Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

To je novi avantgardni citroën C4

Francoski Citroën je pred uradno predstavitvijo, ta bo 30. junija, razkril fotografije in nekaj podrobnosti o novi kompaktni kombilimuzini C4

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.06.2020 18:03
Dopolnjeno: 17.06.2020 08:55
Čas branja: 2 min

Citroën je zadnje desetletje v razredu kompaktnih avtov preigraval različne scenarije. Med letoma 2010 in 2018 je ponujal klasičnega C4, sočasno pa še cactusa oziroma pozneje C4 cactusa, zgrajenega na razred manjši osnovi. Ta je leta 2018 tudi zamenjal klasičnega C4.

Prvi vtisi o citroënu C4 leta 2010 na Švedskem in še o nesojenem nasledniku C4 cactusu v članku Prihodnost Citroëna v rokah šaljivca.

Rahla zmeda je sporočala, da klasične kombilimuzine v svetu športnih terencev izgubljajo pomen. A zadnji podatki o deležu avtomobilov te zasnove ostajajo spodbudni. Leta 2018 so si kompaktne kombilimuzine odrezale 18-odstotni delež, lani 16,9-odstotnega, v prvem četrtletju letos pa spet 18-odstotnega. Prodaja je v primerjavi s prvim četrtletjem lani manjša za 25 odstotkov (547 tisoč vozil). A celoten trg se je skrčil še bolj, zato je delež razreda večji kot lani.

Zato se je Citroën vrnil med klasike, sicer z nekaj oblikovnimi elementi športnih terencev, s popolnoma novim avtomobilom C4. Ta pa je oblikovno bolj avantgarden kot kadarkoli prej in celo bolj avantgarden kot cactus.

Kaj dosti o novincu sicer še ni znanega. Tehnično je, denimo, jasno, da bo zasnovan na koncernski osnovi CMP, ki se uporablja za veliko modelov skupine PSA. Denimo peugeota 208 in 2008, opla corso, DS3 crossbacka in druge. Res je, to so za razred manjši avtomobili oziroma v primeru 2008 že prehajajo v C razred. To velja tudi za novi C4.

Pričakovani so motorji, denimo bencinski 1,2-litrski puretech s 74, 96 in morda tudi 114 kilovati ter 1,5-litrski turbodizel blueHDI s 74 in 96 kilovati.

Znano je tudi, da bo novi C4 dobil električno različico Ë-C4 z motorjem moči sto kilovatov, baterijo zmogljivosti 50 kilovatnih ur in dosegom po ciklu WLTP okoli 300 kilometrov med polnjenji.

Citroën razkriva, da je v novega C4 vgradil vzmetenje s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki, naprednejše sedeže in kopico praktičnih funkcij. S fotografij je razvidna armaturna plošča z velikima zaslonoma. Pred voznikom so digitalni merilnik, nad sredinsko konzolo pa zaslon na dotik za upravljanje različnih funkcij.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

FINANCE
Avto
Citroën stare šole, a sodobne tehnike
Avto
AvtoMiloš Milač Citroën stare šole, a sodobne tehnike 2

Kandidat za službeni avto leta 2021: citroën C4

FINANCE
Avto
Citroën nove šole, a starega značaja
Avto
AvtoMiloš Milač Citroën nove šole, a starega značaja 2

Na slovenske ceste je zapeljal novi citroën C4 in s seboj pripeljal kopico značajskih posebnosti, bencinski, dizelski in električni motor, izrazito prostornost in ugodne cene.

FINANCE
PMM
Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBoštjan Paušer Citroën je elektrificiral dostavnega berlinga

Citroën predstavlja ë-berlingo van, električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila, ki bo v prodajne salone zapeljala v drugi polovici leta 2021; ob 800-kilogramski nosilnosti bo omogočal doseg do 275 kilometrov

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Svetovna prodaja: Toyota se vrača na prestol, Stellantis šele šesti
Avto
AvtoMiloš Milač Svetovna prodaja: Toyota se vrača na prestol, Stellantis šele šesti

Pandemija koronavirusa je lani močno skrčila prodajo avtomobilskih velikanov, obenem pa je tudi premešala vrstni red na vrhu

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.