Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Saabov stečaj prinaša hitrejšo dobavo delov slovenskim saabom

Dobava delov in garancijska popravila bodo stekli hitreje kot doslej, zagotavlja serviser saabov Robert Kopač

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.12.2011 22:30
Čas branja: 2 min

»Zdaj bo lažje, saj bodo dobavitelji dobili plačane dele od kupcev, zato jih bodo spet dobavljali. Tudi garancijska popravila ne bodo težava,« pravi Robert Kopač, ki servisira okoli tisoč saabov s slovenskimi tablicami. Švedski proizvajalec avtomobilov Saab je v ponedeljek vložil zahtevek za stečaj, saj je možni vlagatelj, kitajski Youngman, odstopil od posla. Zdaj vse kaže, da bo Saab po 64 letih delovanja zaprl vrata.

[A] F47MA_kopac_robert1_sb.1324492227.jpg
»Dobava rezervnih delov bo še bolj redna kot doslej, saj bodo izdelovalci delov dobili plačane račune,« je prepričan serviser saabov Robert Kopač.

»Za znamko mi je žal, saj so bili saabi vselej zelo posebni in dobri avtomobili. Nikakor pa se ne bojim za svoj posel, tudi slovenski lastniki saabov se nimajo česa bati, saj bodo dobave rezervnih delov družbe Saab Parts - hčerinska družba proizvajalca saabov Swedish Automotive, ki bo delovala tudi po stečaju matične družbe - zdaj bolj redne, saj bodo proizvajalci delov dobili plačane račune. Doslej ni bilo tako, zato so deli pošteno zamujali. Tudi z uveljavljanjem garancijskih zahtevkov ne bo težav, te smo že zdaj urejali prek Saabovega italijanskega distributerja,« nam je povedal Robert Kopač, ki ima v Ljubljani nepooblaščen servis in prodajo saabov Kop Car.

K njemu pa zahaja več kot tisoč lastnikov te znamke (v Sloveniji je bilo konec minulega leta registriranih 1.041 avtomobilov te znamke, od teh je najpogostejši model 9-3 s 634 avtomobili, sledi mu 9-5 z 230 avtomobili. Modelov 900 je 51, 9000 pa 39).

Prodaja tekla tudi ob slabih novicah

Kopač je o nemoteni dobavi delov za saabe prepričan, ker mu je to v tem tednu zagotovil distributer za Hrvaško in Slovenijo Polar Mobil. Ob tem ne verjame, da bi se cene rabljenih saabov zaradi napovedanega stečaja proizvajalca spremenile. »Znamka ostaja zanimiva, saj sem tudi po prvih informacijah o ustavitvi proizvodnje prodal kar nekaj avtomobilov,« še pravi Kopač in dodaja, da imajo ljudje nekoliko zmotno miselnost o saabih. »Če so redno vzdrževani, so to dostopni in zanesljivi avtomobili.«

[A] e9e8Untitled-8.1324492138.gif

Pooblaščeni brez informacij

Pri pooblaščenih zastopnikih Saaba v Sloveniji smo dobili precej manj informacij. Nekdanji distributer in zdajšnji pooblaščeni serviser KMAG včeraj do konca redakcije še ni imel informacij o nadaljevanju posla. Nine Joksovič, direktorice edinega pooblaščenega trgovca Avto Sveta Maribor s salonoma v Ljubljani in Mariboru, pa nam ni uspelo priklicati, ni nam odgovorila niti na vprašanja prek elektronske pošte.

Šef Saaba za stečaj krivi General Motors

»Naredili smo vse, kar smo lahko. Ko je General Motors prejšnji konec tedna jasno povedal, da zavrača kakršnokoli sodelovanje proizvajalca Saaba s kitajskim Youngmanom, se je ta umaknil. Nam pa ni preostalo drugega, kot da vložimo predlog za stečaj,« je v ponedeljek napovedal predsednik uprave družbe Saab Automobile Victor Muller.

