Zasebnost

PAL 2024

Glasujte za finaliste in nam pomagajte izbrati prave zmagovalce izbora PAL 2024

Avto

BMW M5 CS: Nova divja pošast iz Münchna

Superšportna limuzina za privržence znamki prihaja spomladi s ceno 196.850 evrov, do stotice se izstreli v natanko treh sekundah.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

Avtor
03.02.2021 10:36
Čas branja: 3 min

Izredno hitre limuzine so tradicionalno del redne ponudbe bavarske tovarne. Izbira je jasna. Kdor želi noro hitro bavarsko limuzino, izbere BMW M5. Za dodatnih deset tisočakov v paketu competition še povečajo moč motorja in nadgradijo podvozje.

Specialistični oddelek M je šel tokrat še korak dlje in svoji najhitrejši limuzini namenili še brutalnejšo različico. Nosila bo oznako CS, ki pomeni club sport. S premišljenimi dodatki in skrbno nadgradnjo so M5 CS spremenili v najzmogljivejšega in najhitrejšega serijskega BMW.

Kaj so spremenili

V primerjavi z BMW M5 iz redne ponudbe je M5 CS lažji za 70 kilogramov. To jim je uspelo z inteligentnim kombiniranjem plastike in ogljikovih vlaken. Podaljšek sprednjega odbijača, vzvratna ogledala, spojler in streha so iz ogljikovih vlaken. Motorni pokrov ter difuzor pa iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni.

Keramične zavore so serijska oprema in prihranijo 23 kilogramov v primerjavi z jeklenimi zavornimi koluti, ki so serijsko na M5. Maso pomembno zmanjšajo še školjkasti športni sedeži.

Od »običajnega« M5 je sedem milimetrov nižji, vzmeti so 10 odstotkov trše, opremljen pa je še z amortizerji iz M8 gran coupeja. Dodatno so prilagodili nastavitve podvozja ter reprogramirali sistem štirikolesnega pogona.

V Münchnu pravijo, da vse nadgradnje izboljšajo vodljivost med vožnjo na meji zmogljivosti. Dvajsetpalčna platišča so prevlečena z zlato bronasto barvo in obuta v tekmovalne pnevmatike. V isti zlato bronasti barvi so tudi ledvičke ter oznake. Kadar so vključene kratke luči, barvno usklajeno v rumenem odtenku svetijo tudi sprednji dnevni žarometi.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Nov dirkaški vozni način

Vozniku so namenili še novi dirkaški vozni način. Ta izključi vsa pomagala, zatemni osrednji zaslon ter izklopi zvočnike, da se lahko voznik posveti vožnji. Še vedno je mogoče pri štirikolesnem pogonu povsem izključiti pogon prednjega kolesnega para in prepustiti vso moč zadnjim kolesom.

V notranjosti so opazni štirje školjkasti sedeži. Prednja imata na vzglavnikih vtisnjen zemljevid dirkališča Nürnburgring. Volan je oblečen v alkantaro, uhlji na volanskem obroču pa so iz ogljikovih vlaken. Različica CS nima predala v sredinskem grebenu. Osrednji zaslon zdaj meri 12,3 palca.

Igra številk

Bavarski specialisti motorjev so tudi M5 CS namenili 4,4-litrski osemvaljnik. Tokrat razvije 467 kilovatov oziroma 635 konjskih moči, deset več kot v M5 competition. Do sto kilometrov na uro pospeši že v treh sekundah (0,3 sekunde manj kot M5), do 200 kilometrov na uro pa v 10,3 sekunde. Največja hitrost je elektronsko omejena na 305 kilometrov na uro. Cena v Sloveniji je postavljena pri 196.850 evrih in skoraj izenačena s ceno porscheja panamere turbo S. Prvi primerki bodo asfalt cest okusili spomladi.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
TOP Gradbeništvo Cement - ali lokalna ali pa draga zgodba

Izšla je majska številka revije Gradbeništvo. Brezplačno si prenesite PDF-različico.

FINANCE
Avto
Bavarska vstopnica na zabavo štirivratnih kupejev
Avto
AvtoUroš Božin Bavarska vstopnica na zabavo štirivratnih kupejev 11

Najmanjši beemvejev štirivratni kupe je še eden od bavarskih izdelkov, ki krši osnovna pravila znamke. Jeznega obraza, hitrih nog, vendar ne želi plesati.

FINANCE
Avto
Koronavirus Bavarcem pretrgal 12-letni prodajni niz
Avto
AvtoUroš Božin Koronavirus Bavarcem pretrgal 12-letni prodajni niz

Zaprtje tovarn in prodajnih salonov je močno udarilo po financah v drugem četrtletju, v tretjem in četrtem trimesečju pa so v BMW dober del izgubljenega nadomestili.

FINANCE
Avto
BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov
Avto
AvtoMiloš Milač BMW električni velikan iX bo v Sloveniji stal 81.800 evrov 25

BMW električni orjak bo ponudil kopico sodobne tehnike, krepke mere in doseg prek 600 kilometrov v različici iX xDrive50.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.

FINANCE
Avto
Elektrika je prodrla v srce Münchna
Avto
AvtoUroš Božin Elektrika je prodrla v srce Münchna 4

Pred letom so predstavili študijo bavarske električne limuzine concept i4, tokrat pa serijsko izvedbo, s kakršno se bo že letos mogoče zapeljati.

FINANCE
Avto
BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani
Avto
AvtoMiloš Milač BMW popravlja cene po novem DMV, te so do 18 odstotkov nižje kot lani 1

Naš konfigurator trenutno ne deluje dobro, cene vozil so napačne. Prave cene za leto 2021 so do 18 odstotkov nižje kot lani, sporoča BMW Slovenija.

FINANCE
Avto
Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis
Avto
AvtoMiloš Milač Ob ljubljanski obvoznici je znova zaživel BMW, kakšne načrte ima madžarski Wallis

Intervju z Blažem Urbanijo, direktorjem družbe Wallis Motor Ljubljana, ki je oktobra lani prevzel posel in objekt nekdanjega trgovca BMW A-Cosmosa.

FINANCE
Avto
Varno na poti
OGLAS
Avto
AvtoFinance PR Varno na poti (OGLAS)

Dinamičen ritem življenja in poln urnik zahtevata hitro odzivnost in mobilnost.