Avto

(reportaža) Avtosalon v Los Angelesu: Amerika je še vedno Amerika

Dvajset svetovnih premier, velika prisotnost evropskih znamk in Amerika kot jo poznamo iz preteklosti: veliki, požrešni avtomobili domačih znamk ter le malo električnih novosti.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

19.11.2016 23:00
Čas branja: 6 min
(reportaža) Avtosalon v Los Angelesu: Amerika je še vedno Amerika
ZDA ostajajo dežela velikih avtomobilov. Na fotografiji velik družinski enoprostorec chrysler pacifica, takšni v Evropi izginjajo. Foto: Milos Milac

Sredi največjega gradbišča v Los Angelesu, v samem centru ki se zadnja leta ponovno zbuja, smo obiskali največji jesenski ameriški avtosalon Automobility. Ta sporoča, da je Amerika ostala Amerika, z velikimi, požrešnimi in predvsem bencinskimi avtomobili. Elektrika je v ozadju, čeprav nam mediji onstran luže pogosto sporočajo drugače. Premierno so se razkrili alfa stelvio, mercedes-maybach S 650 cabriolet, mini countryman, mazda CX-5, prototip športne honde civic SI, porsche panamera s podaljšano medosno razdaljo in številni drugi. Skupaj je bilo svetovnih premier 20, a novosti niso za naš trg.

Kongresni center v središču Los Angelesa te dni gosti dva dogodka, poleg salona avtomobilov še razstavo povezljivosti v avtomobilih, skupaj sestavljata salon Automobility. Prva ima 109 letno tradicijo, druga štiriletno. Z združevanjem povezanih panog pa center v Los Angelesu skuša držati stik z industrijo in se obenem boriti še vsaj z dvema drugima razstavama oziroma salonoma: v Detroitu in New Yorku ter delno s sejmom CES v Las Vegasu.

Ameriški trg zadnja tri leta meri prek 17 milijonov novih avtomobilov letno s čimer se uvršča nad evropskega in pod kitajskega. Kupna moč se izboljšuje, trg pa je ostal eden najpomembnejših za svetovne avtomobilske proizvajalce. Zato ni nenavadno, da ti delijo pozornost, svetovne premiere, med tri predstave. Januarski Detroit, aprilski New York in novembrski Los Angeles.

Sprehod po dveh dvoranah, le nekaj večjih od ženevskega dvojčka, prikaže dokaj nenavadno sliko. Dominanca ameriških znamk je logična, ne pa tudi razstavljeni avtomobili. Ti kažejo na nadaljevanje trenda velikih, požrešnih in predvsem bencinskih avtomobilov na tamkajšnjem trgu. Le redki so dobili manjše motorje, predvsem gre za preskok iz osem na šestvaljne motorje pri poltovornjakih in na štirivaljne v srednjerazrednih limuzinah.

Na salonu se je sicer pokazala tudi Tesla, brez težko pričakovanega modela 3 in povsem v ozadju blišča drugih znamk. Na hodniku pred prvo dvorano.

Zanimiva je tudi bogata prisotnost evropskih znamk, ki imajo v v ZDA pomemben položaj. Med njimi izstopa Fiat s številnimi evropskimi izdelki, ki se tu predstavljajo pod ameriško znamko. Denimo doblo in scudo nosita znamko RAM. Med razstavljenimi modeli pa so zasijali tudi 124 spider, mali fiat 500, tudi v električni različici in srbski fiat 500L. Ford na podoben način predstavlja evropski gospodarski program, transita in transita connect.

Glavna zvezda salona, vsaj za evropski trg, je alfa romeo stelvio. Srednjerazredni športni terenec izdelan na osnovi nove giulie, ki se postavlja ob bok slovitim imenom tega razreda. Poleg audija Q5, BMW X3 in mercedes-benza GLC namreč je med tekmeci še porsche macan. Poleg štirivaljnikov bo stelvio poganjal tudi 2,9 litrski biturbo V6 s 510 »konji«, ki bodo SUV do stotice pognali v štirih sekundah. Stelvio v živo deluje zelo skladno in kompaktno, brez dvoma bolj šport no kot nemški tekmeci.

