Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

Prišel pozno, a vztraja pri prestižu in tudi naftni ponudbi

Citroën je s prenovo modela C5 aircross novemu oblikovalskemu jeziku prilagodil še en model, ki je v preteklosti, tako pri Citroënu, naletel na dober odziv kupcev. Novinec prinaša dodano vrednost na več področjih, tudi na cenovnem.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.06.2022 20:30
Čas branja: 3 min

Od leta 2018, ko je prišla sorazmerno pozno na trg prva generacija, pa so v Sloveniji prodali malo manj kot 600 vozil, samo letos 71, s čimer so osvojili 1,8-odstotni tržni delež.

Zaradi prenove in leta 2020 predstavljenega hibridnega pogona pričakujejo, da bodo letos kupcem lahko dobavili okoli 150 vozil (od tega 15 priključnih hibridov). Mnoge kupce pa bo razveselilo tudi dejstvo, da so ob poplavi elektrificiranih pogonov ostali zvesti bencinskim in dizelskim pogonom. Za to si Citroën vsekakor zasluži priznanje za »pogum«.

Kupci iščejo dražje različice in samodejni menjalnik

Zanimivost modela C5 aircross je tudi v tem, da se večina kupcev na eni strani odloča za boljše in bogatejše pakete opreme. »Na drugi strani pa je postal naš samodejni osemstopenjski menjalnik priljubljena izbira večine kupcev.

Kar 62 odstotkov vseh stavi na avtomatiko, zato bomo v prihodnje dizelski motor ponudili le še v kombinaciji s tem menjalnikom,« je povedal Rok Marolt, produktni vodja pri C Automobil Importu.

S prenovo je C5 aircross dobil bolj značilno sprednjo masko in tako imenovani V-svetlobni podpis pri sprednjih lučeh, dno vozila je od tal odmaknjeno 230 milimetrov.

Na splošno je zdaj avtomobil malo manj zaobljen in bolj »ostrih« potez, kupci pa bodo lahko izbirali med šestimi barvami karoserije, od katerih bodo pri štirih lahko kombinirali s črno streho.

Poleg hibrida še vedno bencinski in dizelski motor

V notranjosti je najbolj opazen nov desetpalčni osrednji zaslon, nova pa je tudi osrednja konzola s prestavno ročico, ki je zdaj pravzaprav samo drsni gumb. Tudi sicer so za model C5 aircross v Citroënu izbrali boljše materiale in naredili avtomobil še udobnejši in z nekaj več prestiža.

Prostornost tudi sicer ni bila nikoli posebej vprašljiva, v različici z naftnima motorjema prtljažnik meri od 580 do 720 litrov, priključni hibrid pa ima od 460 do 600 litrov tovornega prostora. Zadnja klop s tremi sedeži je prav tako vzdolžno pomična za 150 milimetrov.

Omenili smo že, da so ostali zvesti bencinskemu 1,2-litrskemu motorju s 96 kilovati (130 konjskimi močmi) in enako močnemu 1,5-litrskemu dizelskemu pogonu.

Cene od leta 2019 poskočile za najmanj osem tisočakov

Priključni hibrid je kombinacija 1,6-litrskega bencinskega motorja s 133 kilovati (180 konjskimi močmi) ter 80 kilovatov močnega elektromotorja, kar je dovolj za sistemsko moč 165 kilovatov (225 konjskih moči). Samo na elektriko je možno z enim polnjenjem prepeljati do 55 kilometrov, največja hitrost pa je v tem primeru omejena na 135 kilometrov na uro.

Cene prenovljenega C5 aircross se začenjajo pri 31.600 evrih za bencinsko različico ter 33.100 evrih za dizelsko. Priključni hibrid v osnovi stane 48.500 evrov. Če pogledamo le tri leta nazaj, ko je na naš trg zapeljal C5 aircross, so cene krepko poskočile. Pri osnovnem modeli za osem, oziroma kar deset tisočakov (upoštevaje takratne popuste).

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

FINANCE
Avto
Drugačnost so imeli pri Citroënu vedno v krvi
Avto
AvtoAndraž Zupančič Drugačnost so imeli pri Citroënu vedno v krvi

Citroën je predstavil svojo vizijo malce drugačnega križanca C4 X. Očitno postajajo v krovnem koncernu tako imenovani fastbacki čedalje bolj zanimivi.

FINANCE
Avto
Slovenski krst za karavanskega leva
Avto
AvtoUroš Božin Slovenski krst za karavanskega leva

Peugeot 308 s karavanskim zadkom ohranja zanimivo obliko in prinaša več prostorskih litrov. Kakšne so cene in čakalne dobe?

FINANCE
PMM
Prodaja električnih avtov v EU prvič prehitela dizle
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Prodaja električnih avtov v EU prvič prehitela dizle 1

V drugem četrtletju so električni avtomobili v EU (polni in priključni hibridi) dosegli 18,6-odstotni delež trga, dizelski pa le 17,3-odstotnega

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Citroënov velikan z novim sijajem
Avto
AvtoUroš Božin Citroënov velikan z novim sijajem

Citroën C5 aircross sveti po najnovejši oblikovalski filozofiji. Ob kozmetičnih popravkih je dobil še udobnejše sedeže. Na trg prihaja spomladi.

FINANCE
Avto
Analiza: kakšen je profil slovenskega kupca električnega avta
Avto
AvtoPaskal Ažman Analiza: kakšen je profil slovenskega kupca električnega avta 9

Povprečna starost kupcev novih vozil v Sloveniji je 56 let. V primerjavi s kupci novih vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem so kupci novih električnih vozil v povprečju skoraj sedem let mlajši

FINANCE
PMM
Vrnitev iz električne prihodnosti kot rešitev za posel
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Vrnitev iz električne prihodnosti kot rešitev za posel

Citroënov priljubljeni potniški dostavnik je, sicer v nekoliko drugačni obliki, znova dobil dizelski motor. Prodajni načrti so takoj krepko poskočili.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.