Avto

TOP 10 najcenejših avtov 4 x 4 leta 2015

Če niste razvajeni v zvezi s tehniko in opremo ali pa ne potrebujete veliko prostora, si nov avto s štirikolesnim pogonom lahko kupite že za dobrih 12 tisočakov.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.01.2015 22:30
Čas branja: 4 min

Spolzka zasnežena ali ledena, tudi slabo vzdrževana cesta so vozne razmere, s katerimi se v teh mesecih srečuje marsikateri Slovenec, ki mora takšno podlago premagovati vsak dan znova na poti v vrtec, šolo, službo in po drugih vsakodnevnih opravkih. V Sloveniji je veliko poleti idiličnih naselbin, ki se v zimskem času prav zaradi neprevoznosti cest in nedostopnosti krajev, kamor peljejo, spremenijo v moro. Denimo Možjanca nad Preddvorom, Jezersko, Katarina, Dobeno in še bi lahko naštevali.

dacia-duster2.1420740753.jpg.o.600px.jpg
V mestu boste srečali dacie duster za 18 tisočakov, na terenu pa se znajde tudi osnovni duster za 12.300 evrov.

Za volanom avtomobilov na teh poteh so le redko vozniški mojstri, ponavadi so to srednje izurjeni vozniki in voznice, mame in očetje, ki morajo vsak dan znova varno in v tesno odmerjenem času prevoziti pot od točke A do B. Zanje je avto s štirikolesnim pogonom nujno zlo, dodaten strošek pri nakupu in točenju goriva, zato se ne odločajo za šminkerske športne terence, ki jih po slovenskih cestah večinoma ženejo sprednja kolesa, na makadam, kaj šele teren pa redko zapeljejo. Svojega jeklenega partnerja iščejo med preprostimi, karseda poceni in uporabnimi avtomobili, niti ne nujno robustnega ali postavljaškega videza in športnoterenske zasnove, glavni je predvsem štirikolesni pogon. Resda je vozni park v odročnih krajih razmeroma star, najcenejša rešitev pa je star in robusten, zaradi priletnosti tudi zelo dostopen terenec, ki potrebuje pogostejše servisne posege in zamenjave delov. Kakšna pa je ponudba novih avtomobilov s štirikolesnim pogonom, takšnih, ki so še dostopni racionalnim kupcem in ki znajo premagovati omenjene ovire? Sestavili smo lestvico desetih najcenejših avtov z vsekolesnim pogonom in ugotovili, da je ponudba kar bogata, cene pa nižje kot pri športnih terencih za 25 tisoč evrov in več, ki najpogosteje tlačijo asfalt v mestih.

Postavni športni terenci, ki jih vsak dan videvate v mestih, so večinoma gnani prek sprednjih koles in le redko zapeljejo na teren. Tja sodijo preprosti avti z dobrim štirikolesnim pogonom.

Za 12 tisočakov: špartanska dacia ...

Če je kupec nezahteven, ne stavi na sijočo blagovno znamko in se zna odpovedati tudi kakšnemu kosu danes že samoumevne opreme, lahko za spodobnega in predvsem novega terenca s štirikolesnim pogonom zapravi le dobrih 12 tisočakov. V cenovnem razponu od 12 do 13 tisoč evrov lahko na našem trgu izbirate med tremi avtomobili, ki so si med seboj zelo različni. Najcenejša je dacia duster s klasičnim 1,6-litrskim bencinskim motorjem, ki ima svoje korenine v 20 let starih renaultih. Preizkušen motor je glasen in požrešen, s 77 kilovati je sicer dovolj zmogljiv, predvsem pa se izkažejo stalni štirikolesni pogon, ki izhaja iz Nissanovih terencev, ročni menjalnik, ki s skrajšanimi prestavami nadomešča reduktor moči, in za 20 centimetrov dvignjena karoserija. A takšna dacia ni za nežne in razvajene duše, njena oprema je skromna, saj nima niti električnih stekel, centralne ključavnice in klimatske naprave. Vsa ta, danes že kar nepogrešljiva oprema dusterja precej podraži.

