Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Kako stlačiti 510 konjev v karavan

BMW M in 50 let. Nekaj črk, ki pomenijo veliko več kot le malce bolj športen avtomobil, ter okrogla obletnica. Toliko je namreč stara znamka BMW M, z novim M3 touring pa so odlično zaznamovali pet desetletij tradicije.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

23.06.2022 09:18
Čas branja: 2 min
Kako stlačiti 510 konjev v karavan
BMW M3 touring je dodatno začinjen karavan, ki združuje brutalno moč in vsakodnevno uporabnost. Foto: Enes Kucevic Photography

Za filozofijo avtomobilov BMW z oznako M se skriva dejstvo, da so že tako dinamične, a uporabne avtomobile naredili še bolj aktivne, še hitrejše in še bolj poželjive. A kaj, ko samo motorna moč in bolj agresiven videz nista vedno alfa in omega za avtomobilske navdušence. Tudi ti morajo sem ter tja prepeljati nekaj več tovora ali prtljage.

Zato so v Münchnu združili obe plati medalje: športno dinamiko, ki meji na brutalnost, in vsakodnevno uporabnost. Zato ne bo nič narobe, če se najprej ustavimo pod motornim pokrovom: tam je nameščen trilitrski šestvaljni vrstni motor s 375 kilovati (510 konjskimi močmi), moč motorja pa se na podlago prenaša prek osemstopenjskega menjalnika M steptronic in naprej na vsa štiri kolesa prek pogona M xDrive. Do sto kilometrov na uro tako avtomobil pospeši v 3,6 sekunde in doseže največjo hitrost 250 (oziroma s poznejšo nadgradnjo 280) kilometrov na uro. Avtomobil bo na voljo sicer le v različici competition, njegov celotni značaj pa že razkrivajo zgoraj omenjene številke.

Poleg moči so pomembni tudi prtljažni litri

Ko smo ravno pri številkah, pa ne moremo niti mimo prtljažnih litrov. Nenavadno je, da tako športen avtomobil med svoje »močne« strani lahko uvršča transportne zmogljivosti. Prtljažnik tako pogoltne od 500 do 1.510 litrov, k stabilnosti in udobju tudi pri bolj obremenjenem avtomobilu pa nekaj prispeva tudi posebna tehnologija podvozja. Ta ima prilagojeno nastavitev in se prilagaja voznikovim zahtevam ali trenutni obremenitvi vozila, s čimer še izboljšuje vsakodnevna uporabnost tega vozila.

K zmogljivemu motorju in podvozju povsem logično sodijo tudi primerne zavore. Poseben zavorni sistem ima dve nastavitvi dejanskega pojemka in občutka voznika na zavorni stopalki. Zavore M compound so na voljo standardno, še bolj zmogljive keramične zavore M carbon pa opcijsko.

Poleg dinamično zasnovane notranjosti s celo vrsto skorajda dirkaških dodatkov pa niso pozabili na sodobne tehnologije in udobje, omenimo še bogat nabor varnostnih in udobnostnih elektronskih dodatkov ter široko paleto sistemov tudi za avtomatizirano vožnjo in parkiranje.

Novi M3 touring je tudi avtomobil, ki zaznamuje 50 let obstoja in delovanja znamke BMW M GmbH. Pooblaščeni trgovci bodo naročila začeli sprejemati od septembra 2022, prodaja novega BMW M3 touring pa bo stekla z začetkom proizvodnje v novembru 2022.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
BMW bo novo milijardo evrov namenil tovarni motorjev v Avstriji
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač BMW bo novo milijardo evrov namenil tovarni motorjev v Avstriji

BMW bo v tovarno južno od avstrijskega Linza do leta 2030 vložil milijardo evrov za razvoj in razširitev proizvodnje

FINANCE
Avto
BMW, ki ponuja predvsem bivalne užitke
Avto
AvtoMiloš Milač BMW, ki ponuja predvsem bivalne užitke

Kandidat za managerski avto leta: BMW iX

FINANCE
Avto
Kako je BMW nevede izdelal mercedesa
Avto
AvtoUroš Božin Kako je BMW nevede izdelal mercedesa 3

BMW iX je nenavaden električni stvor. Kakšen je v vsakdanu, koliko porabi in prevozi med polnjenji?

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
PMM
(intervju) Domagoj Dukec, BMW: Elektrika sama po sebi še ne prinaša trajnosti
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (intervju) Domagoj Dukec, BMW: Elektrika sama po sebi še ne prinaša trajnosti

Elektrika je najbolj učinkovit pogon, nikakor pa ni edina pot v trajnostno mobilnost, temveč šele njen začetek, je prepričan vodja zunanjega oblikovanja BMW Domagoj Dukec.

FINANCE
PMM
BMW o trajnosti: Še preden potegnemo prvo oblino, moramo vedeti, iz česa bo avto izdelan
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostAndraž Zupančič BMW o trajnosti: Še preden potegnemo prvo oblino, moramo vedeti, iz česa bo avto izdelan 1

"Nič ne pomaga, če se trudimo le v naši tovarni, hkrati pa na dvorišče dobimo sestavni del, narejen po postopkih, ki povsem 'povozijo' vse, kar smo pridobili v naši tovarni," pravi Thomas Becker, vodja obnovljivih virov in mobilnosti pri BMW Group.

FINANCE
PMM
BMW je povečal in elektrificiral najmanjši SUV X1
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač BMW je povečal in elektrificiral najmanjši SUV X1

Novi BMW X1 bo bencinski, dizelski, priključnohibridni in tudi popolnoma električni.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.