Avto

Začel je kot tekmec priusu, od danes je samostojna znamka

Ioniq je iz modela korejskega Hyundaija prerasel v samostojno znamko vozil, uradno jo je razkril danes. Znamka se opira na pametno mobilnost, elektrifikacijo in povezljivost.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

10.08.2020 08:56
Dopolnjeno: 10.08.2020 08:57
Čas branja: 2 min
Začel je kot tekmec priusu, od danes je samostojna znamka
V prihodnjih štirih letih bo nova samostojna znamka Ioniq predstavila tri nove serijske modele. Prvi med njimi bo srednjerazredni kupejevski športni terenec ioniq 5, ki bo zasnovan na osnovi koncepta 45. Leta 2022 bo sledil ioniq 6, limuzina na osnovi koncepta prophecy. Še dve leti pozneje pa bo med kupce zapeljal luksuzni športni terenec ioniq 7. Foto: Ioniq

Hyundai ioniq je bil prvi Hyundaiev hibrid, predstavljen januarja 2016 v Koreji in dva meseca pozneje na ženevskem avtomobilskem salonu. Ioniq je bil zasnovan kot neposreden tekmec toyoti prius. Z obliko, merami in zasnovo bencinskega samopolnilnega hibrida je pomenil nekaj cenejšo, nekoliko bolj ceneno, a tehnično nič slabšo alternativo japonskemu pionirju.

Kmalu je dobil še popolnoma električno različico in priključni hibrid in vsaj na tem področju prehitel vzornika ter postal prvi avto s tremi različnimi pogoni.

Hyundai je prvega ioniqa lani osvežil, v ponudbo pa je dodal še hibridno in priključno-hibridno različico ter tehniko preselil še v mali SUV kona. Po dobrih štirih letih pa ioniq dela nov korak. Uradno se ločuje od znamke Hyundai in postaja samostojna globalna znamka. Tako kot Genesis, luksuzni del Hyundaia, ki je sicer na voljo le na ameriškem trgu.

Pri Hyundaiu so ob razkritju vizije nove avtomobilske znamke poudarili, da bo ta utelešala pametno mobilnost. Kupcem pa bo poleg elektrifikacije prinesla izkušnjo povezljivosti.

V prihodnjih štirih letih bo znamka Ioniq predstavila tri nove serijske modele. Prvi med njimi bo srednjerazredni kupejevski športni terenec ioniq 5, ki bo zasnovan na osnovi koncepta 45. Leta 2022 bo sledil ioniq 6, limuzina, zasnovana na osnovi koncepta prophecy. Še dve leti pozneje pa bo med kupce zapeljal luksuzni športni terenec ioniq 7.

Novi modeli znamke bodo imeli skupno osnovo za električne avtomobile E-GMP. Športni terenci bodo poimenovani številčno, z lihimi številkami, limuzine in kombilimuzine pa s sodimi.

Do leta 2025 želi Hyundai oziroma znamki Hyundai in Ioniq z električnimi avtomobili doseči prodajo milijon vozil na leto ter si s tem odrezati desetodstotni, vodilni delež na trgu električnih vozil.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Dražbe
Dražbe Občina Piran pripravlja dražbo nepremičnin

Lepa priložnost za zanimivo in varno naložbo

FINANCE
Avto
Hyundai i20: Iz obstranca v tarčo
Avto
AvtoUroš Božin Hyundai i20: Iz obstranca v tarčo 6

Hyundai i20 prijetno preseneti. Evropske tekmece je ujel, v nekaterih pogledih pa jih prekosil.

FINANCE
Avto
Hyundai ioniq 6: aerodinamična električna skulptura iz Koreje, ki objame svoje potnike
Avto
AvtoAndraž Zupančič Hyundai ioniq 6: aerodinamična električna skulptura iz Koreje, ki objame svoje potnike

Hyundai je predstavil nov električno gnani avtomobil iz serije ioniq, model 6. Aerodinamično učinkovit avtomobil z nenavadno zasnovano potniško kabino ima količnik zračnega upora samo 0,21. Tovarna še ni navedla moči pogonskega sklopa niti dosega z enim polnjenjem.

FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
Svetovna prodaja: Toyota se vrača na prestol, Stellantis šele šesti
Avto
AvtoMiloš Milač Svetovna prodaja: Toyota se vrača na prestol, Stellantis šele šesti

Pandemija koronavirusa je lani močno skrčila prodajo avtomobilskih velikanov, obenem pa je tudi premešala vrstni red na vrhu

FINANCE
Avto
Hyundaieva nova električna zgodba
Avto
AvtoUroš Božin Hyundaieva nova električna zgodba 6

Ioniq 5, začetnik nove električne znamke, bo ponudil do 480 kilometrov dosega, izjemno hitro polnjenje ter prostorno in moderno kabino

FINANCE
Avto
Korejsko-evropska novost, ki bo zmedla Hyundaieve kupce
Avto
AvtoUroš Božin Korejsko-evropska novost, ki bo zmedla Hyundaieve kupce

Hyundai bayon je najmanjši križanec oziroma mestni terenec korejske znamke. Po velikosti je vskočil med i20 in kono, cenovno pa je z zadnjo izenačen, v nekaterih primerih tudi dražji.

FINANCE
Avto
Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih
Avto
AvtoMiloš Milač Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih

Škoda octavia je slovenski avto leta 2021, premagala je volkswagna golfa, peugeota 2008, hyundaia tucsona in renaulta capturja.