fiat-panda-4x4-3-mm-2-.1420740754.jpg.o.600px.jpg
Fiat panda 4 x 4 je najcenejši mali terenec, s katerim boste brez težav prilezli na Krvavec, z bencinskim motorjem stane 12.490 evrov. Foto: Miloš Milač

... mini fiat panda ali antična lada niva

Za 190 evrov dražja fiat panda 4 x­ 4­ s sodobnim 0,9-litrskim turbo­dvovaljnikom ima vse tisto, kar osnovnemu dusterju manjka - boljšo opremo, sodobnejšo zasnovo in pogon ter zaradi skromnih zunanjih mer precej boljšo okretnost na ozkih in tesnih kolovozih, tudi pri prečkanju grbin. Tudi panda je zmogljiv in robusten terenski avto, precej bolj od marsikaterega novodobnega športnega terenca, njena največja pomanjkljivost pa je majhnost. Par se bo še spravil vanjo, družina s prtljago vred pa le stežka.

lada-niva-white.1420752715.jpg.c.600px.jpg
Lada niva je tudi danes skoraj natanko takšna kot pred dvema desetletjema, predpisi so ji prinesli le sistema ABS in ESP.

Komur sta najcenejša avta s štirikolesnim pogonom prenežna, si za 12.800 evrov lahko omisli lado nivo, ki je tudi danes skoraj natanko takšna kot pred dvema desetletjema. Majhen trivratni terenec oglate oblike s stalnim štirikolesnim pogonom ob pomoči sredinskega diferenciala in reduktorja zmore preplezati tudi 58-stopinjske klance. Po drugi strani je niva že kar muzejski primerek avtomobilske tehnologije, 1,7-litrski bencinar z 59 kilovati že po tovarniških podatkih spije skoraj deset litrov, potniška kabina in sedeži niso le preprosti, ampak kar boleče špartanski, o opremi težko govorimo, treba pa je omeniti, da so nive opremljene s sistemoma ABS in ESP, česar pred desetletji niso imele. Vozne lastnosti klenega rusa še danes navdušijo na terenu, zunaj tega pa je niva naporen, glasen in počasen avto. Njeni časi se po nekaj desetletjih resnično iztekajo, tudi zato, ker njen motor ne izpolnjuje v letu 2015 nujnih standardov Euro 6. Nive vseeno na naš trg pridejo povsem legalno, s poprejšnjo registracijo v drugi državi EU lani ali predlanskim, ko je niva še ustrezala standardu Euro 5, in brez garancije, a tudi brez prevoženih kilometrov. Torej gre za nove, a dobro uležane avtomobile.

najcenejsiavti.1420741073.jpg.o.600px.jpg

Suzuki z največjo ponudbo dostopnih robustnežev

Če pa boste za novi avto s štirikolesnim pogonom zapravili od 14 do 17 tisoč evrov, se bodo na seznamu poleg bolje opremljenih, tudi dizelskih dacij duster in dizelskega fiata pande znašli še Fiatov kompaktni športni terenec sedici, ki je za dobrega tisočaka cenejši od oblikovnega in tehničnega brata suzukija SX4. Dobrih 16 tisočakov stane še en mini in predvsem pravi, ne salonski terenec suzuki jimny. Ta ima korenine v suzukiju samuraiu, ki je bil v preteklosti zelo priljubljen. Suzukijev novodobni športni terenec SX4 S-cross stane slabih 18 tisoč evrov, za preostale pa boste morali poseči vsaj po 20 tisočakih.

V tem cenovnem razredu se začne ponudba močno širiti, najcenejši med dragimi je Subarujev kompaktni športni terenec XV z bencinskim motorjem in temeljitim simetričnim štirikolesnim pogonom in reduktorjem. Dobrih 700 evrov več staneta Oplova priljubljena mokka z zmogljivim bencinskim turbomotorjem 1.4 turbo s 103 kilovati in škoda yeti s še zmogljivejšim 1,8-litrskim turbomotorjem, za 21 tisočakov pa boste dobili najcenejši kompaktni športni terenec ssangyong korando z dvolitrskim turbodizlom, volkswagna golfa 1.6 TDI 4motion in hyundaia iX35 z dvolitrskim bencinskim motorjem.

