Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Trenutno najpametnejši, a tudi najdražji Volkswagnov električar

Volkswagen z modelom ID.5 SUV coupe nadaljuje zgodbo elektrifikacije svoje modelne palete. Zanimivo oblikovani SUV je tehnični brat ID.4, a je v marsičem povsem drugačen.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

17.06.2022 08:00
Čas branja: 3 min
Trenutno najpametnejši, a tudi najdražji Volkswagnov električar
Novi VW ID.5 je kupejevska različica že znanega ID.4. Novinec je podobnih mer, z nekaj manj, a še vedno veliko prostora in višjo ceno. Foto: Andraž Zupančič

Volkswagen ID. 5 smo prvič podrobno spoznali pred mesecem dni. Včeraj pa je kupejevski SUV z zgolj električnim pogonom zapeljal tudi na slovenska tla. Njegova cena se giblje med 51 in 61 tisoč evri, letos bo zapeljal v sto, prihodnje leto pa v 200 slovenskih garaž, napovedujejo pri Porscheju Slovenija.

Volkswagen vedno znova poudarja, da je njihova modelna paleta namenjena predvsem ohranjanju vrednosti vozila in vsakodnevni uporabnosti, a dosegljivost »za vsakogar« postaja tudi s sedanjimi električnimi modeli čedalje bolj vprašljiva. Nič drugače ni z novim ID.5, ki naj bi utelešal tudi nov pogled kupcev na štirikolesno mobilnost.

Na voljo le z najmočnejšo baterijo

VW ID.5 je bolj dinamična nadgradnja ID.4 in seveda v najtesnejšem sorodstvu s tem avtomobilom. Torej je zasnovan na platformi MEB, a je na voljo le z najmočnejšo baterijo zmogljivosti 77 kilovatnih ur. Ta napaja električni pogon, ki je na voljo s tremi različnimi močmi. Osnovni PRO zmore 128 kilovatov (170 konjskih moči), sledi mu pogon s 150 kilovati (204 konjskih moči), najmočnejši pa je GTX z 220 kilovati (299 konjskimi močmi). Ta je opremljen z dvema elektromotorjema, ki poskrbita za dejanski štirikolesni pogon, prvi dve različici pa imata »le« zadnji pogon.

Baterija tehta 503 kilograme in je sestavljena iz 12 modulov, en modul pa iz 24 celic. V osnovi je ID.5 opremljen s tremi voznimi profili, le bolj dinamična različica GTX s četrtim, ki, kot omenjeno, skrbi za bolj optimalen oprijem še s pogonom na sprednji osi. Prav tako pri Volkswagnu s tem modelom začenjajo fazo programske prenove in posodobitev, v prihodnje naj bi njihovi električni avtomobili štirikrat na leto dobili nov programski paket na različnih ravneh.

Vse prej kot cenovno ugoden

Zanimivost tega avtomobila je tudi samodejni sistem parkiranja, pri katerem le prvič voznik odpelje celoten manever in pri tem dobesedno »posname« celotno fazo. Sistem si tako zapomni zadnjih 50 metrov vožnje in v nadaljevanju je dovolj, da voznik vklopi sistem in vozilo samodejno (seveda še vedno z voznikom za volanom) parkira vozilo.

Cenovno se ID.5 začne pri 50.484 evrih za različico s paketom opreme pro, pro performance stane 52.123 in GTX 60.696 evrov. Po načrtih naj bi letos prodali sto primerkov ID.5, v prihodnjem letu pa 200.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
ID.5: lepši in pametnejši električni volkswagen
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač ID.5: lepši in pametnejši električni volkswagen 8

Po Tirolskem smo se zapeljali z električnim ID.5 – prvim kupejevskim križancem družine ID, ki ta hip pomeni vrh ponudbe te znamke

FINANCE
Avto
Do živega jim ne pridejo ne covid ne težave pri dobavi sestavnih delov
Avto
AvtoAndraž Zupančič Do živega jim ne pridejo ne covid ne težave pri dobavi sestavnih delov 2

Skupina Volkswagen je v prvi polovici leta na trg poslala 27 odstotkov več električnih avtomobilov kot v istem lanskem obdobju. Do konca junija so tako kupcem izročili 217.100 električnih avtomobilov, še lani v prvi polovici leta pa »le« 170.900.

FINANCE
PMM
Volkswagen je objavil prvo poročilo o pridobivanju surovin. Kako nadzira dobavitelje?
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Volkswagen je objavil prvo poročilo o pridobivanju surovin. Kako nadzira dobavitelje?

Volkswagen je že pri pregledu prvih dobaviteljev ugotovil, da ti le stežka sledijo smernicam za trajnostni razvoj. V 41-stranskem poročilu navaja najbolj tvegane surovine, države izvora surovin in talilnic ter smernice za trajnostni razvoj in izboljšanje na področju človekovih pravic.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Dieselgate: oškodovanim lastnikom dizlov v EU naj do odškodnine pomagajo posamezne vlade
Avto
AvtoMiloš Milač Dieselgate: oškodovanim lastnikom dizlov v EU naj do odškodnine pomagajo posamezne vlade

Evropsko sodišče sicer ni zavezano upoštevati mnenja generalnega pravobranilca, večinoma pa ga v praksi upošteva.

FINANCE
PMM
Volkswagen bo z desetimi milijardami evrov elektrificiral Španijo
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Volkswagen bo z desetimi milijardami evrov elektrificiral Španijo

Nemški Volkswagen in španski Seat (v lasti Volkswagna) bosta skupaj s partnerji v prihodnosti vložila deset milijard evrov v projekt Future: Fast Forward, ki vključuje gradnjo gigatovarn baterij, proizvodnjo električnih vozil in vzpostavitev ekosistema dobaviteljev v Španiji.

FINANCE
Avto
 Marko Škriba, Porsche Slovenija: Avtomobili se bodo še dražili, dobavni roki pa se že krajšajo
Avto
AvtoAndraž Zupančič Marko Škriba, Porsche Slovenija: Avtomobili se bodo še dražili, dobavni roki pa se že krajšajo 5

»Zgodovina nas uči, da se cene zelo težko, če sploh, vračajo na prejšnje ravni. A svoje potem naredi inflacija, dohodki zrastejo in na koncu se spet vse nekako izenači,« pravi šef Volkswagna v Sloveniji Marko Škriba.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.