Avto

Naslednji Nissanov električni korak

Novi Nissanov električni športni terenec ariya, ki bo med polnjenji prevozil do 500 kilometrov, bo v Sloveniji na voljo v začetku prihodnjega leta.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
25.04.2021 21:21
Čas branja: 3 min

Električne začetke znamke je spisal leaf, novi pomemben korak pa je električni športni terenec ariya. Tudi v živo privlači z moderno in minimalistično obliko. Zaprta maska z vzorcem, na kateri sveti novi logotip, ozki žarometi in masivno oblikovana pločevina. Zadek krasi med vožnjo osvetljena črta, ki združuje žarometa, nad zadnjo šipo pa se skriva spojler. Površine so karseda gladke in zato tudi količnik upora ugoden (0,297).

Kabina je minimalistična in prostorna. Še posebej prva sedežna vrsta, saj ni sredinskega grebena. Zaradi ravnih tal je veliko prostora v predelu za noge. Vse dogajanje in upravljanje bosta potekala prek 12,3-palčnega osrednjega zaslona na dotik. Za upravljanje bodo dovolj že glasovni ukazi. Po določenih informacijah bodo lahko vprašali pomočnika z besedama hello ali hey Nissan. Armaturna plošča je brez množice stikal. Haptična stikala so vdelana v lesen del armaturne plošče in vidna le, kadar je avto prižgan. Osrednja konzola je premična. Položaj je možno shraniti kot del voznikovega profila, ki omogoča samodejno prilagoditev ob naslednji rabi. Na njeni površini je nova prestavna ročica. Prtljažni prostor v osnovi ponuja 468 litrov, v različici s štirikolesnim pogonom pa 415 litrov.

Ariya je Opremljen z izboljšano različico sistema ProPILOT za pomoč pri vožnji. Vozniku pomaga ostati na voznem pasu, vozi v koloni in po potrebi ustavi, ohranjuje izbrano hitrost ter varnostno razdaljo. Ariya z vseh strani preži na nevarnosti. To spremlja sistem imenovan varnostni ščit, ki združuje nadzor okolice vozila, opozorilo pred nevarnostjo trka spredaj, sistem zaviranja v sili in samodejno zavoro v sili za vzvratno vožnjo.

Na voljo bosta bateriji uporabne zmogljivosti 63 in 87 kilovatnih ur. Dvokolesno gnani različici bosta razvili 160 ali 178 kilovatov moči ter doseg od 360 do 500 kilometrov. Najdlje se bo mogoče med polnjenji zapeljati z različico z večjo baterijo in prednjim pogonom (ariya 2WD 87 kwh). Ariya z manjšo baterijo se bo doma polnila z močjo do 7,4 kilovata, zmogljivejšo baterijo pa z močjo 22 kilovatov. Na hitrih polnilnicah bo največja moč polnjenja 130 kilovatov.

Izvedba z dvema motorjema in štirikolesnim pogonom e-4ORCE, ki poskrbi za uravnoteženo pogonsko moč na vseh štirih kolesih, bo na voljo v treh jakostnih stopnjah. Od 205 do 290 kilovatov v najhitrejši ariyi performance s pospeškom do sto kilometrov na uro v 5,1 sekunde. Na slovenski trg bo zapeljala v začetku prihodnjega leta, kjer se bo pridružila volkswagnu ID.4 in fordu mustangu mach-E. Cena se bo gibala pri 50 tisočakih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Prvi vtisi Nissanove novosti leta
FINANCE
Avto
Dodatni "všeček" za fiesto
Avto
AvtoMatej Kačič Dodatni "všeček" za fiesto

Ford fiesta si pri kupcih kompaktnih mestnih avtomobilov za vsak dan že leta nabira všečke z lično obliko, voznimi lastnostmi in zanesljivostjo, z blago hibridno tehnologijo pa je dobila še eko "like".

FINANCE
Avto
V udobnem prijemu nemško-češke dvoživke
Avto
AvtoUroš Božin V udobnem prijemu nemško-češke dvoživke 9

S prvim Škodinim priključnim hibridom smo prevozili skoraj 1.700 kilometrov in preverili, kakšen je električni doseg, kako dolgo se polni in kakšna je poraba, ko zmanjka elektrike.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.

FINANCE
Avto
Plemenita germanska klasika v visokih petah
Avto
AvtoUroš Božin Plemenita germanska klasika v visokih petah 12

Q5 je zlata sredina Audijeve ponudbe: postaven, plemenit in dimenzijsko obvladljiv. Nemara celo najboljši Audijev športni terenec.

FINANCE
Avto
Bavarski dvojec po meri hitrih in drznih
Avto
AvtoUroš Božin Bavarski dvojec po meri hitrih in drznih 1

Premierno smo se zapeljali z bavarskima razgrajaškima dvojčkoma M3 in M4, ki v novi generaciji avtomobilske navdušence mamita z več kot 500 konji in agresivno obliko. Še poslednjič rohnita brez pomoči elektrike.

FINANCE
Avto
Polo z raznimi bonbončki v slogu golfa
Avto
AvtoMatej Kačič Polo z raznimi bonbončki v slogu golfa

Po dobrih treh letih je Volkswagen na pogled rahlo osvežil pola, ki pa v povsem nemškem slogu močne spremembe prinaša pod pločevino.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)