Zasebnost
Članki

Dars ne želi nižati stroškov telefonije

V Družbi za avtoceste RS so se po letu in pol pripravljanja pogodbe o racionalizaciji telefonije premislili in pogodbe niso podpisali
Avtor
avtor
24.07.2008 14:41
Čas branja: 2 min

hojs in nemec

Samo za stroške fiksne telefonije Dars mesečno plačuje približno 8.500 evrov, mobilna telefonija in drugi telekomunikacijski stroški pa ta znesek podeseterijo. Kljub temu se je vodstvo Darsa odločilo, da ne potrebuje racionalizacije teh stroškov.

Prve pogovore o racionalizaciji telekomunikacijskih stroškov je Dars z zunanjim izvajalcem začel že februarja lani. Čeprav so se dogovarjali o obliki racionalizacije, se jim je do septembra uspelo dogovoriti o montaži strojne opreme, potrebne za usmerjanje komunikacijskih povezav, s katero bi dosegli izrabo najugodnejšega operaterja v določenem trenutku za posamezno vrsto telekomunikacijskih storitev.

Ponudnik, s katerim so se na Darsu dogovarjali za izvedbo racionalizacije, je Darsu zagotovil najmanj 20-odstoten prihranek pri telekomunikacijskih stroških, mesečno naj bi se znesek prihranka gibal okrog 16 tisoč evrov, letni načrtovani prihranek je torej znašal skoraj 200 tisoč evrov. Vendar pa so z Darsa tik pred montažo potrebne opreme to odpovedali.

Zadevo je v roke vzel Aleš Hojs

Ker se projekt ni premaknil z mrtve točke, je koordinacijo prevzel član uprave Darsa Aleš Hojs. Konec novembra lani je sklical sestanek zunanjega partnerja in Darsovih uslužbencev, odgovornih za projekt, ter jim naložil, da mora biti pogodba za projekt podpisana v treh tednih.

Kljub takšnemu neposrednemu navodilu pa so Darsove strokovne službe pogodbo pripravile šele letos v začetku leta, vendar pa je niso podpisali. Hojs je sredi junija o zadevi povedal le še to, da z zadevo nima nič več in da ima pogodbo na mizi predsednik uprave Tomislav Nemec.

Z Darsa so junija na vprašanje, v kakšni fazi je projekt racionalizacije telekomunikacijskih stroškov, odgovorili le, da je Dars vezan na zakonodajo o javnem naročanju in da zato tudi v tem primeru ne bo sklepal ekskluzivne pogodbe. Zanimivo pa je, da je iz osnutka pogodbe razvidno, kako Dars v projekt ne bi vložil niti evra.

Dars bi s poslom zaslužil

Pogodba, ki so jo pripravile Darsove strokovne službe, bi ob podpisu Darsu zagotovila občutne prihranke dejansko brez stroškov. V pogodbi je bilo namreč dogovorjeno, da izvajalec Darsu najprej na lastne stroške zagotovi 180-dnevno testno obdobje, v katerem bi Dars ugotovil, ali res dosega predvidene prihranke.

Izvajalec je v pogodbi tudi zagotovil najmanj 20-odstotno znižanje telekomunikacijskih stroškov, Darsu pa je ponudil tudi bančno garancijo za napovedani prihranek. V obdobju testiranja opreme bi si Dars in izvajalec delila vsoto prihranka, po izteku 180 dni pa bi imel Dars tri možnosti: podaljšanje testnega obdobja, pretrganje sodelovanja ali odkup strojne opreme za usmerjanje telefonije in drugih telekomunikacij.

Pretrganje sodelovanja bi bilo, sodeč po pogodbi, brezplačno, nadaljevanje testiranja bi pomenilo le nadaljevanje sodelovanja pod istimi pogoji, kot je bilo določeno za prvih 180 dni, cena pri odkupu opreme pa bi bila odvisna od Darsovega lastnega izračuna. V pogodbi je bila namreč določena odkupna cena na vsoto 16 mesečnih prihrankov pri stroških telefonije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas?

Najprej se je treba osredotočiti na vrednost, šele nato na tehnologijo in način izvedbe poslovnih potreb.

Preberite tudi:

23.07.2008
23.07.2008
FINANCE
Manager
Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj?
Manager
ManagerNataša Koražija Top 101: Največje slovensko podjetje Dars sedi na več kot 500 milijonih evrov. Zakaj? 7

Na Darsu na dobre pol milijarde depozitov na bankah prejemajo skromne obresti. Hkrati imajo 2,5 milijarde evrov dolga, za katerega plačujejo 40 milijonov evrov obresti na leto. Kaj bodo z denarjem? Bodo hitreje odplačevali dolgove ali hitreje gradili nove odseke?

FINANCE
Računsko sodišče o nabavah v Darsu: neupravičeni aneksi, neprimeren informacijski sistem, neunovčenje bančnih garancij …
Finance
Andreja Rednak Računsko sodišče o nabavah v Darsu: neupravičeni aneksi, neprimeren informacijski sistem, neunovčenje bančnih garancij … 2

V primeru predora Markovec je Dars za barvni premaz plačal 573.005 evrov dodatnih stroškov oziroma 68,5 odstotka prvotne pogodbene vrednosti.

FINANCE
Novice
Tukaj so odgovori, kako postati poslovno učinkovita kmetija
FINANCE
Transport in logistika
Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Pozor, Dars bo vklopil e-cestninjenje. Kaj nas čaka?

7 vprašanj in odgovorov o novem sistemu cestninjenja za tovornjake, ki ga bo Dars zagnal na velikonočno nedeljo

FINANCE
Transport in logistika
Šef Darsa je Valentin Hajdinjak, podpredsednik stranke s sloganom Umaknimo politiko iz gospodarstva
Transport in logistika
Transport in logistikaNataša Koražija Šef Darsa je Valentin Hajdinjak, podpredsednik stranke s sloganom Umaknimo politiko iz gospodarstva 12

Dars je dobil štiri nove člane uprave, ki odražajo barve koalicije; poleg Hajdinjaka bodo v upravi Boštjan Rigler, Peter Gašperšič in Romana Fišer

Vinski turizem
Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Santomas – idilično posestvo za ljubitelje vina in narave

Zaradi lokacije in okolja, ki obdaja posestvo, je Santomas pravšnji postanek za vsakega vinoljuba ali običajnega ljubitelja narave. Po novem so na voljo tudi štirje apartmaji, v katerih lahko gostje prespijo. Drznejši pa se lahko tam tudi poročijo.