Avto

Rekordi izbora poslovni avto leta 2009

V torek zvečer smo razglasili zmagovalce PAL 2009, BMW serije sedem, opel insignio, volkswagna golfa in forda fiesto

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

27.05.2009 22:30
Čas branja: 3 min

Letošnji izbor poslovni avto leta je znova določil zmagovalce v štirih kategorijah in ponudil tudi rekordne številke. Na dogodek smo privabili 250 managerjev iz avtomobilske in drugih panog, za finaliste pa je glasovalo prek 12.600 bralcev.

PAL
Na prizorišču sklepnega dogodka Poslovni avto leta se je v torek zvečer v Dvoru Jezeršek do začetka programa zbralo skoraj 250 udeležencev dogodka. Osrednji del smo obkrožili s finalisti, na sliki v ospredju poslovni, na levi službeni razred.

V torek zvečer smo dvorišče Dvora Jezeršek na Zgornjem Brniku obkrožili z letošnjimi finalisti, najboljšimi avtomobili izbora Poslovni avto leta 2009. Do devetih zvečer se je na prizorišču zbralo 250 managerjev iz avtomobilske in drugih panog, ki so prišli na razglasitev letošnjih zmagovalcev.

Goste je pozdravila skupina priznanih glasbenikov pod umetniškim vodstvom Vaska Atanasovskega, nato pa še voditeljica Bernarda Žarn. Po uvodnem nagovoru vodje izbora PAL Miloša Milača je goste pozdravil še Gregor Pilgram, predsednik uprave zavarovalnice Generali in poudaril vse bolj agresivno in uspešno prisotnost Generalija v razredu avtomobilskih zavarovanj.

Fiesta in ibiza z enakim številom točk

Začeli smo z razglasitvijo prve kategorije - mali službeni avto leta. Za naslov so se potegovali toyota yaris, honda jazz, hyundai i20, ford fiesta in seat ibiza. Novinarji Financ smo na prvo mesto postavili seata ibizo, na koncu pa je zmagal ford fiesta z enakim številom točk, ker je dobil več glasov bralcev.

Golf za las pred meganom

Podobno tesen izid je bil v razredu službeni avto, kjer sta na prvem mestu pristala volkswagen golf in renault megane, zmagovalec in službeni avto leta 2009 pa je postal volkswagen golf, saj je zbral 3.499 glasov bralcev oziroma skoraj 900 več kot megane.

Opel insignia je poslovni avto leta 2009

V poslovnem razredu je po točkah gladko zmagal opel insignia s prvim mestom novinarske žirije in bralcev. Podrobnejše štetje glasov bralcev pa razkrije, da je bila blizu zmage tudi honda accord, za naslov ji je zmanjkalo 181 glasov bralcev. Veliko podporo bralcev je imel tudi citroën C5, ki je zbral 3.028 glasov bralcev.

BMW prehitel tekmece

Najtežja pa je bila odločitev v najvišji kategoriji managerski avto leta, kjer so zmagovalca določile tri žirije. Novinarska je na prvi mesto postavila mercedes-benza razreda E, bralci (audija#audi) A6, sedemčlanska managerska žirija pa BMW serije 7, ki je na koncu s točko prednosti pred mercedes-benzom razreda E tudi osvojil naziv managerski avto leta.

Spremenjena pravila

V letošnjem izboru za PAL 2009 so v skladu s spremenjenimi pravili sodelovala le prenovljena in nova vozila, ki so na trg zapeljala po koncu PAL 2008 in ostajajo v ponudbi vsaj do konca leta 2009. V izboru je tako v štirih kategorijah sodelovalo 67 vozil, med katerimi je novinarska žirija, v kateri sta bila Miloš Milač, vodja izbora PAL, in Anže Jamnik, član novinarske žirije, izbrala po 21 finalistov oziroma po pet v vsaki izmed štirih kategorij, med službenimi vozili je bilo kandidatov šest, saj sta citroën berlingo in peugeot partner nastopala skupaj.

Podrobno ocenjevanje

Novinarska žirija je skrbno preizkusila kandidate in jih ovrednotila po okoli sto merljivih kriterijih. Veliko vlogo pri izboru PAL imajo tudi skupni stroški vozila, ki jih kot strošek mesečnega najema za obdobje treh let in 90 tisoč prevoženih kilometrov izračunava podjetje ALD Automotive.

Glasovanje

Finalisti so bili 24. marca objavljeni v posebni prilogi PAL in razvrščeni po abecednem vrstnem redu, nato pa so svoj glas do 20. maja lahko oddali bralci edicij Časnika Finance. Glasovanje je potekalo prek glasovnic, objavljenih v edicijah Časnika Finance, prek spletne strani ( www.finance.si/pal ) ter prek kratkih sporočil.

Rekordno število prejetih glasovnic

Skupaj smo upoštevali rekordnih 12.621 pravilno izpolnjenih in pravočasno oddanih glasovnic. Ponavljajoče se glasovnice, denimo, da je neka oseba z enim uporabniškim imenom, enako e-pošto in hišnim naslovom glasovala večkrat, pa smo izločili oziroma smo šteli le prvo oddano glasovnico; poznejših nismo upoštevali. Glasov je bilo v kategorijah poslovni avto leta in managerski avto leta še nekaj več, saj je bilo pri glasovanju s kratkimi sporočili mogoče glasovati le v eni kategoriji.

tabelča PAL

pal tabela

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

01.06.2009
FINANCE
Avto
Čas je za najboljše!
Avto
AvtoMiloš Milač Čas je za najboljše!

Teden tekmovalcev in zmagovalcev – objavljamo podroben PRIMA – primerjalni test kar 13 (!) avtomobilov B-razreda, v katerega je ekipa osmih medijev vložila veliko časa in truda. Vrstni red vas bo morda presenetil, vsaj nas je. Potem so tu finalisti PAL – 20 avtomobilov v štirih kategorijah, z opisi, cenami, podrobnostmi, čaka na vas, dragi bralci, da nam pomagate izbrati najboljše. To pa še ni vse, razburljiv teden je prinesel razkritje novega forda focusa, spremljali smo ga v Londonu, kopico novic iz Volkswagna in še marsikaj.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
Avto
Izberite najboljše avtomobile 2019!
Avto
AvtoMiloš Milač Izberite najboljše avtomobile 2019!

To so letošnji finalisti izbora Poslovni avto leta 2019 (PAL). Najboljši avtomobili posameznih razredov čakajo na vaše glasove, ti pa gredo v žreb za bogate nagrade. Pomagajte nam izbrati zmagovalce letošnjega, že 14. izbora PAL.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?
Avto
AvtoMiloš Milač Izbrali smo finaliste izbora svetovni avto leta; kako smo glasovali na Financah?

Kateri avtomobili so v izboru za priznanja najodmevnejšega avtomobilskega izbora na svetu – svetovni avto leta in kako sem v prvem krogu razdelil svoje točke

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki ostajajo v boju za vrh sveta

Po trije finalisti v vsaki od šestih kategorij, ki ostajajo v boju za priznanja Svetovni avto leta 2018

FINANCE
Avto
Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo
Avto
AvtoMiloš Milač Slovenski avto leta 2018 je volkswagen polo

V finale izbora se je zvrstilo pet avtomobilov, polo je bratranca kodiaqa ugnal za le eno točko