Avto

Nov zagon avtoposla in močna pocenitev avtomobilov

Razburljivo dogajanje v zadnjih dveh tednih tako na področju proizvodnje, prodaje, cen avtomobilov, novih modelov kot trajnostne mobilnosti

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

08.05.2020 09:24
Čas branja: 4 min

(Na enem mestu) Noro, kakšne popuste danes dobite za nov avto. Cene novih avtomobilov iz zaloge so upadle za dodatnih 10, 20 ali več odstotkov. Za novi ford focus plačate 13.660 evrov, za škodo octavio 14 tisočakov ... Če imate večje želje, lahko volva dobite za 38 odstotkov ceneje, maseratija pa za 20 odstotkov. Razprodaja je trenutna, po njej se avtomobilisti želijo vrniti k starim cenam. Pripravili smo seznam največjih znižanj.

Poročamo o prodaji avtomobilov v aprilu. Številke so seveda slabe, kar katastrofalne, drugače ne more biti. A trgovci so vseeno zadovoljni, da lahko spet delajo. Krepko so se poslabšale tudi razmere v nemški avtoindustriji.

Vprašanje, ki je očitno že od začetka epidemije. Je epidemija spodbudila prodajo rabljenih avtov? Kaj se dogaja s cenami? Več v podrobni analizi trga.

V Berlinu pa se te dni piše oziroma ponavlja zgodovina. V torek zjutraj se je začela videokonferenca z znanimi udeleženci – nemško kanclerko Angelo Merkel in predsedniki uprav BMW, Volkswagna in Daimlerja. Tudi vsebina pogovorov je znana, prošnja za pomoč oziroma za subvencije pri nakupu. Rezultat pogovorov pa še ne. Ti se še niso končali, pogajanja bodo trajala nekaj tednov oziroma vsaj do konca maja, poročajo nemški mediji.

V komentarju pišem, da gre za nespodobno prošnjo nemške svete trojice. Si Volkswagen, BMW in Daimler zaslužijo pomoč? Vprašanje, ki morda sploh ni tako pomembno, kot se zdi. Jasno je, da ne gre za socialni čut, ampak za posel.

Raziskal sem, zakaj je tokratni udarec za avtoposel še precej močnejši, kot je bil leta 2009. Brez Kitajske, obljubljene dežele tudi za avtomobilske proizvajalce, bi industrija v prejšnji recesiji dihala še težje. Tokrat bo drugače. Razmere tokratne krize sem opisal tudi v uredniškem komentarju.

Jurij Šimac pa je preveril rezultate avtomobilistov v prvem četrtletju. Upadi so precejšnji.

Avtomobilske tovarne so pretekli teden začele zaganjati stroje, med njimi tudi novomeški Revoz.

V bolj strogo avtomobilskem delu poslovno/avtomobilskega portala avto.finance.si pišemo o osveženi toyoti C-HR z živahnim dvolitrskim hibridom s 135 kilovati sistemske moči. Z njim se je zabaval Uroš, kaj je ugotovil?

Iz C-HR se je presedel v nekaj večji in prestižnejši audi A3 sportback, ki je nekakšen kupe med športnimi terenci.

V druščino zabavnih in razmeroma majhnih športnih terencev sodi tudi novi volkswagen T-roc cabriolet. Uroš ga je namesto na Majorki spoznaval prek Skypa. Zanj je zapisal, da je nemški brezstrešni križanec nekoliko spremenjena enačba avtomobila, ki so jo pred leti že preizkusili Japonci in Angleži. Nemci pa stavijo na tradicijo, zveste stranke, nižjo ceno in uporabnost.

Tu je še en križanec oziroma križanček. Škoda kamiq. Matej zanj pravi, da pušča le malo neizpolnjenih želja.

Prevlado križancev pa prekinja Nissanova micra z novim litrskim turbomotorjem. Ta prinaša ravno tisto, kar smo v preteklosti pri tem ne ravno mikro avtomobilu pogrešali.

Želim vam prijeten vikend!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
PMM
Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostBorut Hočevar Norveški rekord: lani 54 odstotkov novih avtov električnih 9

Volkswagen je pri prodaji e-avtov na Norveškem lani prehitel Teslo, skupaj s hibridi je bil delež elektrificiranih avtov med vsemi na novo registriranimi 83-odstoten.

FINANCE
Avto
Pomlad avtotrga, prestižni fiat in ljubezen do elektrike
Avto
AvtoMiloš Milač Pomlad avtotrga, prestižni fiat in ljubezen do elektrike

V tem tednu smo podrobno analizirali prodajo avtomobilov v Sloveniji. Marec je prinesel presenetljivo rast, je bila ta zgolj statistična? Prečesali smo še trg tovornih in dostavnih vozil ter avtobusov in prikolic, se poglobili v porsche taycan turbo in fiat 500e ter razglasili najuglednejšega menedžerja avtoposla v letu 2021.

FINANCE
Avto
Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike
Avto
AvtoMiloš Milač Svetovni avtomobili, tovornjaki, avtobusi in še več elektrike

Teden je prinesel eksplozijo novosti različnih razredov in zasnov, zmagovalce izbora svetovni avto leta 2021 in novost na Financah - revijo Kamion&Bus, ki je včeraj obogatila tiskane Finance.