Možnosti za obstanek znamke minimalne

»Možnosti za rešitev znamke pred dokončnim propadom so zdaj zelo majhne, morebitni novi vlagatelj bi moral rešiti podjetje v nekaj tednih, saj bodo delavci začeli zapuščati podjetje,« je dodal Muller. Prvi mož Saaba se je s kitajskim Youngmanom deset mesecev pogajal o sodelovanju in rešitvi Saaba, ki je aprila zaradi nedobav delov ustavil proizvodnjo.

Zadnji dogovor je predvidel, da bi podjetji ustvarili skupno podjetje, Youngman bi vložil 200 milijonov dolarjev za razvoj novih modelov. S preostalimi 400 milijoni dolarjev kitajskega vlagatelja bi odplačali dolgove Saaba. Ta je ves čas, na koncu pa uspešno, blokiral posel s kitajskim vlagateljem, saj se je bal za prenos patentov za nekatere sestavne dele v saabih, ki izhajajo še iz časov General Motorsovega lastništva do leta 2009.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Avto
Avto Varno na poti

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

Preberite tudi:

29.11.2013
04.12.2013
FINANCE
Dražbe
Črni januar ali zdravo čiščenje: v stečaju za tretjino več podjetij kot lani. Kaj se dogaja?
Dražbe
DražbeAleš Perčič Črni januar ali zdravo čiščenje: v stečaju za tretjino več podjetij kot lani. Kaj se dogaja? 2

Prvi mesec tega leta je v stečaju končalo 115 podjetij, kar je dobrih 35 odstotkov več kot januarja lani. Kakšni so razlogi za rast števila stečajev v času gospodarske rasti?

FINANCE
Dražbe
Pregled 2017: Nov rekord stečajev pravnih oseb, velik upad osebnih stečajev
Dražbe
DražbeAleš Perčič Pregled 2017: Nov rekord stečajev pravnih oseb, velik upad osebnih stečajev 1

Število stečajev podjetij se je sicer povečalo, a predsednik zbornice upraviteljev Marko Zaman ocenjuje, da je bilo vsaj 95 odstotkov stečajev praznih. »Stečaj danes velja za najcenejši postopek zaprtja podjetja, zato se veliko podjetnikov odloča zanj,« meni Zaman.

FINANCE
Dražbe
Boj stečajnikov proti konkurenci: vodijo po sto stečajev hkrati, pa bi zaprli svoje vrste
Dražbe
DražbeAleš Perčič Boj stečajnikov proti konkurenci: vodijo po sto stečajev hkrati, pa bi zaprli svoje vrste 1

Čeprav nekateri stečajni upravitelji vodijo več kot sto stečajnih postopkov in čeprav je bilo lani rekordno stečajno leto, so na zbornici prepričani, da je upraviteljev preveč, to pa pomeni nekakovostno delo. Razlog: izpiti naj bi bili preveč poenostavljeni, vprašanja naj bi se ponavljala. Kandidat za stečajnega upravitelja pa pravi: »Zbornica zavaja, večina starih upraviteljev je lažje prišla do licence kot naša generacija.«

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Manager
(intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni
Manager
ManagerLojze Javornik (intervju) Kitajska in Slovenija sta gospodarsko komplementarni 1

Kako vidi slovensko-kitajske naložbe gospodarski svetovalec na kitajskem veleposlaništvu Yuan Kehua.

FINANCE
Avto
35 nasvetov, kako do pravega avtomobila
Avto
AvtoMiloš Milač 35 nasvetov, kako do pravega avtomobila

Kakšnega sploh potrebujete, kako si izpogajati najboljšo ceno, kako je z elektriko in priključnimi hibridi in katere informacije morate pridobiti, da sestavite celotno stroškovno bilanco avtomobila

FINANCE
Članki
Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power
Finance
FinanceSimona Toplak Pri Kitajski in Rusiji se naučite nov izraz: sharp power 4

Z veliko denarja, ki ga prinašajo Kitajci, spomin na pokol na Trgu nebeškega miru bledi. Kitajci mirno plačujejo visokim politikom, da zagovarjajo kitajske ozemeljske, varnostne in gospodarske interese.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.