Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Po ameriško mogočen, robusten in prestižen

Jeep grand cherokee tudi po prenovi ne želi skriti svojega porekla, saj je tipično ameriško nastopaški in razkošen, poganjajo pa ga zgolj šest- ali osemvaljniki. Pri nas naj bi ta kleni in prepoznavni terenec letno našel najmanj 50 kupcev

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

07.10.2013 08:07
Čas branja: 3 min

Če bi bilo z nekaj besedami treba opisati tipičen ameriški avto, bi se vmes gotova našli besedi "ogromen", "močan", "velik" in "razkošen", seveda ne bi mogli niti mimo besed "robusten", "mogočen" ter "izstopajoč". Ameriški avtomobili imajo ob tem neredko tudi vonj po avanturizmu, nastopaštvu, udobju in prestižu, seveda pa tudi negativen pridih glede končne izdelave oziroma obdelave, teže ter požrešnih motorjev. Imajo pa še nekaj - tradicijo.

130514_J_GCherokee_Overland_19

Prenovljeni terenski poglavar za 55 tisočakov

In prav to ima tudi veliki terenski poglavar Jeep grand cherokee, ki je prenovljen zapeljal med slovenske kupce. Med 50 in 60 na leto naj bi jih prepričal z osveženo zunanjostjo, modernejšim motorjem in novim menjalnikom. Vstop v svet grand cherokeejev se bo začel pri 54.800 evrov, kupci naj bi največ posegali po močnejši različici dizelskega motorja in opremo overland, kar stane okoli 66 tisoč evrov. Na vrhu ponudbe je superzmogljivi bencinski motor z opremo SRT za 84.390 evrov, kupcem je sicer na voljo pet paketov opreme. Spodaj je Laredo, sledijo Limited, Overland in SRT, na vrhu je Summit.

130514_J_GCherokee_Overland_12

Na zunaj nekoliko polikan, znotraj po ameriško razkošen

Jeep grand cherokee se je na trgu prvič pojavil leta 1992, od takrat pa je bil sinonim za moč, udobje, inovativnost in ročno izdelavo. Za Jeepa pravijo, da je na novo izumil segment premium športnih terencev, po petih milijonih prodanih primerkov po svetu pa zdaj prinaša novo zunanjo podobo, med drugim tudi bi-ksenonske žaromete z LED dnevnimi lučmi, ročno izdelano notranjost, napredne tehnologije in izboljšane vozne lastnosti pri vožnji po urejenih cestah in seveda terenu. Pri tem mu je v pomoč nov osemstopenjski samodejni menjalnik z individualnimi programi pretikanja, voznika in potnike razveseljujejo 8,4-palčni zaslon na dotik in 7-palčni kontrolni zaslon, ki ga je mogoče konfigurirati.

V notranjosti najdemo tudi kup prestižnih dodatkov, kot sta kakovostno usnje in les, vendar pa je vmes tudi veliko povprečne plastike, kakovost izdelave pa bi lahko bila tudi boljša - pač prestiž po ameriško. Prenovljeni Jeep grand cherokee ima tudi cel niz naprednih varnostnih rešitev, kot so prilagodljiv aktivni tempomat, sistem za opozarjanje pred naletom, elektronski sistem stabilnosti in preprečevanja prevračanja vozila ter sistem za preprečevanje nesreč.

130225_J_ginevra_06

Velik za celo sobo

CAM00117

V dolžino kleni terenec meri 482,8 cm, širok pa je skoraj dva metra, po površini ga je torej za manjšo sobo in predstavlja resen izziv za velikost slovenskih garaž in parkirnih prostorov. Razdalja med obema kolesoma znaša 291,5 cm, v višino meri 180 cm, v prtljažnik pa pospravi kar 728 litrov - s podrtimi sedeži celo 1.554 litrov. Običajna tehtnica dobesedno klecne pod njegovo težo - nameri mu namreč dve toni in pol, kar je toliko kot pri Range roverju, čeprav se z njim zaradi cene niti ne želi kosati. Njegova neposredna konkurenca so Mercedes ML, Audi Q7, VW Touareg ali BMW X5, na katere morda pogleda malo zviška. Razlog tiči pod motornim pokrovom, kjer ne najdemo štirivaljnikov.