fiat-sedici.1420740755.jpg.o.600px.jpg
Fiat sedici je sicer že precej v letih, a ponuja razmeroma veliko prostora, opreme, dober preklopljiv štirikolesni pogon in močan 1,6 litrski motor za dobrih 14 tisoč evrov.

suzuki-sx4-mm.1420740757.jpg.o.600px.jpg
Suzuki SX4 je sedicijev dvojček, stane pa dobrega tisočaka več Foto: Miloš Milač

suzuki-jimmy-zp.1420740756.jpg.o.600px.jpg
Suzuki jimmy je naslednik legendarnega samuraia in pravzaprav edini zares kleni mali terenec, opremljen je tudi z rekuktorjem.

suzuki-sx4-2.1420740755.jpg.o.600px.jpg
Suzuki SX4 S-cross je novodobni športni terenec, naslednik, modela SX4, s podobno tehniko, nekaj več udobja in prostora in dva tisočaka višjo ceno.

subaru-XV.1420752737.jpg.s.600px.jpg
Subaru XV je posebnež v tej konkurenci, kot edini ima simetričen štirikolesni pogon in bokserski motor, v osnovni različivi bencinskega 1,6 litrskega s 84 kilovati. Kljub razmeroma nežnemu videzu ima XV tudi reduktor, tehniki primerna je tudi cena 19.990 evrov. Foto: Matej Kačič

skoda-yeti1.1420740758.jpg.o.600px.jpg
Najdostopnejšo škodo yeti s štirikolesnim pogonom, tega uravnava sklopka haldex, poganja 1,8 litrski turbo bencinar s 118 kilovati.

opel-mokka1-mm.1420740759.jpg.o.600px.jpg
Trendovska opel mokka podobnih mer kot škoda yeti in podobno ceno za 1,4 litrski bencinski turbo s 103 kilovati. Ima elektronsko uravnavan štirikolesni pogon, ki v primeru zdrsa prednjih koles do 50 odstotkov moči prenese na zadnji kolesni par. Foto: Miloš Milač

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

13.11.2015
FINANCE
Avto
TOP 10 najcenejših avtov 4x4
Avto
AvtoMiloš Milač TOP 10 najcenejših avtov 4x4 1

Najcenejši avtomobili za težke, tudi zimske, razmere in ugodno ceno od dobrih 12 do 20 tisoč evrov

FINANCE
Avto
Lestvica TOP 10 najcenejših avtomobilov s 4x4 pogonom v Sloveniji
Avto
AvtoMiloš Milač Lestvica TOP 10 najcenejših avtomobilov s 4x4 pogonom v Sloveniji

Najcenejši avtomobili s štirikolesnim pogonom so se v letu dni krepko podražili, lani je deseti na lestvici stal 20 tisočakov, danes tri tisočake več

FINANCE
Avto
Japonec iz ozadja z odličnim paketom varnosti in tehnike
Avto
AvtoMatej Kačič Japonec iz ozadja z odličnim paketom varnosti in tehnike

Suzuki swift: Navihani suzuki swift nagovarja mlajše občinstvo, ponuja mladostno podobo, veliko asistenčnih sistemov in celo štirikolesni pogon.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni
Avto
AvtoUroš Božin Punto in tipo se poslavljata, drugi Fiatovi malčki pa bodo neslišni 10

Fiatovi modeli, ki bodo preživeli čistko, lahko pričakujejo delno in polno elektrifikacijo, razkriva petletni poslovni načrt.

FINANCE
Avto
Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija
Avto
AvtoMiloš Milač Najdražji avti Slovencev, najcenejši 4x4 robustneži in maksi minija

Najdražji in najcenejši avtomobili v Sloveniji, zadnje druži pogon 4x4. Kakšen bo letos avtomobilski posel v Evropi, kako bo nanj vplival brexit. V pismu še o novem konceptnem Infinitiju, rekordih Volkswagna in o minijih z velikim bremenom mase in centimetrov, pa tudi s prepričljivo tehniko - preizkusili smo hibrida in dirkaškega JCW.

FINANCE
Avto
Križanec, kot mora biti
Avto
AvtoMatej Kačič Križanec, kot mora biti 5

Subaru XV se v drugi generaciji s preverjenimi vrlinami in novimi veščinami predvsem na terenu še bolj poigrava s konkurenco.