Avto

Alkoholizirana GGM in Mally sta slabo načrtovala

V Sloveniji prah dvigujejo pijani politiki za volanom, ki kot kaže slabo načrtujejo. Alkohol, ki močno vpliva na delovanje možganov in vozniške sposobnosti, namreč ne predstavlja tveganja, če vnaprej veste, kako boste prišli domov

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

14.01.2014 10:47
Čas branja: 4 min

Predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič in svetnik SD Miloš Mally sta močno vinjena sedla za volan in pri tem ogrožala ne le sebe, pač pa tudi ostale udeležence v prometu. Čeprav gre le za "napakico", so posledice lahko večje, kot je zgolj neuspešen pobeg pred policisti ali zvita pločevina in poškodovan blok, "ki se je nenadoma pojavil na cesti".

alkohol_za_volanom.20140114104544.jpg.s.600px.jpg

Vožnja kamorkoli in kadarkoli pod vplivom alkohola je nevarna za vas, vaše bližnje, ostale potnike...skratka za vse udeležence v prometu, pišejo v Motoreviji, reviji članov AMZS. Tudi če se peljete zgolj do naslednje ulice! Če vas pijanega ne zasačijo policisti, vas to lahko le še spodbudi, da boste prihodnjič ravnali podobno, ker se vam pač nič ni zgodilo. Ko vas nekoč pri tem početju dobijo policisti, ima to bolj ali manj vidne učinke na vašem proračunu, lahko tudi v službi in okolici.

Vse se začne z osebno odgovornostjo. Seveda se lahko zgodi tudi vam, da se piknik, rojstnodnevna zabava, ogled tekme ali pijača s prijatelji potegnejo nekoliko dlje, kot ste sprva načrtovali. Prijetni dogodki sami po sebi ne predstavljajo nikakršnega tveganja in tudi alkohol, s katerim začinite tovrstne dogodke, ne predstavljajo tveganja.

A to velja le, če vnaprej načrtujete, kako boste prišli domov, še pišejo v Motoreviji.

Nazorni prikaz škodljivega delovanja alkohola v prometu in nasvete iz Motorevije, revije članov AMZS, spodaj v celoti povzemamo

Tveganja pri vožnji pod vplivom alkohola

Alkohol vpliva na delovanje vaših možganov in posledično tudi na vaše vozniške sposobnosti. Že zelo majhne količine alkohola vplivajo na vaše sposobnosti za vožnjo, čeprav se tega pogosto ne zavedate. Z naraščanjem količine alkohola v telesu najprej slabijo vaše sposobnosti vidnega in zaznavnega presojanja, nato pravilnega odločanja, kar predstavlja velik problem, saj takrat zelo težko pravilno presodite o svojih zmožnostih za vožnjo. Kaj se dogaja z vašimi vozniškimi sposobnostmi pri različnih zaužitih količinah alkohola?

0,10 mg/l (0,2 g/kg oz. ‰):

pojavijo se težave pri opazovanju premikajočih luči. Vaša sposobnost ocenjevanja razdalje je slabša kot običajno.

0,14 mg/l (0,3 g/kg oz. ‰):

zmanjša se sposobnost globinskega opazovanja (posledica je lahko tvegano prehitevanje in vožnja s prekratko varnostno razdaljo). Zmanjšata se kritičnost do lastnega ravnanja in samonadzor. Poveča se pripravljenost za tveganje, lahko tudi agresivnost.

0,24 mg/l (0,5 g/kg oz. ‰):

objekti, ki jih opazujete, se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. Kaj hitro se lahko pripeti, da v ovinek zapeljete prehitro. Lahko se zgodi, da zamujate s spreminjanjem smeri - vozilo lahko hitro zanese. Pojavi se lahko rdeča slepota (slabše zaznavate rdečo luč na semaforju, zavornih lučeh, cestne označbe za ovire ipd.). Počasneje se odzivate na svetlobne spremembe. Zasenčene luči vas lahko začasno oslepijo. Daljši reakcijski čas vpliva na pravočasnost ustavljanja. Če pri hitrosti 50 km/h pritisnete na zavoro, je pot ustavljanja zaradi daljšega reakcijskega časa daljša za 14 metrov. Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno, če vozite enosledno vozilo (kolo, motor). Večina ljudi ne zmore odločitve, da ne bo popila ničesar več.

0,48 mg/l (1,0 g/kg oz. ‰):

znatno se zmanjša prilagodljivost hitrim svetlobnim spremembam. Zorni kot se bistveno zmanjša (t. i. tunelski vid). Težko dojamete, kaj prihaja z leve in kaj z desne strani, kar je lahko zlasti usodno v križiščih. Zaznavanje in ocenjevanje globine ter pozornost se zmanjšata za polovico. Praviloma reagirate prepozno in napačno. Posledice tega so lahko naleti. Obstaja veliko večja verjetnost, da boste povzročili prometno nesrečo.

Kako zmanjšati tveganje?

Zmanjševanje tveganj zaradi vožnje pod vplivom alkohola lahko dosežemo s spremembo javnega odnosa in vedenja vsakega izmed nas o zaužitju alkohola in vožnje pod vplivom alkohola in ostalih psihoaktivnih snovi. Lahko se odločite za pitje alkoholnih pijač na zabavi, vendar se prej dogovorite z nekom, ki se strinja, da bo ostal trezen in poskrbel za varen prevoz domov. To seveda ne pomeni, da užijete toliko alkohola, da bo večer postal pozabljen zaradi prevelike količine alkohola, temveč pomeni, da ste odgovorni do sebe in soljudi. S prijatelji se tveganjem lahko izognete tudi z dogovorom o skupni uporabi taksija, s čimer si hkrati zmanjšate stroške prevoza, saj se ti razdelijo med vami. Ko razmišljate o varnem načinu vračanja iz zabave, lahko pomislite tudi na starše, otroke, partnerje, brate in sestre, na ljudi, s katerimi ste si blizu, saj bodo zagotovo bolj veseli vašega klica za prevoz, pa četudi sredi noči, kot klica iz urgence ali policije.

