Avto

Prvi množični električni avto bo svetil s slovenskimi lučmi

Hella Saturnus Slovenija bo izdelovala sprednje luči za prvi množični električni avto renault zoe, ki bo letno našel do 150 tisoč kupcev

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

16.05.2012 22:30
Čas branja: 2 min

Renault je do zdaj prodal nekaj manj kot deset tisoč električnih avtov. Z dostopnim modelom zoe, v Franciji bo z odštetimi subvencijami stal 15.700 evrov, pa meri na množice. Letno naj bi prepričal do 150 tisoč kupcev, so potrdili v Helli Saturnusu Slovenija, ki bo izdelovala sprednje luči za zoeja.

[A] 3e08Untitled-1.1337189854.jpg
»Renault načrtuje letno proizvodnjo do 150 tisoč avtov, med letoma 2013 in 2017 pa skupno 350 tisoč renaultov zoejev, mi pa bomo izdelali enako število parov sprednjih luči zanj,« napoveduje direktor Helle Saturnusa Slovenija Christof Droste.

»Projekt zoe je za nas zelo pomemben, saj bomo z dobavo sprednjih luči za ta model nadomestili izgubo projekta sprednjih luči za zdajšnjega renaulta twinga. Sprednje luči renaulta zoeja pa bodo posebne po privlačni obliki, modrih lečah in majhni porabi energije,« je komentiral direktor Helle Saturnusa Christof Droste. O vrednosti posla z Renaultom ni želel govoriti, razkril pa nam je rezultate zadnjega poslovnega leta Helle Saturnusa Slovenija (to se izteče konec maja). Družba bo dosegla 258 milijonov evrov prihodkov oziroma sedem več kot lani in izenačila lanski dobiček 21 milijonov evrov. Droste je tudi potrdil navedbe tujih medijev, da bo zoe daleč najbolj množičen električni avto z letno proizvodnjo do 150 tisoč enot. Po njegovih besedah Renault načrtuje proizvodnjo 350 tisoč modelov zoe v letih od 2013 do 2017, povprečna letna prodaja modela zoe bo 87.500 vozil, v najbolje prodajanem letu pa Renault načrtuje prodajo 150 tisoč enot.

Renault z zoejem napoveduje preboj

S temi številkami bo francoski proizvajalec močno presegel prodajo modelov fluence Z.E. in kangoo express Z.E., ta sta od oktobra lani do danes pridobila manj kot deset tisoč naročil, v letu 2015 pa želita Renault in Nissan izdelati pol milijona električnih vozil. Predsednik obeh znamk Carlos Ghosn verjame, da bodo električni avtomobili leta 2020 dosegli desetino prodaje v svetu. Če bi sodili po lanski prodaji okoli 60 milijonov avtov, to pomeni šest milijonov enot. Zdaj najbolj uspešen električni avto je nissan leaf z 20 tisoč naročili v svetu, opel ampera (električni avto s podaljšanim dosegom) pa je do danes zbral sedem tisoč naročil evropskih kupcev.

Zoe bo pri nas stal okoli 15.700 evrov

V družbi Renault Nissan Slovenija nimajo niti podatkov o načrtovani proizvodnji niti slovenskih prodajnih načrtih modela zoe, povedali pa so, da bo mali električni renault na naš trg zapeljal konec leta ali v začetku prihodnjega leta, od njegove prodaje pa si obetajo veliko. Po besedah Roka Isteniča iz družbe bo cena modela zoe primerljiva s francosko - torej bo z odštetimi subvencijami ekosklada v višini pet tisoč evrov zoe stal okoli 15.700 evrov, za najem baterij pa bo treba mesečno plačevati še okoli 70 evrov. Renault Nissan Slovenija bo jeseni začel prodajati še dva električna renaulta, 4,75 metra dolgo limuzino fluence Z.E. s ceno okoli 22 tisoč evrov in električni dostavnik kangoo express Z.E. s podobno ceno kot zoe. Lahek štirikolesnik renault twizy s ceno pod pet tisoč evrov bo na našem trgu v prodaji prihodnje leto.

Počasno, hitro polnjenje ali zamenjava baterije

Renault zoe bo z dolžino 4,08 metra primerljiv s cliom. Poganjal ga bo električni motor s 65 kilovati (88 konjskimi močmi), dosegel bo največjo hitrost 135 kilometrov na uro, izboljšan baterijski akumulator korejskega proizvajalca LG pa bo zoeju med polnjenji omogočal doseg 210 kilometrov, kar je več od drugih Renaultovih električnih avtomobilov in nissana leafa. Polnjenje baterijskega akumulatorja bo trajalo od šest do osem ur (klasična vtičnica), pol ure prek hitre polnilne črpalke. Renault pa obljublja tudi možnost zamenjave baterije - to bo trajalo tri minute.

Prvi renault zasnovan za električni pogon

Po besedah Roka Isteniča iz Renaulta Nissana Slovenija bo zoe poseben, ker je prvi avto te znamke, zasnovan v celoti kot električno vozilo. Modela fluence Z.E. in kangoo express Z.E. sta nastala na osnovi že znanih avtov z bencinskim in dizelskim pogonom. Zoe po Isteničevih besedah zaradi dodelane elektronike ne bo tako izbirčen pri polnilnih postajah kot drugi trije renaulti, imel bo poseben zavorni sistem z regeneracijo energije in manjšim zaviralnim učinkom, posebno armaturno ploščo in še nekaj drugih rešitev.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

15.07.2014
FINANCE
Avto
Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu
Avto
AvtoMiloš Milač Izjemen koncept in motorni prepih v Renaultu

Francoski Renault je v Ženevi v ospredje postavil koncept EZ-GO, ki predstavlja nove ideje prihodnje mobilnosti. Novi so še trije motorji, električni v zoeju ter 1,3- in 1,8-litrski turbobencinar.

FINANCE
Avto
Pri Renaultu niso imeli rekordnega leta
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva
Avto
AvtoMiloš Milač Več sape za električni renault zoe in ''borovničeva'' barva

Nov motor z 80 kilovati je enako velik in težek kot šibkejši motor oznako R90. Zmogljivejši stroj omogoča dve sekundi hitrejše pospeševanje od 80 do 120 kilometrov na uro

FINANCE
Avto
Renault tretjič zapored z rekordno prodajo
Avto
AvtoUroš Božin Renault tretjič zapored z rekordno prodajo

Clio 4 je drugi najbolje prodajan avtomobil v Evropi, captur pa je na prvem mestu med kompaktnimi križanci. V segmentu srednje velikih enoprostorcev je prvi scenic.

FINANCE
Avto
Renault po prodaji prehitel PSA