Avto

Bionični avti: Mercedes, ki posnema morsko škatlasto ribo

Razvojne ideje s področja bionike: od oblikovnega posnemanja narave, gibanja živih bitij do samočistilnih površin in pametnih stekel

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

21.04.2015 22:30
Dopolnjeno: 22.04.2015 08:53
Čas branja: 3 min

Bionika je propulzivna veda, ki posnema naravo ter išče rešitve v gradnji sistemov in naprav, ki so kar najbolj podobni rešitvam, ki nam jih ponuja narava.

Posnemanje narave ob pomoči bionike se je začelo pred leti, ko so strokovnjaki sistematično začeli spremljati konstrukcijske rešitve narave in jih uvajati v tehnične procese. Bionika je lahko neusahljiv vir idej, ki se vse bolj uporabljajo tudi v avtomobilski industriji. V Sloveniji sta ustanovljeni višja in visoka šola na Ptuju za smer bionika v tehniki. Prvi prihodnji inženirji bionike so pred časom že predstavili svoje razvojne projekte.

Obojestranski zaslon na šipi avtomobila

Eden bolj izstopajočih, ki se že patentira, je obojestranski zaslon kar na šipi avtomobila. Gre za izdelek 3D-vizualizacije v prostoru, kjer so uporabili laserski sistem projektorjev v inovativni projekcijski medij. O uporabnosti takšnega zaslona niti ni treba posebej izgubljati besed, saj bo uporabnost izjemno široka in nadvse dobrodošla v konceptih e-mobilnosti.

mercedes-xx.1429639997.jpg.o.600px.jpg
Konceptni avto boxfish so pri Mercedes-Benzu oblikovali že leta 2006. Posnema morsko škatlasto ribo, ki živi na koralnih grebenih in ima odlične plavalne lastnosti, avtomobil pa ima zato nizek koeficient zračnega upora. Foto: Netcarshow.com

Pred kratkim so velik korak na področju bionike napravili strokovnjaki Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Skupaj z evropskimi kolegi so razvili novo robotsko bionsko tehnologijo, ki pomaga osebam ob amputaciji nog vrniti čim bolj naravno gibanje. V triletnem projektu so razvili aktivno protezo za amputirani ud, senzorni sistem za zaznavanje stanja in aktivnosti uporabnika ter sistem za posredovanje povratne informacije uporabniku. Ne dolgo od tega so v svetu razvili bionične ročne proteze, ki jih je mogoče krmiliti oziroma upravljati z mislimi.

nozna-proteza-xx.1429639998.jpg.o.600px.jpg
Razvojni koncept pametnih protez: posebnost teh protez je pametna senzorika. Lahko so tudi zaprte in oblečene v umetno kožo. Tak koncept uporablja več razvojnih timov.

Avtomobili za invalide

Tehnološki razvoj prav na podlagi bionike gre tudi v smeri vključevanja invalidov v uspešno upravljanje avtomobilov s številnimi pametnimi senzorji, ki bodo vgrajeni v vozila ter bodo skrbeli za varnost in interakcijo voznika z avtom in okolico. Interakcije se izvajajo različno, največkrat s posebnimi vmesniki, ena od zanimivih možnosti je zajemanje informacij prek bioničnih očesnih leč in branja določenih miselnih ukazov. Veliko takih razvojnih konceptov je v fazi testiranj in priprav na prehod vožnje z vozili brez voznika. Bionika v avtomobilski industriji se trenutno osredotoča na oblikovne značilnosti vozila, posnemajoč naravo, gibanje živih bitij in izjemno zaznavanje ovir pred vozili s pametnimi avtoradarskimi napravami. Velik poudarek bioničnemu konceptu v avtomobilski industriji so samočistilne lastnosti površin vozila po načelu lotosovega samočistilnega učinka, nadalje razvoj pametnih stekel, ki bi imela večnamenskost (zatemnjevanje po želji, filtracija UV-žarkov, odstranitev leda s površin in monitorske lastnosti stekel ter drugo). Razvoj je osredotočen tudi na materiale sedežev, ki so antimikrobni, toplotnoizolacijski in energetsko učinkoviti. Na primer vgradnja mnogoštevilnih piezogeneratorjev v sestavo sedeža za dodatno ustvarjanje električne energije za preskrbo ogrevanja sedeža in drugih za udobje pomembnih funkcij.

