Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Razvajanje na visokih nogah

Kandidat za managerski avto leta 2023: range rover sport

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

15.05.2023 21:04
Čas branja: 2 min
Razvajanje na visokih nogah
Novi range rover sport je oblikovno znan, le dodelan v podrobnostih. Po zasnovi pa je popolnoma nov. Cene se začnejo pri 96 tisoč evrih za dizelski D250 in končajo pri 146 tisočakih. Foto: Land Rover

Novi range rover sport nastopa že v tretji generaciji. Prvi dve sta bili razkriti leta 2004 oziroma 2013, kar pomeni, da je cikel menjav generacij precej daljši kot denimo pri nemških tekmecih.

Novi range rover sport je zasnovan na osnovi večjega brata, range roverja. Dolg je 4,95 metra, širok dobra dva metra in visok 1,82 metra. V medosju meri tri metre, osnovni model D250 pa tehta 2.390 kilogramov. Posoda za gorivo sprejme 80 oziroma 71,5 litra goriva (priključni hibrid) in še 20 litrov dodatka adblue pri dizelskih motorjih.

Orjak tudi tokrat nastopa v razredu BMW X5, mercedes-benza GLE in audija Q7. Največji range rover pa sega še višje, tudi s ceno, ki se začne pri 130 tisoč evrih.

Range rover sport je skoraj v celoti aluminijast (80 odstotkov) in prinaša kar 35 odstotkov boljšo torzijsko trdnost. Ob tem ima, kot v preteklosti, serijski štirikolesni pogon in osemstopenjski samodejni menjalnik. Novost je štirikolesni volan, pri katerem se zadnji kolesni par obrne za 7,3 stopinje ter izboljša okretnost in vozne lastnosti.

K udobju in tudi terenskim lastnostim pripomore po višini nastavljivo zračno vzmetenje, ki dno vozila od tal dvigne do 27,4 centimetra. Range rover sport je opremljen tudi s tempomatom za terensko vožnjo, ki omogoča minimalne hitrosti na težjih terenih.

V kabini je izrazito digitaliziran, osrednji del je ukrivljen 13,1-palčni zaslon na dotik. Digitalni so tudi merilniki.

V kabini ponuja veliko prostora v obeh sedežnih vrstah, prtljažnik pa v osnovi ponuja le 450 litrov prostora. Ob podrti zadnji klopi se poveča do 1.491 litrov.

Motorji so opremljeni s tehnologijo mehkega hibrida, v ponudbi pa sta tudi dva priključna hibrida. Na dnu cenika so tri dizelske različice D250, D300 in D350, vse poganja trilitrski šestvaljni turbodizel.

Cene se začnejo pri dobrih 96 tisoč evrih za dizelski D250 z drugo stopnjo opreme SE. Priključni hibrid P440e z najnižjo stopnjo opreme S stane 103 tisoč evrov, bencinar P400 SE dynamic 109 tisočakov, priključni hibrid P510e z omejeno opremo first edition pa slabih 146 tisoč evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj trajnostne prakse postajajo ključnega pomena za investitorje?

V današnjem svetu, kjer se finančne možnosti širijo in dostopnost informacij nenehno raste, je investiranje postalo privlačna pot za...

FINANCE
Avto
Range rover sport III: razkošje in terenske sposobnosti za slovensko ceno najmanj 96 tisočakov
Avto
AvtoMiloš Milač Range rover sport III: razkošje in terenske sposobnosti za slovensko ceno najmanj 96 tisočakov

Novi range rover sport je oblikovno znan, le dodelan v podrobnostih. Po zasnovi pa je popolnoma nov. Cene se začnejo pri 96 tisoč evrih za dizelski D250 in končajo pri 146 tisočakih.

FINANCE
Avto
Sodobna lada niva v novih oblačilih
Avto
AvtoMiloš Milač Sodobna lada niva v novih oblačilih 11

Suzuki je ena vse redkejših preprostih in učinkovitih znamk. Ta opis pa naravnost pooseblja S-cross z dolgim imenom 1.4 boosterjet allgrip hibrid AT elegance top.

FINANCE
Avto
BMW še ni povsem obupal nad motorji z notranjim zgorevanjem
Avto
AvtoAndraž Zupančič BMW še ni povsem obupal nad motorji z notranjim zgorevanjem 12

Čeprav so po mnenju mnogih dnevi klasičnim motorjem z notranjim zgorevanjem bolj ali manj šteti, to ne pomeni, da bodo ti motorji izginili prek noči. Nasprotno, inženirji v mnogih avtomobilskih tovarnah delajo s polno paro pri zmanjševanju izpustov pri teh motorjih.

FINANCE
Avto
Ravno pravšnje spremembe mercedes-benza GLC
Avto
AvtoAndraž Zupančič Ravno pravšnje spremembe mercedes-benza GLC 2

Mercedes predstavlja svojo novo pridobitev v segmentu prestižnejših križancev. Avtomobil ponuja marsikaj, od hibridnega pogonskega sklopa do štirikolesnega pogona. Vse to za ceno od 61.900 evrov.

FINANCE
Avto
Rast prodaje, a vseeno krepka izguba ameriškega električnega eksota
Avto
AvtoMiloš Milač Rast prodaje, a vseeno krepka izguba ameriškega električnega eksota

Kalifornijski Lucid je za tretje četrtletje letos napovedal veliko rast prihodkov, ki so posledica dobav avtomobilov.

FINANCE
Avto
Land Rover se je vrnil v svoj drugi slovenski dom
Avto
AvtoMiloš Milač Land Rover se je vrnil v svoj drugi slovenski dom

Land Rover se vrača na znano lokacijo na Celovški cesti v Ljubljani. Kakšne načrte ima znamka in kakšne lastnik salona, madžarski AutoWallis.

FINANCE
Avto
Land rover draži s skicami novega velikana
FINANCE
Avto
Gospod range rover V.: V razkošju po bulvarjih in čez blato
Avto
AvtoUroš Božin Gospod range rover V.: V razkošju po bulvarjih in čez blato 13

Novi angleški orjak se predstavlja v svoji najnovejši podobi. Obogatili so ga s številnimi tehničnimi rešitvami ter elektrificirali z blagim ali priključnim hibridnim sistemom.