Avto

Svetovni avto leta 2023: kar pet od šestih nagrad so prejeli električni avtomobili

V letošnjem izboru Svetovni avto leta si je ioniq 6 pripeljal trojno zmago, na vrh še kia EV6 GT, lucid air in citroën C3.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

06.04.2023 10:51
Čas branja: 4 min
Svetovni avto leta 2023: kar pet od šestih nagrad so prejeli električni avtomobili
Največ odličij v izboru si je pribojeval ioniq 6 – postal je svetovni avto leta 2023, svetovni električni avto leta 2023 in dobil še nagrado za svetovni dizajn leta 2023. Foto: Chris Chin

Včeraj smo s kolegi iz organizacije Svetovni avto leta v New Yorku razglasili zmagovalce izbora Svetovni avto leta – največjega tovrstnega izbora na svetu z žirijo, ki šteje več kot sto novinarjev iz 32 držav. Slovenijo zastopam avtor tega prispevka.

Največ odličij v izboru si je pribojeval ioniq 6 – postal je svetovni avto leta 2023, svetovni električni avto leta 2023 in dobil še nagrado za svetovni dizajn leta 2023. Luksuzni avto leta je postal lucid air, svetovni mestni avto 2023 citroën C3 in svetovni športni avto leta kia EV6 GT.

Predsednik uprave Hyundaia Jaehoon Chang je ob prejemu kar treh priznanj za ioniq 6 povedal: »Navdušeni smo, da smo prejeli ta prestižna priznanja že drugo leto zapored, lani za ioniq 5. Ta čast potrjuje, da smo na pravi poti do vodilne globalne znamke električnih vozil in rešitev mobilnosti.« Podpredsednik Hyuindaia in vodja oblikovanja pri tej znamki SangYup Lee pa je dodal: »Vselej se želimo povezati s kupcem na čustveni ravni in z ioniqom 6 nam je to v resnici uspelo. Kipec za prejemnike nagrad svetovni avto leta je zasnoval sloviti oblikovalec Ian Callum oziroma njegov oblikovalski studio Callum.

Ioniq 6 je drzen in namensko zasnovan električni avto, ki sodi v višji srednji avtomobilski razred. Na že znani osnovi ponuja več učinkovitosti in do 610 kilometrov dosega. Podrobno smo ga opisali po prvem razkritju in na prvih testnih vožnjah.

Svetovni luksuzni avto leta 2023 je postal lucid air – avto, ki me je na prvih testnih vožnjah novembra lani v Los Angelesu naravnost sezul. Gre za kupejevsko oblikovano luksuzno limuzino prav takšnih mer. Dolg je 4,98 metra, v medosje meri tri metre, v višino pa le 1,41 metra. V dno karoserije ima vgrajeno baterijo zmogljivosti 113 kilovatnih ur, ki omogoča 837 kilometrov dosega med polnjenji. Dva elektromotorja pa v različici grand touring ponujata 588 kilovatov oziroma 800 konjskih moči. Performance ima celo več kot tisoč konjev.

Svetovni športni avto leta 2023 je prav tako električen – to je kia EV6 GT s kar 585 električnimi konji in osupljivimi zmogljivostmi. Po prvi izkušnji s to kio sem zapisal, da me je pričakala v elegantni srebrni barvi, z lepimi 21-palčnimi kolesi in zelenimi zavornimi čeljustmi je delovala kot lepo opremljen EV6 s paketom GT line. Obenem pa z nobeno, ampak res z nobeno podrobnostjo ni razkrivala, da se v njej skriva kar 585 električnih konjev in 740 newtonmetrov navora, ki lepi korejki dajejo značaj domine.

Izkušnja 585 električnih konjev

Postanek in poln plin z mesta. EV6 GT se odzove naravnost sadistično – grobo me potisne v naslonjalo školjkastih sedežev in pospešuje tako odločno, da je težko slediti elektronskemu merilniku hitrosti in še dogajanju na cesti. Hkrati, na dobrem in suhem asfaltu, tudi delčka energije ne pretopi v morebiten zdrs koles in kurjenje 21-palčnih gum. Vso moč prenese na asfalt, pri pospeševanju na ravnem in iz ovinka, za kar poskrbi tudi elektronika za nadzor zdrsa in stabilnosti. Enako voljno se odzovejo tudi zavore, 380-milimetrski diski s štiribatnimi čeljustmi, ki jih v družini EV6 ponuja le različica GT.

