Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Mazda obuja tehniko, ki jemlje slovo

Kandidat za poslovni avto leta 2023: Mazda CX-60

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

05.05.2023 08:00
Čas branja: 3 min

V Mazdi so leta govorili o platformi z zadnjim pogonom in šestvaljnimi motorji. Naposled so se govorice uresničile. Nova mazda CX-60 znamko odločno usmerja v premijski razred. Mazda se je pred tem vedno strateško postavljala med premijski in množični razred. Novinka v dolžino sestro CX-5 presega za 16 centimetrov. V dolžino se razteza 475 centimetrov, v širino 189 in v višino 168. Po velikosti se smuka v razredu nemške trojice Q5, X3 in GLC.

V kabini osrednji multimedijski sistem prikazuje vsebino na širokem 12,3-palčnem zaslonu. Vse funkcije se v CX-60 upravljajo prek vrtljivega gumba na sredinski konzoli. Vsebino pametnega telefona, povezanega prek aplikacij Android Auto ali Apple CarPlay, je mogoče upravljati samo prek zaslona na dotik, ko vozilo miruje. Drugi 12,3-palčni zaslon vozniku prikazuje podatke o vožnji. Prtljažnik ima v osnovi 570 litrov, v primeru zložene zadnje sedežne vrste pa 1.726 litrov.

Za pogon prvič ponuja priključnega hibrida z imenom e-skyactive. Ta združuje 2,5-litrski bencinski štirivaljnik s 141 kilovati (191 konji) z elektromotorjem s sto kilovati (136 konji), kar skupaj pomeni 241 kilovatov oziroma 327 konjskih moči ter 500 newtonmetrov navora. Baterijo zmogljivosti 17,8 kilovatne ure so vgradili v dnu vozila med osema.

Morda je še bolj pomembno, da ponuja tudi popolnoma na novo razvit dizelski motor. Kar 3,3-litrski vrstni šestvaljnik s 147 ali 187 kilovati in v obeh primerih zelo skromno porabo okoli pet litrov ter, za te čase, precej ugodno ceno.

Osnovna z zadnjim pogonom stane 46.490 evrov. Močnejša s štirikolesnim pogonom, 187 kilovati in bogatejšo opremo pa 51.690 evrov. Če sta različici poravnani z opremo, razlika v ceni skopni na 3.600 evrov.

Motorja sta zelo sodobna, saj prinašata nižjo motorno kompresijo, obenem pa osiromašenje mešanice goriva in zraka, novo zgorevalno komoro, ki omogoča dve ločeni eksploziji v isti komori hkrati, ne da bi ena vplivala na drugo, ter od 22 do 30 odstotkov večji navor kot pri 2,2-litrskem dizelskem motorju. Poraba pa je celo manjša.

Med večje minuse štejemo nemiren samodejni menjalnik in dokaj visok poslovni najem.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
SEEnergy 2024 - največji B2B dogodek na temo energetike v JV Evropi

Energetski prehod EU v nizkoogljično družbo – eden največjih projektov samostojne Slovenije – močno spreminja tržne razmere na...

FINANCE
Avto
Mazda, ki se stara bolje kot vino
Avto
AvtoUroš Božin Mazda, ki se stara bolje kot vino 3

Mazda CX-5 je s prenovo postala bolj elegantna in prefinjena, tehnično pa ostaja klasična, preprosta oziroma dizelska.

FINANCE
Avto
Kam sodi mazda CX-60 in kdo so njeni tekmeci?
Avto
AvtoMiloš Milač Kam sodi mazda CX-60 in kdo so njeni tekmeci? 1

Cene, tekmeci in načrti nove mazde CX-60, največje mazde ta hip na trgu.

FINANCE
Avto
Mazda: za zelene se razglašajo tisti, ki so zaspali pri razvoju
Avto
AvtoAndraž Zupančič Mazda: za zelene se razglašajo tisti, ki so zaspali pri razvoju 8

Mazdina človeka Klaus Hüllen in Joachim Kunz o novi mazdi CX-60 in zakaj vztrajajo pri klasičnih pogonskih sklopih. Mazda namreč ne opušča razvoja klasičnih motorjev in to jim bo dolgoročno prineslo prednost na določenih trgih. Predvsem na tistih, ki si elektrike ne bodo mogli privoščiti ali pa jim preprosto ne bo ustrezala.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Mazda CX-60: lepota praznega prostora
Avto
AvtoAndraž Zupančič Mazda CX-60: lepota praznega prostora

Mazda je ena izmed znamk, ki je vedno obstajala nekje ob robu, se nikoli silila povsem v ospredje, a vedno znova s svojimi naprednimi prijemi našla dovolj kupcev. Še več, znala je postavljati merila tam, kjer so si to pravico jemali drugi. Na kolesa so znali postaviti všečne avtomobile, ki so znali prepričati z marsičim. In z novim CX-60 ni nič drugače.

FINANCE
Avto
Japonka zapeljala v nemški klub imenitnih
Avto
AvtoUroš Božin Japonka zapeljala v nemški klub imenitnih

Evropa je dobila novega igralca na bojišču premijskih športnih terencev - mazdo CX-60; to je najzmogljivejša mazda s 327 konjskimi močmi ter električnim dosegom 63 kilometrov

FINANCE
Avto
Mikavna in prizemljena japonka, ki hitro omreži
Avto
AvtoUroš Božin Mikavna in prizemljena japonka, ki hitro omreži 4

Mazda CX-30 gladi hibe mazde3, je bolj uporabna in pregledna, še vedno vozniško prepričljiva, postavna in cenovno prizemljena

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.