Avto

Varčnost pri VW je podčrtana z modro

Na maskah Volkswagnovih golfov imajo različne barvne črte svoj pomen - modra pomeni bluemotion in je sinonim za varčnost. To pa ima svojo (visoko) ceno, kakršno ima tudi hibridna VW jetta

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

04.07.2013 14:22
Čas branja: 2 min

IMG_1749

Postanki na bencinskih črpalkah so za nekatere voznike »nujno zlo«, proizvajalci vozil pa se (tudi) za takšne s krepko zavihanimi rokavi trudijo, da bi jih bilo čim manj. Med njimi so inženirji nemškega Volkswagna, ki so svojo linijo varčnih motorjev poimenovali bluemotion, katere zaščitni znak je modra barva - rdečo si je pri golfu prisvojil GTI, srebrno pa GTD. Njihove obljube glede porabe niso mačji kašelj, saj bi vozniki z letno 15 tisoč prevoženimi kilometri črpalko obiskali vsega desetkrat na leto. Ali drugače, pot od Ljubljane do španske Barcelone bi lahko opravili brez postanka na črpalki.

Sprejemljivi štirje litri na sto kilometrov

Kako pa je v realnosti? Po nizozemskih ravnicah smo preizkušali novega golfa bluemotion, njegova varčna različica je na voljo tudi v nedavno predstavljenem karavanu. Trivratni golf po tovarniških normah dosega porabo le 3,2 litra na sto kilometrov (deciliter manj kot pri variantu). Z umirjeno vožnjo skozi pretežno ravninsko pokrajino, strogo po predpisih in z le redkimi postanki na semaforjih je potovalni računalnik pokazal kljub vsemu sprejemljive štiri litre. Novi bluemotion je sicer narejen na osnovi 1.6 TDI dizelskega motorja v njegovi zmogljivejši inačici, ob tem pa ima šest prestav. Motor in menjalnik se dobro ujameta, zato razmislek za to kombinacijo morda ni odveč. Ovira na poti v več slovenskih domov pa bi utegnila biti cena, saj je bluemotion za okoli tisoč evrov dražji od ekološko nekoliko manj prijaznega dizla.

Hibridna jetta na osnovi turbobencinarja

Volkswagen razvija tudi alternativne vrste pogona, kot sta hibridni in električni pogon. V njihovih hibridih so tako turbo bencinski motorji TSI kombinirani z elektromotorjem, kar naj bi pripomoglo tudi pri večjem užitku v vožnji. Pri enem od nizozemskih trgovcev smo tako opazili hibridni model jetta. Vozilo je za okoli 14 odstotkov močnejše od običajne TSI različice - ponaša se namreč s skupno razpoložljivo močjo 125 kW (170 KM), pri čemer 110 kW zagotavlja bencinski motor, 20 kW elektromotor. Jetta hibrid je opremljena s 7-stopenjskim avtomatskim menjalnikom DSG, ki porabo goriva zmanjša do 20 odstotkov glede na običajni avtomatski menjalnik.

IMG_1750

Skupna poraba goriva je pri turbobencinskem hibridu sicer manjša za do 15 odstotkov, hibridna jetta pa do 100 km/h pospeši v 7,9 sekunde. Vozilo je za kakih 80 kg težje od običajnega, predvsem zaradi 60-kilogramskega baterijskega sistema, ki se nahaja nad zadnjo premo. Avto se od običajnih različic kaj dosti ne razlikuje, drugačna je sprednja maska, VW emblem deluje "modro naelektren", nekaj aerodinamičnih sprememb pa pripomore k rahlo nižjemu količniku zračnega upora. Pri VW sicer pravijo, da gre za vmesni korak do pogona izključno na elektromotor, ki ne ustvarja lokalnih emisij in je pri uporabi obnovljivih energijskih virov za električno napajanje prijazen do okolja.

Precejšnja hiba hibridov, tudi jette, je na koncu cena. Nizozemski primerek je imel izobešen letak z osnovno ceno dobrih 32 tisoč evrov. Približno toliko bi stal tudi pri nas, kar je po mnenju slovenskega uvoznika preveč in bi bilo zanimanje premajhno glede na stroške uvedbe novega modela, izobraževanja in prilagoditev servisov...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Preberite tudi:

01.07.2013
13.11.2013
11.03.2014
FINANCE
Kako hiter internet ima Slovenija v primerjavi z drugimi
Finance
digitalna preobrazba
Albina Kenda Kako hiter internet ima Slovenija v primerjavi z drugimi

Potem ko je bil v EU, ki ima digitalno preobrazbo družbe in gospodarstva visoko na agendi, dolgo časa poudarek na zagotavljanju dostopa do interneta, se zdaj pozornost še bolj usmerja v hitrost povezav. Pogledali smo, kako se Slovenija primerja z drugimi.

FINANCE
Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine?
Finance
POKOJNINSKA REFORMA
Tanja Smrekar Ali bo vlada znižala najvišje pokojnine? 3

Kje so nevarnosti, da bi bile pokojnine za tiste, ki plačujejo največ, lahko še bolj omejene oziroma nižje kot po zdajšnjem sistemu?

FINANCE
Okolje & energija
TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube
Okolje & energija
ENERGETIKA
Okolje & energijaPetra Sovdat TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube 1

Lastna proizvodna cena elektrike iz šoštanjske termoelektrarne je po neuradnih podatkih trenutno približno dvakratnik tržne.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala?
Finance
Špela Mikuš Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala? 2

Na koncu gre pri obeh taktikah omejevanja tehnoloških velikanov za svoj lastni interes, za interes "lokalnih" podjetij.

FINANCE
Transport in logistika
Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?
Transport in logistika
Potniški promet
Transport in logistikaNataša Koražija Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago? 5

Nomago že upravlja 15 avtobusnih postaj v Sloveniji, med vsemi pa je poslovno najzanimivejša prav ljubljanska.

FINANCE
Avto
V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford
Avto
AvtoJure Šujica V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford 2

Ford tourneo courier naj bi pomenil nadomestilo za opuščene enoprostorce, kupce pa naj bi pritegnil z nekoliko bolj terenskim videzom, prostornostjo, predvsem pa ceno, ki se začne pri dobrih 24 tisoč evrih.

FINANCE
Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar
Finance
SKUPŠČINA
Tanja Smrekar Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar

Predlagana dividenda je 1,75 evra bruto na delnico