Mercedes za VIP goste s krepkimi motorji, sedeži razreda S in kmalu tudi na elektriko Mercedes za VIP goste s krepkimi motorji, sedeži razreda S in kmalu tudi na elektriko Preizkusili smo osveženi mercedes-benz razreda V. Velik kombi v treh dolžinah, s štirivaljnimi dizelskimi motorji moči vse do 176 kilovatov in udobjem ter razkošjem, ki pritiče tej znamki. Kmalu tudi električen EQV z dosegom 400 kilometrov.
Velikonočno razpoloženje v društvu napetih zadnjic Velikonočno razpoloženje v društvu napetih zadnjic Na letošnjem dogodku degustacije porschejev (Porsche Road Tour) smo se zapeljali s caymanom, panamero, macanom, cayenom in novo generacijo ikonične carrere 911. Da bi bilo rapoloženje še bolj praznično, so bili avtomobili odeti v žive barve, kot velikonočni pirhi.
Bencin jutri dražji za 2,5 centa, dizel pa za 1,8 centa Bencin jutri dražji za 2,5 centa, dizel pa za 1,8 centa Ob zadnjih podražitvah nafte se zdi, da bodo regulirane cene pogonskih goriv maja še višje
Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Vroča nemka z obilo, prevečkrat spregledane, bencinske romantike Insignia je privlačna in nevsiljiva avtocestna limuzina, ki v marsikaterem pogledu preseneti. Z 1,6 litrskim turbobencinskim motorjem s 147 kilovati (200 konjskimi močmi) ponuja romantično kombinacijo, ki jo danes na žalost kupci prepogosto spregledajo.
Anže Kopitar se je iz mercedesovega kupeja CLS presedel v luksuzni terenec GLE Anže Kopitar se je iz mercedesovega kupeja CLS presedel v luksuzni terenec GLE Najuspešnejši slovenski hokejist Anže Kopitar je na obisku v Sloveniji prejel novega jeklenega konjička. Odslej se bo v domačih krajih vozil z luksuznim terencem mercedes-benz GLE.

Vprašanje sedanjosti: elektrika, hibrid ali priključni hibrid?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
električna...   dodaj
Hyundai dodaj
Apple dodaj
INO dodaj
 
Čas branja: 7 min
05.03.2018  00:05
Industrija in analitiki imajo različne napovedi o bližnji mobilnosti, Hyundai pa pod streho enakega avtomobila ponuja vse tri možnosti. Popolnoma električni pogon, hibrid in priključni hibrid za precej dostopno ceno, med najcenejšo in najdražjo tehniko je le dva tisoč evrov razlike.
Vprašanje sedanjosti: elektrika, hibrid ali priključni hibrid?
En model, a kar trije različni pogoni. Hyundai ioniq je lahko električen (levo zgoraj), klasičen hibrid (desno zgoraj) ali pa priključni hibrid (spodaj).

Obveščaj me o novih člankih:  
testi vozil   dodaj
električna mobilnost   dodaj
Hyundai dodaj
Apple dodaj
INO dodaj

Hyundai je po dolgem spancu pošteno pljunil v roke in na trgu ponudil edinstven ter z vidika stroškov in ponudbe pameten paket – samostojen ekoavto privlačne oblike s prostorno in uporabno kabino in merami ter stransko silhueto, ki neposredno kažejo na tekmeca, toyoto prius.

To je hyundai ioniq, 4,47 metra dolga kombilimuzina, ki se mersko uvršča med razreda C in D ter ponuja ravno prav uporabnosti in nezahtevnosti, ob primerni ceni, da se vam bo E- ali ekomobilnost priljubila, saj zanjo ne bo treba kaj dosti žrtvovati.

Skupne lastnosti eko ioniqov

Preden zaidemo v primerjavo, še omembe vredne podrobnosti. Ioniqova kabina je v vseh primerih zračna in prostorna. Tudi v zadnjem delu, kjer zmanjkuje le prostora za glave višjih potnikov. Armaturna plošča je prečiščena, volan majhen in odebeljen, pred očmi voznika je velik sedempalčni digitalni zaslon, ki izpisuje različne merilnike (hitrost, eco, stanje napolnjenosti baterije, gorivo …). Na vrhu sredinske konzole pa je uporaben in pregleden osempalčni zaslon na dotik (od paketa premium) z novim navigacijskim sistemom in zmožnostjo povezovanja z aplikacijo Apple CarPlay in AndroidAuto (v Sloveniji sicer še ne deluje).

