Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Sodoben, prostoren in celo lahek SUV

Kandidat za službeni avto leta 2023: renault austral

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

28.04.2023 08:01
Čas branja: 3 min
Sodoben, prostoren in celo lahek SUV
Austral je zasnovan na isti skupinski osnovi CMF-CD3 kot aktualni nissan qashqai. Kljub temu je za devet centimetrov daljši (4,51 metra) in za dva centimetra ožji (1,83 metra), je pa enako visok (1,62 metra). Foto: Renault

Novi austral je zamenjava za kadjarja. Pravzaprav z njim nima nič skupnega, tudi imena ne. Na trg je pripeljal za te čase precej ugodne cene. Osnovni model stane 27.900 evrov, kar je pod povprečjem tekmecev v razredu C SUV, kamor sodi.

Hkrati je postaven in pričakovano oblikovan SUV s tankimi LED-žarometi na prednjem in zadnjem delu, ki rišejo črko L, z visokimi in napihnjenimi boki, 18-centimetrsko oddaljenostjo karoserije od tal in krepkimi merami.

Zasnovan je na isti skupinski osnovi CMF-CD3 kot aktualni nissan qashqai. Kljub temu je za devet centimetrov daljši (4,51 metra) in dva centimetra ožji (1,83 metra), je pa enako visok (1,62 metra). Tudi medosna razdalja je ostala enaka, 2,67 metra. Notranjost pa je prostornejša in bolj prilagodljiva.

Masa australa je precej majhna, še posebej, če jo postavimo v kontekst električnih avtomobilov, ki dosegajo in presegajo maso dveh ton. Osnovni austral mild hybrid 140 tehta le 1.373 kilogramov, različica mild hybrid 160 auto tehta 1.464, e-tech full hybrid 200 z vrha ponudbe pa 1.517 kilogramov.

Posebnost kabine je prilagodljivost, saj je mogoče zadnjo klop vzdolžno pomakniti za 16 centimetrov naprej in prtljažnik povečati s 500 na 575 litrov oziroma s 430 na 505 litrov pri različici s polnim hibridom, naslonu sedežev pa spreminjati naklon v treh nivojih od 25 do 29 stopinj. Zadnja klop bo tudi deljiva po tretjinah.

V kabini ponuja popolno digitalizacijo z zasnovo, ki smo jo videli že v meganu e-tech electric. To pomeni 12,3-palčni zaslon digitalne armaturne plošče in 12-palčni zaslon na dotik pokončne oblike. Za doplačilo je na voljo tudi prikazovalnik informacij na vetrobransko steklo (head-up display).

Tako kot električni megane je serijsko opremljen z Googlovimi storitvami in aplikacijami. Različica s polnim hibridom ponuja tudi štirikolesno krmiljenje japonskega Aisina (zadnja kolesa se zasukajo za pet stopinj, prej le 3,5 stopinje) in zelo majhen obračalni krog 10,1 metra, ki je na ravni mestnih avtomobilov.

Zanimiv je tudi motorni del. Zanj velja pravilo: manjša prostornina, več moči in višja cena, pa tudi manjši izpusti. Srce pogona sta dejanska le dva stroja. Že znani 1,33-litrski turbobencinar s štirimi valji in močjo 103 oziroma 116 kilovatov je opremljen z 12-voltno električno infrastrukturo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zakaj trajnostne prakse postajajo ključnega pomena za investitorje?

V današnjem svetu, kjer se finančne možnosti širijo in dostopnost informacij nenehno raste, je investiranje postalo privlačna pot za...

FINANCE
Avto
Renault austral: kadjarovi čevlji so mu veliko premajhni
Avto
AvtoAndraž Zupančič Renault austral: kadjarovi čevlji so mu veliko premajhni 4

Renault je moral prej ali slej nadomestiti znanega kadjara, ki so ga v zadnjem času prodajali kot vroče žemljice. A taka žemljica bo moral postati tudi austral, s katerim imajo velike načrte. Prvi prevoženi kilometri so pokazali, da so na pravi poti.

FINANCE
Avto
''Katrca'' se vrača v SUV-izvedbi in z električnim pogonom
Avto
AvtoMiloš Milač ''Katrca'' se vrača v SUV-izvedbi in z električnim pogonom 5

Francoski Renault je na pariškem avtomobilskem salonu razkril koncept 4ever trophy – duhovnega naslednika znamenitega renaulta 4 oziroma »katrce«.

FINANCE
Avto
Kako je Renaultu v dveh letih uspelo krepko dvigniti cene, kaj je za to žrtvoval?
Avto
AvtoMiloš Milač Kako je Renaultu v dveh letih uspelo krepko dvigniti cene, kaj je za to žrtvoval? 8

Renaultov načrt Renaulution je predvideval tudi krčenje prodaje; v Sloveniji je ta, tudi zaradi menjave lastništva, upadla za polovico

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Družinski SUV, ki neguje japonsko tehnično dediščino
Avto
AvtoMiloš Milač Družinski SUV, ki neguje japonsko tehnično dediščino

Po Sloveniji, od Brnika prek doline Radovne, Bleda, Bohinja ter Soriške Planine z nissanom x-trailom - zelo družinsko usmerjenim in naprednim SUV.

FINANCE
Avto
Prodaja avtomobilov v Sloveniji je oktobra zdrsnila za 19 odstotkov, krepko rastejo le električni
Avto
AvtoMiloš Milač Prodaja avtomobilov v Sloveniji je oktobra zdrsnila za 19 odstotkov, krepko rastejo le električni 10

Le štiri znamke si v razredu električnih avtomobilov skupaj režejo 52 odstotkov prodaje. Tesla je bila najbolj uspešna z 292 avtomobili, sledijo Renault z 238, Volkswagen z 216 in Škoda s 159 avtomobili.

FINANCE
Avto
Niti v EU niso vsi prepričani o popolni elektrifikaciji avtov
Avto
AvtoAndraž Zupančič Niti v EU niso vsi prepričani o popolni elektrifikaciji avtov 11

Prehitro slovo od bencinskih in dizelskih avtomobilov bi lahko imelo uničujoče posledice za panogo, opozarja evropski komisar za notranje trge Thierry Breton.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.