Dva turbodizla, trije bencinarji

Pošast na štirih kolesih, ki ga spredaj krasi prenovljena kromirana maska s sedmimi značilno pokončno postavljenimi režami, lahko poganjata dva šestvaljna turbodizelska motorja, oba imata tri litre delovne prostornine. Šibkejši pri tem zmore 140 kW (190 KM), močnejši pa 184 kW (250 KM), ta ima tovornjaških 570 Nm navora. Slednji do stotice pospeši v 8,2 sekunde in doseže 202 km/h, pri šibkejšem se igla merilnika ustavi pri 190 km/h, od 0-100 km/h pa potrebuje 10,2 sekunde. Pri kombinirani vožnji naj bi oba porabila 7,5 litra plinskega olja.

130514_J_GCherokee_Summit_26

Pogled k bencinskim motorjem pokaže, da so na voljo trije, manjši šestvaljnik ima 3,6 litra prostornine in zmore 210 kW (286 KM). Legendarni je 5,7-litrski osemvaljnik, ki zmore 258 kW (352 KM), kombinirana poraba znaša 13 litrov, na vrhu ponudbe pa je zmogljivi 6,4-litrski Hemi osemvaljnik. Njegovih 343 kW (468 KM), Jeepa grand cherokee do stotice požene v petih sekundah, na nemških avtocestah pa lahko doseže hitrost 257 km/h! Povprečna poraba naj bi znašala 14 litrov, največji navor 624 Nm pa doseže pri 4.100 vrtaljih. Vsi motorji sicer izpolnjujejo Euro 6 norme.

Na terenu se znajde kot doma

130514_J_GCherokee_Overland_16

Ker Jeepe že od nekdaj povezujejo s terenskimi zmogljivostmi, se tam kot doma znajde tudi prenovljeni grand cherokee. Štirikolesni pogon sicer ni doživel sprememb, te so takšne kot pred prenovo. Za kar najboljši stik s podlago tako skrbijo trije štirikolesni pogonski sistemi, ki so jih poimenovali quadra-trac II, quadra-drive - ta ima elektronski zadnji diferencial z delno zaporo - in quadra-trac. Vsi so povezani s sistemoma za krmiljenje delovanja pogonskih koles selec-terrain in selec-drive. K lažjemu premagovanju ovir ali bolj aerodinamični cestni vožnji pomaga tudi zračno vzmetenje Quadra-Lift. Terenca je glede na normalno višino moč spustiti za 4,6 centimetra ali pa ga dvigniti za 6,5 cm, kar mu omogoča kar 28 cm najvišje oddaljenosti od tal. Vsi sistemi so dopolnjeni še z elektronskim sistemom za prilagajanje prenosa moči glede na vrsto podlage in razmeram na cesti.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

02.01.2013
FINANCE
Prevozi
Mali tovornjak je postal bolj digitalen
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Mali tovornjak je postal bolj digitalen 1

Fuso canter je japonec v lasti nemškega Daimler Truck. Za Evropo nastaja na Portugalskem. Letos je dobil kar konkretno posodobitev, ki ga je polepšala in še bolj digitalizirala. Preverili smo, kaj vse je novega pri najbolje prodajanem majhnem tovornjaku v Sloveniji.

FINANCE
Avto
Preverili smo, kako je Renault spomin na svoje čase letalstva iz zraka prenesel na cesto
Avto
AvtoJure Šujica Preverili smo, kako je Renault spomin na svoje čase letalstva iz zraka prenesel na cesto

Renault rafale je ime dobil po letalu znamke Renault-Coudron, ki je pred 90 leti dosegalo hitrostne rekorde. Bo tudi štirikolesnik pustil trajen vtis v zgodovini?

FINANCE
Bo v UKCL kaj manj tveganj za korupcijo? Do 300 razpisov bodo prepustili zunanjim izvajalcem
Finance
JAVNA NAROČILA
Andreja Rednak Bo v UKCL kaj manj tveganj za korupcijo? Do 300 razpisov bodo prepustili zunanjim izvajalcem

Medtem pa zaposleni v nabavni službi odhajajo iz bolnišnice, nekateri tudi v službo k dobaviteljem.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
IKT
Lani rast števila kibernetskih napadov in prevar prek SMS
FINANCE
Vlagatelj Maks
Delnice mojega farmacevta ne premikajo rezultati, temveč konkurenca
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Delnice mojega farmacevta ne premikajo rezultati, temveč konkurenca

Na trgu zdravil proti debelosti se napoveduje konkurenca.

FINANCE
GEN energija bo šla v skrbni pregled družbe Gorenjske elektrarne
Finance
JAVNA NAROČILA
Andreja Rednak GEN energija bo šla v skrbni pregled družbe Gorenjske elektrarne

Lastnik, Elektro Gorenjska, se je lani odločil za prodajo hčere za proizvodnjo elektrike, ker se želi osredotočiti na distribucijo.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.