Avto

Kako je škoda zapeljala poslovneže

Če je bila Škoda pred recesijo premalo zveneče ime, je po letu 2008 to postala njena prednost. Dokaz je poslovni superb, ki se je iz neznanca prelevil v uspešnico, ki letno prepriča prek 200 slovenskih kupcev. Sedaj je tu izboljšan superb.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

09.09.2013 07:46
Čas branja: 2 min

superb_1_mm

Škodina zgodba se sicer ni pričela pisati šele leta 2009, ta letnica je pomembna zgolj za škodinega poslovneža superb. Zadnje dobro leto za avto posel, leta 2008, je bil superb neopazna limuzina s volkswagnovimi geni in le 1,4 odstotnim tržnim deležom.

S fordom mondeom sta zamenjala položaja

Tistega leta je denimo ford mondeo, ki mu pripisujemo podobne vrline - prostornost za ugodno ceno, našel 311 kupcev. V času krize so poslovne limuzine, karavani in redki petvratniki večinoma le izgubljali kupce. Ford mondeo jih je letos našel le 75, pa še to s pomočjo močnih prodajnih akcij, superb pa prek dvesto, v letu 2011 celo 352.

Ugled, ki ustreza tudi predsedniku Slovenije

Kaj se je zgodilo? Preprosto je postalo pametno voziti škodo superb, zaradi skromnosti ki jo sporoča znamka, neopaznosti, ki jo sporoča njena zunanja oblika in tudi zaradi sodobnosti, resnično kraljevske prostornosti in ugodne cene. Nenazadnje si jo je privoščil, menimo da zaradi skromnosti znamke, tudi urad nekdanjega predsednika Slovenije Danila Türka. Čeprav izbrani superb 3,6 4x4 ni bil skromen v nobenem pogledu, pa še na razpisu je bil dražji od primerljivo opremljenega BMW 535i.

skoda superb2

Po sledeh Kie, a razred višje

Superb je torej uspešnica, uspelo ji je tisto, kar je kii med športnimi terenci s sportagom in kompaktneži s ceedom. Morda je osvežena škoda superb, ki je na naš trg zapeljala v petek, vsaj na prvi pogled zato razmeroma skromno spremenjena.

Kaj je novega za oči

Pri osveženem superbu, še zlasti limuzini, najprej opazite nove zadnje luči. Kljub temu je največje spremembe doživel prednji del, ki je popolnoma nov do prvega strešnega stebrička. Maska ima širšo mrežo hladilnika, nove so luči, odbijač, meglenke in blatnika. Poliranje potez je prineslo boljše rezanje zraka, količnik zračnega upora je 0,29, pri varčni različici greenline celo 0,27.

Kaj pa za čutila in žep

Tehnično so superbovi motorji do 19 odstotkov varčnejši, dizelski porabijo od 4,2 do 5,6 litra, bencinski pa od 5,9 do 9,3 litra. Nova motorna različica je dvolitrski bencinski turbo 2.0 TSI s 147 kilovati in samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama DSG. Več je kombinacij motor, menjalnik, pogon. Novih motorjev iz octavie ni, saj so namenjeni le modelom zgrajenim na osnovi MQB (golf VII, octavia, leon, A3). V kabini izpostavljamo razkošno različico laurin&klement, ta ima tako kot razkošne limuzine nastavljanje prednjega desnega sedeža iz zadnje klopi (prek stikal na levem stranskem delu sedeža).

Cene, doplačila

Cene superba se pričnejo pri 19.990 evrih za različico 1.4 TSI s 92 kilovati, dizelski 1.6 TDI pa je okoli 1.600 evrov dražji. Za karavana boste doplačali okoli tisočaka, odvisno od različice, za štirikolesni pogon pa 2.600 evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

23.05.2013
17.01.2013
FINANCE
Vlagatelj Maks
NLB z rekordnim rednim četrtletnim dobičkom, je pa na ravni zadnjega lanskega četrtletja
Vlagatelj Maks
rezultati poslovanja
Vlagatelj MaksPetra Sovdat NLB z rekordnim rednim četrtletnim dobičkom, je pa na ravni zadnjega lanskega četrtletja 4

Skupina NLB je do konca marca ustvarila natanko 140 milijonov evrov čistega dobička, 20 milijonov evrov ali 16,5 odstotka več kot v prvem lanskem četrtletju – večje spremembe glede na zadnje četrtletje pa ni.

FINANCE
Nove omejitve za Airbnb na Dunaju: kakšne so v primerjavi z načrtovanimi prepovedmi pri nas
Finance
AIRBNB
Tanja Smrekar Nove omejitve za Airbnb na Dunaju: kakšne so v primerjavi z načrtovanimi prepovedmi pri nas

Kakšne so pravzaprav omejitve kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom v najbolj zanimivih mestih in ali hočemo biti v Sloveniji še bolj strogi.

FINANCE
Avto
BMW M4 CS prihaja z motorjem, ki izvira iz serije DTM
Avto
AvtoJure Šujica BMW M4 CS prihaja z motorjem, ki izvira iz serije DTM 2

Trilitrski šestvaljnik bo postregel z močjo 550 konjev oziroma 405 kilovati, ki jo bo na cesto prenašal prek dvo- ali štirikolesnega pogona.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Sistemska in interesna ksenofobija do tujih lastnikov ubija vrednost Slovenije
Finance
SIMONA TOPLAK
Simona Toplak Sistemska in interesna ksenofobija do tujih lastnikov ubija vrednost Slovenije 6

Roman Žveglič in Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije sta najnovejši prvi obraz domačijskega »siromaštva«.

FINANCE
Subvencije
Katere inovacije na področju energije navdušujejo v EU
Subvencije
DENAR ZA ZELENI PREHOD
SubvencijeTeja Grapulin Katere inovacije na področju energije navdušujejo v EU 3

Inovativni superkondenzatorji, ponovna uporaba odpadnega lesa, inovativna tehnologija za hlajenje; to so le nekatere od inovacij, ki so jim dodaten zagon pri razvoju dale evropske spodbude.