijanski funkcionarji se bojijo odškodninskih tožb
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Žaveljski terminali: italijanski funkcionarji se bojijo odškodninskih tožb 1

Ob koncu akcij zoper gradnjo plinskih terminalov v Tržaškem zalivu so v organizaciji Alpe Adria Green (AAG) pripravili srečanje sodelujočih aktivistov.

FINANCE
Kaj morate vedeti o dedovanju
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj morate vedeti o dedovanju (PRO)

Oporoka olajša prenos premoženja na dediče, a ti se morajo zavedati, da lahko dedujejo tudi dolgove. Pojasnjujemo tudi, kako ravnati z različnimi vrstami zavarovanj.