Mercedes-Benz je na salonu predstavil razkošnega mercedes-maybacha S 650 cabriolet, ki temelji na S cabriu in pod motornim pokrovom nosi biturbo V12 iz S 600. Ameriška cena za prestižnega novinca je 260 tisoč dolarjev oziroma dobrih 230 tisoč evrov.

Mazda CX-5 je prav tako pomembna globalna novost, ki prihaja tudi v naše kraje. Japonski SUV doživlja že drugo prenovo, tokratna pa mu je poleg žarometov in oblin modela CX-3 dala tudi nekaj boljše vozne lastnosti. Tudi na ameriškem trgu bo CX-5 nastopila z dizelskimi motorji.

Volkswagen atlas je novi veliki SUV tega proizvajalca, ki bo sprva na voljo le ameriškim kupcem. Velikana bo izdelovala tovarna v Chattanoogi v Tenneseeju, v dolžino meri 5,04 metra in tako prekaša evropski touareg. Poganjali pa ga bodo štiri in šestvaljni bencinski motorji. Z atlasom bo VW vstopil v močan razred ameriških in japonskih velikih SUV, cena pa naj bi bila primerljiva s tekmeci in celo nižja od touarega.

Jaguar I-pace predstavlja privlačno električno prihodnost te angleške znamke. Še konceptnega športnega terenca poganjata električna motorja s skupno močjo 294 kilovatov oziroma 400 konjev in 700 njutonmetrov navora, kar avtomobilu omogoča pospešek do stotice v dobrih štirih sekundah. Za boljši oprijem skrbi štirikolesni pogon. Motorja bo napajala litij-ionska baterija s kapaciteto 90 kilovatnih ur. Doseg vozila po evropskem voznem ciklu je več kot 500 kilometrov. Baterija ima funkcijo hitrega polnjenja.

Foto: Miloš Milač

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Avto
V Detroitu slavijo terence in poltovornjake, kaj pa bomo vozili v Evropi?
Avto
AvtoUroš Božin V Detroitu slavijo terence in poltovornjake, kaj pa bomo vozili v Evropi?

Zadržan nastop evropskih proizvajalcev so dopolnili trojica iz Detroita in japonski proizvajalci

FINANCE
Avto
Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici
Avto
AvtoUroš Božin Avtosalon v Washingtonu: romantika in tiho bogastvo v ameriški prestolnici 9

Bi imeli 650-konjskega camara ali ogromen poltovornjak za 50 tisoč evrov? V ZDA nič nenavadnega.

FINANCE
Avto
Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi
Avto
AvtoMiloš Milač Avtomobili, ki premikajo meje mobilnosti in belgijski boj z goljufi

Električni teden so zaznamovali novi nissan leaf, celostno zelo dober avto za katerega verjamem, da bo prinesel nov premik na trg električnih avtomobilov. Ponovno sem primerjal dizelski in hibridni BMW, tokrat petici z oznako 520d in 530e, izid je zanimiv. Preverili smo še evropsko prodajo avtov, avtomobilski salon v Detroitu in se poglobili v dva SUV ter dva prava terenca. Res je, niso še izumrli!

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike
Avto
AvtoMiloš Milač Takšna bo električna prihodnost avtomobilske eksotike

Rjovenje šest-, osem-, deset- in 12-valjnih strojev se z elektriko seveda poslavlja.

FINANCE
Avto
To so novi berlingo, combo in partner
Avto
AvtoMiloš Milač To so novi berlingo, combo in partner

Namesto dvojčkov prihajajo trojčki, nov član je opel combo (prejšnji je bil preoblečeni fiat). Niso več dostavniki, ampak vozila za prosti čas.

FINANCE
Avto
Peterica, ki je osupnila Ženevo
Avto
AvtoMatej Kačič Peterica, ki je osupnila Ženevo 19

Audi A6, električna hyundai kona, volvo V60, rimac C_two in peugeot 508: čeprav se z njimi nismo zapeljali, so to največje zvezde avtomobilskega salona v Ženevi