Svetovni mestni avto leta 2023 pa je postal citroën C3. Mestni avto, ki je vstopil na svetovne trge. Po besedah predsednika uprave Citroëna Thierryja Koskasa se je C3 poleg v Evropi dobro zasidral še v Indiji, Aziji in Južni Ameriki. C3 po njegovih besedah združuje močan in moderen dizajn, poleg tega pa ponuja še visoko raven udobja, povezljivosti in tehnologije, ki jo kupci v teh regijah pričakujejo.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Kako brez stresa do sončne elektrarne?

Ste vlogo za postavitev in priklop vaše sončne elektrarne že oddali in morda celo tudi pridobili soglasje? Ali pa o samooskrbi z...

FINANCE
Avto
Kia bo še bolj elektrificirala Evropo
Avto
AvtoAndraž Zupančič Kia bo še bolj elektrificirala Evropo

Kia bo električne avtomobile v Evropi začela izdelovati leta 2025. Sprva bi v Evropi izdelovali manjšega križanca (predstavitev v letu 2024) in kompaktni petvratni model, ki bo na trg prišel do leta 2025. S tem bodo začeli serijo predstavitev novih električnih vozil, saj nameravajo v letu 2027 trgu ponujati kar 14 različnih električno gnanih modelov.

FINANCE
PMM
Teslo po novem preganja tudi prefinjeni korejski genesis GV60
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Teslo po novem preganja tudi prefinjeni korejski genesis GV60 2

Ekskluzivno smo zapeljali genesis GV60, prestižni kompaktni SUV iz skupine Hyundai, ki vrednote ioniqa 5 postavlja na višjo raven. Za današnje razmere precej razumna je tudi nemška cena, dobrih 53 tisočakov za različico s štirikolesnim pogonom.

FINANCE
Avto
Cenovna analiza: koliko ste za športnega terenca odšteli leta 2017, koliko danes?
Avto
AvtoMiloš Milač Cenovna analiza: koliko ste za športnega terenca odšteli leta 2017, koliko danes?

Zbrali smo 12 športnih terencev C-razreda, temeljito analizirali cene in jih primerjali s podobnimi avtomobili leta 2017. Za koliko so se spremenile cene, za koliko popusti in kakšni so danes dobavni roki?

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Analiza: slovenski okus za avtomobile je precej drugačen od evropskega
Avto
AvtoAndraž Zupančič Analiza: slovenski okus za avtomobile je precej drugačen od evropskega 4

Prodaja avtomobilov v Evropi, in s tem tudi v Sloveniji, se počasi postavlja na noge. A predvsem pri nas smo še daleč od številk, ki so jih bili prodajalci vajeni v predkoronskem času. Čeprav je slovenski trg majhen, pa velja za zanimiv vzorčni primer, kar potrjujejo tudi veliki avtomobilski proizvajalci.

FINANCE
PMM
Kia sportage: unikat za Evropo z lokalnimi cenovnimi triki
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostAnže Jamnik Kia sportage: unikat za Evropo z lokalnimi cenovnimi triki

Na slovenski trg je zapeljala peta generacije kie sportage, ki je za evropski trg dobila posebno, nekaj krajšo zasnovno kot za svetovni trg.

FINANCE
PMM
Dizelska octavia je lahko bolj zelena od električnih odličnjakov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostUroš Božin Dizelska octavia je lahko bolj zelena od električnih odličnjakov 2

Analiza celotnega življenjskega cikla kaže, da so razlike med električnim in klasičnimi avtomobili precej manjše

FINANCE
Avto
Prodaja avtomobilov v Sloveniji je oktobra zdrsnila za 19 odstotkov, krepko rastejo le električni
Avto
AvtoMiloš Milač Prodaja avtomobilov v Sloveniji je oktobra zdrsnila za 19 odstotkov, krepko rastejo le električni 10

Le štiri znamke si v razredu električnih avtomobilov skupaj režejo 52 odstotkov prodaje. Tesla je bila najbolj uspešna z 292 avtomobili, sledijo Renault z 238, Volkswagen z 216 in Škoda s 159 avtomobili.