Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Od proizvodnje, analize trga, pogona in porabe elektrike

V električnem tednu smo se lotili vseh področij tega energenta. Od primerjave napovedi in dejanske proizvodnje moje elektrarne ter porabe v prvih štirih mesecih letos, analize svetovnega trga električnih avtomobilov do poslovanja Tesle. Pogona v novih volkswagnu ID.4 GTX, nissanu aryji, fiatu e-ducatu in tovornjakih skupine Traton, o katerih piše urednik revije Kamion & Bus. Za nostalgijo pa še poročilo izza volana roadsterja stare šole – jaguarja F-type S letnika 2014.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

30.04.2021 09:52
Čas branja: 4 min

V tem tednu se je končal salon Auto Shanghai v milijonskem mestu na jugovzhodu Kitajske. Prav zaradi pomanjkanja tovrstnih prireditev v drugih delih sveta je salon razkril več svetovnih novosti, ki so seveda vsaj delno ali pa v celoti elektrificirane. Pregledali smo serijske in še konceptne premiere salona v Šanghaju in v ospredje postavili predvsem tiste s svetovnim dosegom. Torej tiste, ki bodo zapeljale tudi na evropski trg.

Kitajska in Evropa sta si razdelili vodstvo v prodaji električnih avtov. Nemčija pa se je marca tako navdušila nad novo tehniko, da so električni in plug-in avtomobili v prodaji prehiteli dizelske. Preberite si podrobno analizo svetovnega trga električnih avtov in napoved za letos.

Toyoti pa je uspelo prekrmariti skozi največjo težavo avtoindustrije ta hip – pomanjkanje čipov. Kako je japonskemu velikanu to uspelo in od kod so črpali izkušnje za prave poteze v težkih časih, podrobno opisuje Bloombergova.

Nemški izdelovalec svetlobne opreme Hella, ki ima proizvodnjo tudi v Sloveniji, se je znašel pred novo prelomnico. Večinski lastniki podjetja, družina Hueck, namreč razmišljajo o prodaji 60-odstotnega deleža v podjetju. Pregledali smo poslovanje matične družbe in njene slovenske enote ter poškilili še na borzo, kjer je novica sprožila hitre odzive.

Uroš je analiziral četrtletne rezultate Tesle in med drugim ugotovil, da je ta več zaslužila s prodajo bitcoinov kot z avtomobili.

Ford pa je v prvem četrtletju ustvaril rekordni dobiček prek tri milijarde dolarjev. Napovedi za drugo četrtletje so slabše zaradi zamud pri dobavah polprevodnikov.

V imenu ekipe avto.finance.si in priloge Trajnostna mobilnost vam želim prijeten konec tedna.

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
IKT
IKT Ali moramo slediti tehnološkim trendom in kako izbrati tistega, ki je pravi za nas?

Najprej se je treba osredotočiti na vrednost, šele nato na tehnologijo in način izvedbe poslovnih potreb.

FINANCE
Avto
Šircljevo darilo kupcem električnih avtov, izjemni mercedes S in rezultati velike primerjave
Avto
AvtoMiloš Milač Šircljevo darilo kupcem električnih avtov, izjemni mercedes S in rezultati velike primerjave

Davčna reforma finančnega ministra podjetjem prinaša resnično izjemne ugodnosti pri nakupu električnega avta. Primerjali smo stroške dizelske škode octavie in električne tesle model 3 s še enkrat višjo ceno, rezultat je presenetljiv. V primerjalnem testu devetih avtov razreda C razkrivamo najboljše na trgu, pa tudi trende, ki jih prinašajo kandidati. Prvi smo na test zapeljali razkošni mercedes-benz razreda S, razkrivamo pa še kopico drugih novosti.

FINANCE
Avto
Pomlad avtotrga, prestižni fiat in ljubezen do elektrike
Avto
AvtoMiloš Milač Pomlad avtotrga, prestižni fiat in ljubezen do elektrike

V tem tednu smo podrobno analizirali prodajo avtomobilov v Sloveniji. Marec je prinesel presenetljivo rast, je bila ta zgolj statistična? Prečesali smo še trg tovornih in dostavnih vozil ter avtobusov in prikolic, se poglobili v porsche taycan turbo in fiat 500e ter razglasili najuglednejšega menedžerja avtoposla v letu 2021.

FINANCE
Avto
Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike
Avto
AvtoMiloš Milač Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike

Teden je prinesel eksplozijo novosti različnih razredov in zasnov, zmagovalce izbora svetovni avto leta 2021 in novost na Financah - revijo Kamion&Bus, ki je včeraj obogatila tiskane Finance.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Eksplozija avtomobilskega luksuza, tudi električnega
Avto
AvtoMiloš Milač Eksplozija avtomobilskega luksuza, tudi električnega 1

V tem tednu smo vam pripravili analizo trga rabljenih vozil. Prva uspešnica so rabljeni avti višjega cenovnega razreda, ki so od januarja precej manj obdavčeni kot prej. V luksuzni oziroma premijski razred se vozita tudi popolnoma električni mercedes S – EQS in audi Q4 e-tron, oba sta doživela serijsko premiero. Francozi se na trg vračajo z udobnim C5, ki je tudi delno elektrificiran.

FINANCE
Avto
Kaj ponujata najcenejša električna avta na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Kaj ponujata najcenejša električna avta na trgu

Najcenejši, dražji in tisti vmes – vsi pa električni. Poleg novosti na tem področju smo v tem tednu pogledali še v ozadje elektrifikacije, kdo in kako vam bo pomagal, če ostanete na cesti in pred polnilnico. Kakšne rešitve prihajajo pri polnjenju v hišah, kakšne v strnjenih naseljih ... Nič elektrike, le naelektreno ozračje pa so ustvarile odmevne dražbe platforme Autopoint.

FINANCE
PMM
Avtoposel tresejo pandemija, elektrika in rast cen surovin
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Avtoposel tresejo pandemija, elektrika in rast cen surovin 3

Novi premiki v smeri elektromobilnosti, še vedno slaboten trg vozil in kopica novih avtomobilov, ki bi jih v drugačnih časih razkrili na ženevskem avtosalonu. V teh pa le virtualno.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.