Zasebnost
Članki

Evropska komisija bo tožila Slovenijo

Evropska komisija bo tožila Slovenijo zaradi okoljske odgovornosti. Hkrati je bila Slovenija opozorjena zaradi neizvajanja zakonodajnega paketa prvega železniškega svežnja
Avtor
avtor
26.06.2008 13:12
Čas branja: 2 min

Evropska komisija bo tožila Slovenijo na Sodišču Evropskih skupnosti, ker ni prenesla direktive o odgovornosti za škodo, povzročeno okolju, v svojo nacionalno zakonodajo.

Poleg tega bo komisija ukrepala proti 24 državam, tudi Sloveniji, v povezavi s prvim železniškim svežnjem.

Dimas: Gre za načelo 'onesnaževalec plača'

Komisija se je odločila, da bo vložila tožbo zaradi okoljske odgovornosti proti devetim državam: poleg Slovenije še Avstriji, Belgiji, Grčiji, Finski, Franciji, Irski, Luksemburgu ter Veliki Britaniji. Rok za prenos direktive v nacionalno zakonodajo se je namreč iztekel 30. aprila 2007.

"Direktiva o okoljski odgovornosti izvaja načelo 'onesnaževalec plača' in je med najbolj pomembnimi novimi akti okoljske zakonodaje EU v zadnjih letih. Več kot leto po izteku roka je skrajni čas, da bi teh devet držav članic preneslo direktivo v nacionalno zakonodajo," je komentiral evropski komisar za okolje Stavros Dimas.

Direktiva vzpostavlja pravni okvir za okoljsko odgovornost, ki temelji na načelu 'onesnaževalec plača', da bi se preprečila in odpravila okoljska škoda.

Fizične in pravne osebe, ki izvajajo ali nadzirajo dejavnosti, naštete v direktivi, so dosledno odgovorne za škodo, ki jo s svojimi dejavnostmi povzročijo okolju. Okoljska škoda, ki je zajeta, je škoda, povzročena zaščitenim vrstam in naravnim habitatom, vodam ali tlem, so pojasnili v Bruslju.

vlak tiri tirnice železnica

Slovenija je dobila prvi uradni opomin zaradi neizvajanja zakonodajnega paketa prvega železniškega svežnja

Komisija pa se je odločila tudi 24 državam članicam, med njimi Sloveniji, poslati prvi uradni opomin zaradi neizvajanja zakonodajnega paketa prvega železniškega svežnja. Nekatere članice naj bi sicer zakonodajo prenesle v svoj pravni red, vendar komisija ugotavlja nezadostno izvajanje te zakonodaje. Rok za izvedbo je bil sicer marec 2003.

Po mnenju komisarja za promet Antonia Tajanija je izvajanje tega svežnja ključno za ustvarjanje konkurence v evropskih železniških trgih ter tudi za večjo konkurenčnost železnic v odnosu do drugih načinov prevoza.

Če država članica ne ukrepa, jo komisija lahko toži

Komisija lahko pravno ukrepa proti državi članici, ki ne izpolnjuje svojih obveznosti. Če meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, državi članici pošlje prvi uradni opomin in jo prosi, da do določenega datuma, običajno v dveh mesecih, predloži svoje pripombe.

Ne glede na to, ali država članica pošlje odgovor ali ne, ji lahko komisija pošlje obrazloženo mnenje, ki je drugi in končni pisni opomin. Ta opomin navaja vzroke, zaradi katerih komisija meni, da gre za kršitev zakonodaje EU, in državo članico poziva, da v določenem roku, običajno v dveh mesecih, ukrepa.

Če država članica ne ukrepa na podlagi obrazloženega mnenja, lahko komisija sproži postopek pred Sodiščem Evropskih skupnosti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

Preberite tudi:

16.06.2008
05.11.2007
11.10.2006
02.08.2006
20.09.2007
26.06.2008
01.07.2008
13.07.2008
13.07.2008
13.07.2008
26.09.2008
FINANCE
Okolje & energija
Okoljsko odgovornost lahko zavarujemo
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Okoljsko odgovornost lahko zavarujemo

Zavarovanje okoljske odgovornosti je precej nova storitev, zato se pri zavarovanju pojavljajo težave starih onesnaženj.

FINANCE
Okolje & energija
Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih
Okolje & energija
Okolje & energijaSTA Bruselj Slovenijo poziva k izboljšanju na več okoljskih področjih 1

Predstavniki Evropske komisije so v pregledu izvajanja okoljske politike EU, novem mehanizmu Bruslja za dialog z državami članicami, Slovenijo opozorili na tri glavne izzive. To so racionalizacija pravnega okvira, ohranitev območij Natura 2000 ter prednostna obravnava naložb v zvezi z odpadno vodo.

FINANCE
Članki
Nova evropska priporočila - iz Bruslja za Slovenijo
FINANCE
Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti
PRO
Finance
Finance prPRO Enostavna in prilagodljiva mobilnost brez lastniških obveznosti (PRO)

KINTO One je Toyotina storitev finančnega lizinga, ki omogoča večletno uporabo avtomobila brez dejanskega nakupa z možnostjo dodatnih vzdrževalnih storitev.

FINANCE
Članki
(evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja
Finance
FinanceAlbina Kenda (evropski semester) Slovenija pod drobnogledom Bruslja 5

Stekel je evropski semester 2019: evropska komisija se je spet odpravila na teren preverjat, kako Slovenija in druge članice izvajajo evropska priporočila, hkrati pa zbirat informacije o makrostanju, ki bodo temelj za nova priporočila. Bodo ta enaka prejšnjim?

FINANCE
Članki
EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb
Finance
FinanceAlbina Kenda EU tlakuje pot za strožjo presojo kitajskih naložb

Nemčija, Francija in Italija so na začetku prejšnjega leta evropsko komisijo pozvale k ukrepom, da bi se v EU lahko zaščitili pred tako imenovanimi politično motiviranimi, zlasti kitajskimi prevzemi evropskih podjetij v strateških panogah; EU tako zdaj pripravlja poseben presojevalni mehanizem

FINANCE
Članki
Slovenija kot ujeta v časovni stroj  - iz Bruslja je dobila enaka priporočila kot lani
Finance
FinanceAlbina Kenda Slovenija kot ujeta v časovni stroj - iz Bruslja je dobila enaka priporočila kot lani 4

Letos prvič evropska komisija članicam EU ne namenja zgolj proračunskih in reformnih napotkov, ampak tudi naložbena priporočila

Vinski turizem
Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave

Zaradi lokacije in okolja, ki obdaja posestvo, je Santomas pravšnji postanek za vsakega vinoljuba ali običajnega ljubitelja narave. Po novem so na voljo tudi štirje apartmaji, v katerih lahko gostje prespijo. Drznejši pa se lahko tam tudi poročijo.