bmw-i8-01-xx.1429639999.jpg.o.600px.jpg
Novejši bionični avtomobili so izjemno futuristični, v tem slogu je tudi BMW i8. Foto: Netcarshow.com

Sinergije z mehatroniko

Bionika se v razvojnih konceptih odlično ujema z mehatroniko in mehatronskimi sistemi, tudi takšnimi, ki jih razvijamo in izdelujemo v Sloveniji, na primer upravljanje žarometov, vgradnja posebnih radarjev za ohranjanje razdalje med vozili. Danes po svetu veliko vlagajo v informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) za tovarne prihodnosti, razvijajo in izdelujejo se IKT-komponente za inovativne proizvodne sisteme v vseh sektorjih, še zlasti v avtomobilski industriji, predvsem za bolj personalizirano, raznoliko ter množično proizvodnjo in hitro prilagajanje spremembam in zahtevam na trgu. Evropska avtomobilska industrija se srečuje z izzivi, kot so selitev proizvodnje v države v razvoju, spremembe na področju rabe virov in drugo. Da bi se evropska avtomobilska industrija kar najbolje spopadla s temi izzivi, so opredeljena štiri glavna področja delovanja: naložbe v napredne tehnologije in financiranje inovacij, izboljšanje pogojev na trgu, izboljšanje konkurenčnosti na svetovnem trgu, prestrukturiranje. Kot poseben element večanja konkurenčnosti je poudarjeno povezovanje med podjetji in razvojnoraziskovalnimi ustanovami, saj bomo le tako kos vse hujši mednarodni konkurenci. Veliko razvojnih idej in tehnoloških prednosti se gotovo skriva v vse bolj vključujoči bioniki in njenih razvojnih tehnoloških smernicah.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
Tovarna
Novice
Industrija 5.0 se že vidi na obzorju
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Industrija 5.0 se že vidi na obzorju

Pri industriji 4.0 je pametna tehnologija postavljena v ospredje proizvodnje, pri industriji 5.0 bo povečano sodelovanje med ljudmi in pametnimi sistemi ter napravami.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Subvencije
Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Tako je slovensko podjetje z inovacijo za boljši zrak uspelo priti do denarja v Bruslju

Podjetje IONEX se je prijavilo na razpis SME Instrument tudi za večjo prepoznavnost svoje inovacije

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

Tovarna
Novice
Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Bionski sistemi v industriji za večjo konkurenčnost

Glavni elementi bionskega sistema so avtonomni mobilni roboti, ki morajo delovati samostojno, prilagodljivo ter v močni povezavi med seboj in okoljem.

Tovarna
Novice
(Intervju) Naš cilj je ponuditi gradnike pametne tovarne na ključ
Tovarna leta
NoviceMiran Varga (Intervju) Naš cilj je ponuditi gradnike pametne tovarne na ključ

V Sloveniji na področju razvoja rešitev za pametne tovarne dela že več deset podjetij; o tem, kako daleč so, smo se pogovarjali z docentom dr. Igorjem Kovačem, raziskovalcem na Institutu Jožefa Stefana, ki opravlja tudi vlogo koordinatorja programa Gradniki, orodja in sistemi za tovarne prihodnosti (GOSTOP)

Moje finance
Nakup
Moj dom je lahko »ta pametne sorte«
Moje finance
Pameten nakupMiran Varga Moj dom je lahko »ta pametne sorte«

Pametni dom je dom prihodnosti. ­Upravljanje pametnih naprav je preprosto, udobje je ­zagotovljeno, prav tako tudi prihranki. ­Koliko teh naprav lahko uporabljamo že ­danes in koliko ­stanejo?

Tovarna
Novice
Industrija bioničnih naprav in sistemov je v svetu v velikem porastu
Tovarna leta
NoviceJanez Škrlec Industrija bioničnih naprav in sistemov je v svetu v velikem porastu

Evropski trg bioničnih vsadkov in umetnih organov naj bi v obdobju 2018–2023 zabeležil 11,4-odstotne letne rasti, svetovni 15,2-odstotne