Navdušijo sistemi, ki jih ta znamka v preteklosti ni ponujala. Denimo dobro delujoč sistem za nadzor mrtvih kotov, opozarjanje na prečni promet, pomoč pri ohranjanju vozila znotraj voznega pasu, senzor za zaznavanje vozil in pešcev, ki deluje ob pomoči radarja in sprednje kamere. Pametni tempomat deluje od hitrosti deset kilometrov na uro navzgor. Lahko si privoščite ogrevanje sprednjih in zadnjih sedežev. Poleg petletne garancije za baterijo velja še osemletna do 200 tisoč prevoženih kilometrov.

Kaj ponudi osnovni hibrid?

Tehnika ioniqa pa je vsaj pri dveh od treh modularna. Najpreprostejši je hibrid, ki ga poganjata 1,6-litrski bencinar s 77 kilovati, 40-odstotnim izkoristkom in delovanjem po varčnem atkinsonovem ciklu ter elektromotor z 32 kilovati. Sistemska moč je 104 kilovate (141 konjskih moči), ki delujejo odzivno, tudi prijetno športno ob polnem plinu, predvsem pa se kombinirani pogon odlično ujame s šeststopenjskim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom.

Dokaj mehko vzmeten, kar natančen in zelo udoben ter tih ioniq hybrid daje dobro vozniško izkušnjo. Je odziven, dovolj hiter, večinoma zelo tih in pri polnem plinu prijetno zveneč ter živahen. Predvsem pa je energijsko zelo učinkovit. Tovarna obljublja sanjskih 3,4 litre porabe, mi smo (še v toplem vremenu) izmerili povprečje 4,4 litra, ob tem pa poraba nikoli ni presegla šestih litrov. Predvsem pa za dosego teh številk ne potrebuje nikakršnega prilagajanja voznika, saj nima zunanjega polnjenja.

Masa za vožnjo pripravljenega avta je zaradi majhne baterije (1,56 kilovatne ure) še dovolj skromnih 1.445 kilogramov. Razen bolj preproste plastike korejcu ni kaj resnega očitati, pa še ta ima pozitivno ozadje – reciklirana plastika in s tem povezana dodatna prijaznost do okolja.

Cena na ravni primerljivega dizla

Prednost osnovnega ioniqa sta še zelo ugodna cena na ravni dobro opremljenega dizelskega avta kompaktnega razreda – 23 tisoč evrov za osnovni comfort ali 25.500 evrov za paket premium, ki ima že kar bogato opremo. Poleg tega je ioniq hibrid najbolj prostoren in uporaben v družini. Zaradi majhne baterije ima uporabno velik prtljažnik. Velika zadnja vrata odpirajo 443-litrski prostor, ob podrti zadnji klopi pa se ta poveča na 1.505 litrov.

Plusi in minusi priključnega ioniqa

In že smo pri naslednji stopnji – najbolj svežem ioniqu plug-in, ki prinaša nadgradnjo hibrida. Ima enak bencinski stroj, zmogljivejši električen stroj s 44 kilovati in malo večjo sistemsko moč 107 kilovatov (145 konjskih moči).

Plug-in ima večjo in zmogljivejšo baterijo (delno nameščeno v dno prtljažnika in pod zadnjo klop) zmogljivosti 8,9 kilovatne ure, posledično večjo maso 1.570 kilogramov, nekaj manj prostora v prtljažniku (med 341 in 1.401 litrom). Poleg tega ima nekaj slabše zmogljivosti (do stotice pospeši v 11,1 sekunde, hibrid pa v 10,8 sekunde), a je tudi do okolja bolj prijazen.

Tovarna obljublja porabo le 1,1 litra bencina na sto kilometrov in seveda slabih devet kilovatnih ur baterije, prvih 63 kilometrov pa naj bi prevozili zgolj na elektriko. V praksi, sicer v letošnji polarni zimi, ki ubija zmogljivosti baterij, pa smo s plug-inom prevozili dobrih 40 kilometrov zgolj na elektriko, prvih sto kilometrov pa smo porabili še dobre tri litre bencina.

Verjamemo, da bi v spomladanskem času dosegli nekaj boljše rezultate. Prednost priključnega hibrida je torej v velikem dosegu baterije, cenejši energiji pa tudi v večjem skupnem dosegu obeh strojev, ki ob rednem polnjenju baterije (na domači vtičnici okoli tri ure, na hitri 6,6-kilovatni pa dobro uro do 80 odstotkov) zagotavlja, da boste 45-litrsko posodo za gorivo redko polnili.

