Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Izrazito uporabna in še vedno trendovska vloga peugeota serije 4

Kandidat za službeni avto leta 2023: peugeot 408

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

26.04.2023 20:30
Čas branja: 3 min
Izrazito uporabna in še vedno trendovska vloga peugeota serije 4
Peugeot 408 obuja obline fastbackov. Je zanimiv križanec med petvratnim kupejem in crossoverjem. Dolg je 4,69 metra, visok le 1,48 metra, čeprav je od tal oddaljen kar krepkih 18,9 centimetra. Foto: Peugeot

Peugeoti serije 4 so bili v preteklosti športni in trendovski ali klasični in uporabni. Novi 408 pa je kar oboje hkrati. Poleg tega se je preselil razred nižje, iz D v C oziroma v zgornji del razreda C. Ker je zasnovan na osnovni EMP2 (model 308), je tudi cenovno precej ugoden oziroma le malo odstopa navzgor od opazno manjšega modela 308. Cene segajo od 30 tisoč do 45 tisoč evrov, z upoštevanim popustom celo pod 30 tisočaki.

To se morda ne sliši malo, a je cena dejansko zelo konkurenčna glede na trenutne razmere na avtotrgu in glede na vsebino, ki jo 408 ponuja. Med drugim je denimo vselej opremljen s samodejnim menjalnikom.

Novi 408 obuja obliko fastbacka – petvratnika z oblikovno linijo, ki potuje od strehe do zadka. Dodal mu je seveda v teh časih (tržno) nepogrešljive gene crossoverja. Peugeot je zanj uporabil tehnično osnovo EMP2, ki denimo služi peugeotoma 308 in 3008, tudi novemu DS4. V dolžino ga je raztegnil do 4,69 metra, v medosju pa do 2,79 metra in poskrbel za veliko prostora za potnika na zadnji klopi (19 centimetrov med hrbtiščem prednjih sedežev in sedalnim delom zadnjih).

Dolg zadek poleg elegance prinaša lahek dostop skozi velika in po želji električno gnana zadnja vrata in radodarnih 536 do 1.611 litrov prostora. Ko je naslonjalo sedežne klopi preklopljeno, lahko vanj naložimo predmete, dolge več kot 1,89 metra.

Novi 408 je hkrati razmeroma nizek, le 1,48 metra, čeprav je od tal oddaljen kar krepkih 18,9 centimetra. Z zloženimi ogledali je širok kar 1,85 metra in tako ustvarja zanimivo silhueto privzdignjenega petvratnega kupeja. Kolesa so 17-, 19- ali celo 20-palčna.

V kabino prinaša še znano zasnovo icockpita, torej digitalne armaturne plošče, majhnega volana, prek katerega gledamo na merilnike. Na sredinski konzoli je nameščen desetpalčni zaslon na dotik.

Kaj še prihaja? Peugeot 408 bo še letos dobil električni pogon s 115 kilovati moči, baterijo zmogljivosti 50,8 kilovatne ure in dosegom okoli 400 kilometrov. Prihaja tudi klasični polni hibrid, sestavljen iz 1,2-litrskega turbomotorja s 96 kilovati in elektromotorja z 21 kilovati moči (povezan bo s samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama). Ta bo najbrž nadomestil dizelski motor in zapolnil praznino med bencinarjem in priključnima hibridoma.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

FINANCE
Avto
Peugeot je z novim 408 obudil in spremenil razred fastbackov
Avto
AvtoMiloš Milač Peugeot je z novim 408 obudil in spremenil razred fastbackov

Peugeot 408 je križanec različnih avtomobilskih razredov, v praksi pa prinaša elegantne obline privzdignjene karoserije, precejšnje mere (dolg je 4,69 metra) in veliko uporabnosti. Cenovno se bo umestil med modela 308 in 3008, pri nas pa bo prihodnje leto.

FINANCE
Avto
Peugeot E-308 SW: prvi evropski električni karavan
Avto
AvtoAndraž Zupančič Peugeot E-308 SW: prvi evropski električni karavan 5

Peugeot je z modelom 308 SW, s katerim seveda cilja predvsem na kupce, ki potrebujejo več prtljažnega prostora, predstavil še različico s povsem električnim pogonom. To je torej prvi evropski povsem električni karavan, ki bo kupcem na voljo od leta 2023.

FINANCE
Avto
Prepričljivi rjoveči lev
Avto
AvtoUroš Božin Prepričljivi rjoveči lev

Sredi marca me je na testu prijetno presenetil in v zadrego spravil peugeot 308. Atraktiven in moderen ter danes tudi cenovno prilagojen času.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Cenovna analiza: koliko ste za športnega terenca odšteli leta 2017, koliko danes?
Avto
AvtoMiloš Milač Cenovna analiza: koliko ste za športnega terenca odšteli leta 2017, koliko danes?

Zbrali smo 12 športnih terencev C-razreda, temeljito analizirali cene in jih primerjali s podobnimi avtomobili leta 2017. Za koliko so se spremenile cene, za koliko popusti in kakšni so danes dobavni roki?

FINANCE
Okolje & energija
Enosmerni najem koles, nova priložnost aktivnega turizma
Okolje & energija
Okolje & energijaIrena Hlede Enosmerni najem koles, nova priložnost aktivnega turizma

Pojasnjujemo, kakšen izzive prinaša in katere ciljne skupine naslavlja enosmerni najem koles – one-way bike rental

FINANCE
Avto
Sodobna lada niva v novih oblačilih
Avto
AvtoMiloš Milač Sodobna lada niva v novih oblačilih 11

Suzuki je ena vse redkejših preprostih in učinkovitih znamk. Ta opis pa naravnost pooseblja S-cross z dolgim imenom 1.4 boosterjet allgrip hibrid AT elegance top.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.