Zasebnost
Članki

Toyota v četrtletju z nižjim dobičkom

V prvem četrtletju letošnjega poslovnega leta so v japonski Toyoti zabeležili za 28,1 odstotka nižji dobiček kot v enakem obdobju lani, 3,2 milijarde dolarjev
Avtor
avtor
07.08.2008 12:56
Čas branja: 1 min

toyota prius
Foto: © Bloomberg Businessweek

Japonski avtomobilski koncern Toyota Motor je v prvem četrtletju letošnjega poslovnega leta ustvaril za 3,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 28,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Manjši dobiček je posledica upočasnitve ameriške gospodarske rasti, močnega jena in višjih stroškov.

Dobiček iz poslovanja se je zmanjšal za 38,9 odstotka na 3,7 milijarde dolarjev, prihodki pa so se zmanjšali za 4,7 odstotka na 56,8 milijarde dolarjev.

Za slabše rezultate krivo hitro spremenljivo poslovno okolje

V družbi so ob predstavitvi poslovnih rezultatov dejali, da je za slabše poslovne rezultate krivo hitro spremenljivo poslovno okolje, vključno s šibkejšim dolarjem in visokimi cenami neobdelanega materiala.

Toyota je v prvem četrtletju predvsem na račun višjega povpraševanja v Rusiji, Avstraliji in na Bližnjem vzhodu prodala 2,19 milijona vozil, kar je 1,1 odstotka več kot v primerljivem lanskem obdobju.

Prodaja v Severni Ameriki se je znižala za 4,3 odstotka na 729 tisoč vozil in v Evropi za 9,6 odstotka na 301 tisoč vozil. Družba načrtuje, da bo v tekočem poslovnem letu, ki se bo sklenilo marca 2009, prodala 8,74 milijona vozil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

Preberite tudi:

03.08.2008
06.08.2008
28.08.2008
FINANCE
Avto
Toyoti še nikoli ni šlo tako dobro
FINANCE
Avto
Toyota rekordno, a pričakuje manjši dobiček
FINANCE
Avto
Toyota ob četrt dobička, a skrbi ni
FINANCE
Kje upravljavci vidijo priložnosti na trgih?
PRO
Finance
Naj skladi 2024
Finance PRO Kje upravljavci vidijo priložnosti na trgih? (PRO)

Kot veleva zdaj že dolgoletna tradicija, smo tudi letos izbrali najboljše vzajemne in pokojninske sklade ter razglasili najboljšega upravljavca in upravljavsko družbo leta.

FINANCE
Avto
Toyota dobiček krepi, a vseeno svari
FINANCE
Avto
Toyota je Slovencu zaupala razvoj prihodnosti
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota je Slovencu zaupala razvoj prihodnosti 1

Tom Fux je v Toyoti prevzel izgradnjo evropske mreže podjetij, ki bodo razvijala štiri ključna področja v avtomobilski industriji – elektrifikacijo, avtonomno vožnjo, povezljivost in souporabo vozil.

FINANCE
Avto
Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest
Avto
AvtoMiloš Milač Toyota vlaga v tovarno v Franciji, ustvarila bo 700 novih delovnih mest

Japonska Toyota se je odločila razširiti proizvodnjo v tovarni v francoskem Valenciennesu, vanjo bo vložila 300 milijonov evrov, kar skupno investicijo povečuje na 1,4 milijarde evrov

FINANCE
Kaj morate vedeti o dedovanju
PRO
Finance
Finance prPRO Kaj morate vedeti o dedovanju (PRO)

Oporoka olajša prenos premoženja na dediče, a ti se morajo zavedati, da lahko dedujejo tudi dolgove. Pojasnjujemo tudi, kako ravnati z različnimi vrstami zavarovanj.