Davek na nadgradnjo v plug-in pa je seveda višja cena vsaj 29 tisoč evrov za paket comfort, a jo subvencija Ekosklada (4.500 evrov) precej omili in zniža na 24.500 evrov ter ustvari le 1.500-evrsko cenovno razliko med klasičnim in priključnim hibridom.

Električen brez kompromisov

Tretja, do okolja najbolj prijazna možnost pa je električen ioniq, ki prinaša tudi več sprememb. Na zunaj se od bratov jasno razlikuje po sprednjem delu brez zračnih rež. V kabini pa po sredinski konzoli, ki ni povezana z armaturno ploščo. Namesto klasične ročice samodejnega menjalnika pa je tam le nekaj gumbov, s katerimi ioniqa usmerite v eno od smeri ali vključite parkirno zavoro. Z maso 1.495 kilogramov sodi med brata, obtežuje pa ga predvsem baterija zmogljivosti 28 kilovatnih ur, spravljena pod zadnjo klopjo, lajša pa dejstvo, da ima le en motor.

Ta zmore najmanj med tremi (88 kilovatov oziroma 120 konjskih moči), a je ioniq electric zaradi takojšnje odzivnosti in polnega navora najhitrejši pri pospešku do stotice (9,9 sekunde), pozneje pa mu v primerjavi z bencinskima bratoma hitreje poide sapa, a vseeno vztraja vse do 165 kilometrov na uro. Še zanimivost, nastavljate lahko zaviralni učinek ob spuščenem plinu in s tem stopnjo regeneracije elektrike.

Ekosklad ga približa bratoma

Srednjezmogljiva baterija obljublja tovarniški doseg 280 kilometrov, praksa pa je (upoštevaje zelo nizke temperature) pokazala doseg med 150 in 180 kilometri, kar je glede na razmere dober rezultat. Polnjenje baterije traja od štiri ure in pol do devet ur (domača vtičnica), ioniq electric pa je v tej obliki še najbolj zahteven do uporabnika zaradi omejenega dosega in dobro izkušnjo ponuja le tistim, ki so pripravljeni na električni avto, imajo dostop do polnjenja (doma, v službi) in znajo ter želijo načrtovati svoje poti.

Poleg tega se je treba sprijazniti še z višjo, čeprav precej ugodno ceno ioniqa electric. Ta v paketu premium stane 35 tisoč evrov, subvencija Ekosklada pa ga poceni na zelo razumnih (za tako velik in zmogljiv električni avto) 27.500 evrov, kar je le 500 evrov več od priključnega hibrida in dva tisoč evrov več od klasičnega hibrida s paketom premium.

Pravo izbiro bo določil kupec

Kateri izmed njih je najboljša izbira, pa si bo kupec moral odgovoriti sam. Brez dvoma so vsi trije ioniqi zelo posrečena ekoizbira, ki je spretno prilagojena času pri prostoru, udobju, zmogljivosti, opremi in tudi ceni. Najvarnejša izbira je osnovni hibrid, priključni je smiseln ob rednem polnjenju. Električni pa druge možnosti tako ali tako ne omogoča.

Foto: Miloš Milač

Poslovni avto leta 2019

Glasujte za najboljši avto leta v petih kategorijah: službeni, poslovni, managerski, EKO avto in luksuzni terenec.
Glasovanje poteka do 20. maja.

 


Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

FINANCE
Članki
Članki Kdo v EU ima največ slabih posojil – in kaj pripravlja EU, da ne bi nastajala nova 2

Evropska komisija je objavila prvo poročilo o reševanju slabih posojil v članicah. EU sicer čisti slaba posojila in pripravlja nova...

FINANCE
Članki
Članki Se obeta rekordni japonski borzni debi?

O IPO za mobilni telekom razmišljajo pri Softbank Group

FINANCE
Članki
Članki (nova pravila) Adijo, provizije za nakup s plačilno kartico 2

Trinajst vprašanj in odgovorov pred 13. januarjem, ko začnejo veljati nova evropska pravila za plačilne storitve. Med drugim trgovci in...

FINANCE
Članki
Članki Kako je z Grčijo – in kako s slovenskim posojilom 2

Grčija je (spet) na dnevnem redu, saj naj bi avgusta predvidoma končala zadnji program pomoči in se dokončno vrnila na trg, če bo šlo...

FINANCE
Švabske gospodinje očitno zapravijo več 2

Po oceni nemškega statističnega urada so se prihodki od prodaje na drobno v Nemčiji lani okrepili za približno tri odstotke