Avto

Ne bo več važno, kaj je pod motornim pokrovom

Stroški uporabe avtomobila naj bi bili čez pet let enaki za vse pogone.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.12.2016 02:40
Čas branja: 2 min

Analiza stroškov uporabe avtomobila z različnimi pogoni v naslednjih 10 do 15 letih je pokazala, da bo že čez pet let vseeno, ali bo motor v avtomobilu bencinski, dizelski, hibridni ali električni, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije. Ne glede na tip pogona namreč največji strošek predstavlja izguba vrednosti avtomobila.

Zveza potrošnikov pravi, da je analiza povsem nevtralna in ne upošteva nikakršnih spodbud ali drugih netržnih elementov. Njena osnova pa so vendarle predvidevanja, da bo EU sprejela nov paket ukrepov za zmanjšanje izpustov tudi po letu 2021.

Pri tem so stroške avtomobila izračunavali od spodaj navzgor - osnovni šasiji so dodali strošek pogonskega sklopa, prostora za shranjevanje energije, dodatne stroške prenosa, stroške, ki jih bodo morali proizvajalci upoštevati zaradi povečevanja učinkovitosti in tudi prodajne marže.

Izguba vrednosti je največji strošek

Ne glede na tip pogona največji strošek predstavlja izguba vrednosti, zaradi česar bodo z novimi tehnologijami najbolj privarčevali kupci rabljenih avtomobilov. Zato bo strošek uporabe električnega avtomobila skozi njegovo celotno življenjsko dobo, ki je 16 let, že pri avtomobilih, kupljenih po letu 2020, nižji od stroška avtomobilov z bencinskim, a tudi dizelskim pogonom.

Za kupce novih avtomobilov se bo strošek uporabe električnega avtomobila s tistim pri avtomobilih s klasičnim pogonom izenačil v letu 2024. Analiza sicer ne upošteva morebitnih spodbud za nakup avtomobilov z manj izpusti na državni ali lokalni ravni.

Od 4.440 do 9.400 evrov prihranka

Z ustreznimi ukrepi na ravni EU, ki želi izpuste na področju transporta do leta 2050 v primerjavi z letom 1990 zmanjšati za 60 odstotkov, bodo v času uporabe privarčevali tudi potrošniki, ki se bodo odločili za nakup avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem. V primerjavi z avtomobilom, kupljenim v letu 2015, naj bi tisti, kupljen v letu 2025, omogočil od 4.400 do 9.400 evrov prihranka.

"Analiza in poročilo sta zelo dobra novica za potrošnike, ki bodo lahko sami izbirali, katera tehnologija bo poganjala njihove prihodnje avtomobile," je dejal Boštjan Okorn iz zveze, ki je tudi sodeloval pri pripravi analize. "Hkrati smo ugotovili, da bodo avtomobili v bližnji prihodnosti bistveno manj onesnaževali zrak, a bo to potrošnikom obenem prineslo tudi nižje stroške uporabe. Še toliko bolj tistim, ki se odločajo za nakup rabljenih avtomobilov, kar je pomembno tudi za slovenske potrošnike," je dodal Okorn.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Avto
Proti VW odškodninske zahtevke uveljavlja prek 6.000 slovenskih potrošnikov
Avto
AvtoAlbina Kenda Proti VW odškodninske zahtevke uveljavlja prek 6.000 slovenskih potrošnikov 15

Družba Financialright se je zavezala, da bo nosila vse stroške postopkov, tako slovenski potrošniki ne bodo imeli nobenih stroškov oziroma tveganj

FINANCE
Avto
Dizel je izgubil bitko, vojne še ne
Avto
AvtoMiloš Milač Dizel je izgubil bitko, vojne še ne 1

Dizelski motorji so lani v evropski prodaji novih avtov izgubili pet odstotnih točk deleža, krčenje pa se bo letos umirilo, verjamejo analitiki, proizvajalci in tudi dobavitelji

FINANCE
Manager
Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav
Manager
ManagerSabina Petrov Dieselgate Za skupinsko tožbo zoper Volkswagen v ZPS zbrali 6.200 prijav

45 tisoč oškodovancev zaradi afere Dieselgate je v Sloveniji, kažejo podatki Zveze potrošnikov Slovenije.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Članki
(pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?
Finance
FinanceAlbina Kenda (pravice potrošnikov) Bo Bruslju uspelo nasititi volka, koza pa bo preživela?

Evropska pravila o varstvu potrošnikov so med najstrožjimi, jih je pa težko uresničiti – pa naj gre za dokazovanje domnevne dvojne kakovosti izdelkov na vzhodnih in zahodnih trgih v EU ali za škodo podjetja, ki jo je to povzročilo kupcem po več članicah. Bruselj je pred nedavnim predlagal več sprememb – pogledali smo, katere so glavne.

FINANCE
Avto
Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili
Avto
AvtoAlbina Kenda Padla je odločitev: nemška mesta smejo omejiti promet z dizelskimi vozili 16

Nemško sodišče, ki je danes odločalo o usodi dizlov v nemških mestih, je odločilo, da so prepovedi prometa v mestnih središčih zakonite

AGROBIZ
Novice
V EU so izboljšali dostop do znanstvenih študij o varnosti hrane
Agrobiznis
NovicePetra Šubic V EU so izboljšali dostop do znanstvenih študij o varnosti hrane 2

Evropska komisija se je aprila s predlogom za izboljšanje preglednosti znanstvenih študij o varnosti hrane odzvala na pomisleke, ki so jih državljani izrazili v uspešni evropski državljanski pobudi »Prepovejmo glifosat ter obvarujmo ljudi in okolje pred strupenimi pesticidi«.

FINANCE
Avto
Cene dizlov v Nemčiji že upadajo, kako je pri nas?
Avto
AvtoMiloš Milač Cene dizlov v Nemčiji že upadajo, kako je pri nas? 3

»Lažje prodam deset dizelskih avtov kot enega bencinskega, cene zanje pa niso upadle,« pravi trgovec z rabljenimi avti Igor Andolšek.