Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Po letih čakanja je, tudi v Slovenijo, zapeljal Alfa Romeov kompaktni križanec tonale

Na slovenski trg je zapeljala nova alfa romeo tonale. Pri nas bo na voljo s petimi paketi opreme, osnovna cena tako hibrida kot dizelske različice pa je 31.490 evrov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

22.07.2022 12:25
Dopolnjeno: 22.07.2022 20:52
Čas branja: 3 min
Po letih čakanja je, tudi v Slovenijo, zapeljal Alfa Romeov kompaktni križanec tonale
Tonale, novost v Alfini ponudbi, preseneča s prostornostjo, v prihodnje bo dobil tudi dizelski motor. Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo sicer ne predstavlja pogosto povsem novega avtomobila, pa še takrat si njeni inženirji vzamejo precej časa. A ko enkrat avtomobil ugleda luč sveta, se ga splača pogledati malce pobliže.

Tonale ima sicer že dolgo brado, prvič smo o njem (še kot o konceptu) pisali pred več kot tremi leti.

Križanec sledi sodobnim trendom tako pri obliki kot pri zasnovi, seveda pa tudi pri pogonskih sklopih in še čem. Zato ne preseneča, da se je skoraj moral zgledovati po nekaj večjem stelviu, a je zato tonale povsem drugačna zgodba.

Podrobneje o alfa romeu tonale.

Nastal je sicer na enaki platformi kot koncernski jeep compass, a tukaj se podobnost tudi zelo hitro konča. Tonale meri v dolžino 4,53 metra, v širino 1,84 in višino 1,6 metra, vendar je presenetljivo od že omenjenega stelvia (ta naj bi bil v ponudbi stopničko višje) krajši le za 15 centimetrov.

To obljublja prostorno notranjost in udobno vožnjo, predvsem na zadnji klopi, še bolj pa preseneča prtljažnik. Ta namreč sprejme kar 500 litrov tovora, zatorej je tonale več kot primeren avtomobil tudi za družinske potrebe. Za tiste družine, ki iščejo vseeno nekaj več samosvojosti in neuniverzalnosti.

Na srečo tudi dizelski motor

Za pogon so v skladu s sodobnimi trendi namenili dva sodobna štirivaljnika. Prvi je hibridni 1,5-litrski turbobencinski agregat, ki je na voljo z dvema močema, 96 kilovatov (130 konjskih moči) ali 118 kilovatov (160 konjskih moči). V kombinaciji z novim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama kupec pri tem motorju namreč dobi še električno pomoč moči 15 kilovatov.

Jeseni se bodo kupci lahko odločili tudi za 1,6-litrski dizel, kar je svojevrstna posebnost v sodobnih trendih, a zato toliko bolj dobrodošla. Dizel bo zmogel že znanih 96 kilovatov (130 konjskih moči).

Vrh ponudbe pa bo priključni hibrid z 1,3-litrskim bencinskim motorjem z močjo 202 kilovata (275 konjskih moči), ki bo imel štirikolesni pogon, z baterijo z dobrimi 15 kilovatnimi urami zmogljivosti pa bo možno prepeljati do 80 kilometrov. Omenjeni štirikolesni pogon je izveden tako, da bencinski motor v osnovi poganja sprednji kolesi, elektromotor pa zadnji.

Tonale bo v Sloveniji na voljo s petimi paketi opreme, osnovna cena tako hibrida kot dizelske različice pa je (oziroma bo) 31.490 evrov. V primeru Alfa financiranja popust znaša 1.500 evrov. Torej lahko kupec za malo manj kot 30 tisočakov že dobi solidno opremljen avtomobil z nadvse radodarno karoserijo in veliko značaja. Prav to, kar znamka Alfa Romeo uteleša. Bolj zahtevni pa bodo morali globlje seči v žep, vse do 41 tisoč evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

FINANCE
Avto
Ko smo nanjo že skoraj pozabili, se je vrnila večno usodna alfa
Avto
AvtoUroš Božin Ko smo nanjo že skoraj pozabili, se je vrnila večno usodna alfa 5

Po letih tišine se na sceno z novim športnim terencem vrača Alfa Romeo. Se bo slovita italijanska znamka z vročo novinko tonale rešila iz težkega položaja?

FINANCE
Nepremičnine
Lahko višje gradbene cene zavrejo gradnjo stanovanj?
Nepremičnine
NepremičnineVasilij Krivec Lahko višje gradbene cene zavrejo gradnjo stanovanj? 13

Razvijalci stanovanjskih projektov, gradbinci in inženirinška podjetja napovedujejo, da lahko gradnja stanovanj v Sloveniji opeša.

FINANCE
Avto
Citroën C5 X: žlahtni predniki so ga postavili pred zahtevno nalogo
Avto
AvtoAndraž Zupančič Citroën C5 X: žlahtni predniki so ga postavili pred zahtevno nalogo 1

Z novim križancem C5 X je znamka Citroën končno dobila dostojnega naslednika pred leti ukinjenega C5. Novinec stavi na udobje, tehnologijo in … da, tudi na ceno, če o kakšni zmernosti v sedanjih časih sploh lahko govorimo. C5 X zato stavi na kupce, ki si želijo na eni strani udobje limuzine, na drugi prostornost karavana in na tretji drugačnost klasičnega križanca.

FINANCE
Avto
Novi avtomobili, ki bodo v prihodnjih mesecih zapeljali na slovenske ceste
Avto
AvtoAndraž Zupančič Novi avtomobili, ki bodo v prihodnjih mesecih zapeljali na slovenske ceste

Avtomobilski trg se vedno znova razvija v najrazličnejše smeri in v drugi polovici tega leta ter v začetku prihodnjega kupce čaka kar pestra bera štirikolesnih novosti ali pa »le« prenovljenih modelov.

FINANCE
PMM
Kitajci bodo v Evropo tokrat prodirali prek švicarskega trgovca Emil Frey
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kitajci bodo v Evropo tokrat prodirali prek švicarskega trgovca Emil Frey

Prodor Great Walla se bo začel konec leta v Nemčiji s kompaktnim električnim avtom ora funky cat in športnim terencem wey coffee 01, ki se hvali z največjim dosegom med priključnimi hibridi na trgu

FINANCE
TOP Gradbeništvo
Les – novi stari gradbeni material prihodnosti?
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoNataša Jančar Les – novi stari gradbeni material prihodnosti?

Les je dražji, beton in opečni zidaki cenejši, po napovedih se bodo razlike v ceni gradnje znižale, lesene stavbe bodo višje, večje in pogostejše.

FINANCE
Avto
Prišel pozno, a vztraja pri prestižu in tudi naftni ponudbi
Avto
AvtoAndraž Zupančič Prišel pozno, a vztraja pri prestižu in tudi naftni ponudbi 1

Citroën je s prenovo modela C5 aircross novemu oblikovalskemu jeziku prilagodil še en model, ki je v preteklosti, tako pri Citroënu, naletel na dober odziv kupcev. Novinec prinaša dodano vrednost na več področjih, tudi na cenovnem.

FINANCE
PMM
Prodaja električnih avtov v EU prvič prehitela dizle
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Prodaja električnih avtov v EU prvič prehitela dizle 1

V drugem četrtletju so električni avtomobili v EU (polni in priključni hibridi) dosegli 18,6-odstotni delež trga, dizelski pa le 17,3-odstotnega