Načrtovanje

Načrtovanje je torej ključ do manj tvegane uporabe alkohola. Kljub temu vas lahko presenetijo nenačrtovani dogodki, ko med vsemi udeleženci ni nikogar, ki ni pil alkohola in ste nekje, kamor taksisti ne zaidejo pogosto. Tudi to ni brezupen položaj. Če ste ob hrani spili dve veliki pivi, lahko na zabavi ostanete še nekoliko dlje, saj se bo alkohol, ki ga vsebujeta dve veliki pivi, v petih urah skoraj gotovo že presnovil, - seveda če med tem ne pijete več alkohola. Ena enota alkohola (2,5 dl piva ali 1 dl vina ali 0,3 dl žgane pijače) se v telesu presnavlja približno eno uro. Seveda je pri tem pomembna vaša telesna teža, količina in vrsta hrane, ki ste jo pred tem zaužili (priporočljivi so ogljikovi hidrati), vaša navajenost na alkohol in še vrsta drugih dejavnikov, ki vplivajo na presnovo alkohola v telesu. Čas je torej edini zaveznik, ki bo "spravil" alkohol iz vašega telesa.

Na zabavah, ki se zavlečejo dolgo v noč, se tveganjem v največji meri izognete, če prespite na samem kraju zabave. Previdnost je potrebna tudi pri vožnji po neprespani noči, saj velika izčrpanost in "maček" prav gotovo negativno vplivata na vašo vožnjo.

Izberite sami

Ne glede na mnoge spremembe zakonodaje je prava rešitev osebna odgovornost vsakega od nas - zaveza, da ne boste vozili pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi in da ne boste dovolili, da bi družinski člani ali prijatelji vozili pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi. Slednje lahko preprečite tako, da vinjenemu vozniku vzamete ključe prevoznega sredstva, pokličete taksi ali ponudite sobo za goste ali kavč. Človek, ki mu preprečite udeležbo v prometu pod vplivom alkohola, bo zaščitil vaše prijatelje, njihove družine in ljudi, ki jih niti ne poznate. Odločitev je še vedno vaša, zato izberite sami.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.

Preberite tudi:

07.01.2014
13.01.2014
FINANCE
Stanovanjska posojila: katera banka vam zdaj ponuja najnižjo fiksno obrestno mero
Finance
obrestne mere
Špela Mikuš Stanovanjska posojila: katera banka vam zdaj ponuja najnižjo fiksno obrestno mero

Maja so oglaševane obrestne mere znižali v Unicreditu, Sparkasse, Gorenjski banki in Intesi Sanpaolo.

FINANCE
Zakaj minister Bojan Kumer nima moči, da bi prestavil zaračunavanje omrežnine po novem
Finance
NOVI RAČUNI ZA ELEKTRIKO
Tanja Smrekar Zakaj minister Bojan Kumer nima moči, da bi prestavil zaračunavanje omrežnine po novem 3

Pri vpeljevanju novih računov za elektriko lahko agencijo za energijo ustavi samo svet agencije, ta pa tega ne želi

FINANCE
Misterij donosnosti pokojninskih skladov
Finance
srečko korber
Srečko Korber Misterij donosnosti pokojninskih skladov 3

Za spodobno pokojnino bo potrebno dodatno varčevanje, o tem ni dvoma. Prvi pokojninski steber peša, kako je z drugim? Ali donosi ohranjajo vrednost vplačanega denarja?

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
NASVET Kaj morate storiti do 1. julija, da bo Googlova analitika še naprej delala brez težav
Manager
Na kaj vse morate paziti
ManagerŠpela Mikuš NASVET Kaj morate storiti do 1. julija, da bo Googlova analitika še naprej delala brez težav

Če uporabljate Googlovo analitiko in do zdaj še niste preklopili na Google Analytics 4, morate to storiti do 1. julija. Razlagamo, zakaj, kako in na kaj paziti, da vas po tem datumu ne bo bolela glava.

FINANCE
ESG
AquafilSLO in SKD z nagradami s področja trajnostne kemije spodbujata trajnostne inovacije študentov kemije
FINANCE
Dobre novice o finančni stabilnosti: kaj pa lahko skrbi banke, njihove delničarje, politike in ljudi?
Finance
POROČILO O FINANČNI STABILNOSTI
Petra Sovdat Dobre novice o finančni stabilnosti: kaj pa lahko skrbi banke, njihove delničarje, politike in ljudi?

Šest glavnih točk spomladanskega poročila Banke Slovenije: povečalo se je kibernetsko tveganje, kako precenjene so nepremičnine, revizija pravil za potrošniška posojila ter skrb v zvezi z zadolževanjem podjetij

FINANCE
Vlagatelj Maks
Kako poteka Woodstock kapitalistov Warrena Buffetta
Vlagatelj Maks
VLAGATELJ MAKS
Vlagatelj MaksVlagatelj Maks Kako poteka Woodstock kapitalistov Warrena Buffetta

Kolega se je udeležil letnega srečanja družbe Berkshire Hathaway.