Še kako živahen “starček” Še kako živahen “starček” Mini ne bi bil Mini, če ne bi po svoje proslavil visok jubilej. V spomin na prvega pred 60 leti so ustvarili omejeno zbirateljsko različico “60 years”, ki mu prinaša nekaj unikatnih slogovnih poudarkov in veliko potence na asfaltu.
Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Po prvih poročanjih naj bi v novomeškem Revozu brez dela ostalo 400 ljudi, po današnjem odzivu sindikata pa Revoza ni na seznamu za prestrukturiranje.
Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche je želel v ZDA prodajati 911 kabrioleta, a ta zaradi strogih varnostnih zahtev ni bil primeren; zato je leta 1965 nastal 911 targa, polkabriolet, in živi še danes
BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW je prenovil serijo 5, karavansko različico in serijo 5 GT. Ob nežnejših oblikovnih spremembah se je v motorje prikradla elektrika. Kaj novega še prinaša, kaj vse zmore in kakšne bodo cene?
Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Zaprtje bo odneslo okoli tri tisoč delovnih mest, posredno pa bi lahko vplivalo še na 25 tisoč zaposlitev. Nissan je v preteklem letu posloval z največjo izgubo v zadnjih 20 let.

Volkswagen se odpravlja tja, kjer sta se konkurenta opekla

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
Nissan dodaj
Rover dodaj
Skype dodaj
 
Čas branja: 4 min
29.04.2020  06:40  Dopolnjeno: 29.04.2020 07:05
Nemški brezstrešni križanec je nekoliko spremenjena enačba avtomobila, ki so jo pred leti že preizkusili Japonci in Angleži. Nemci stavijo na tradicijo, zveste stranke, nižjo ceno in uporabnost.
Volkswagen se odpravlja tja, kjer sta se konkurenta opekla
T-Roc je prvi kabrioletski križanec v kompaktnem razredu. Združuje robustnost in prednost visokovozečih avtomobilov z občutkom v vožnje z odprto streho.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
Nissan dodaj
Rover dodaj
Skype dodaj

V Wolfsburgu še niso pozabili na romantiko in pristno vozniško doživetje. Obubožano nišo kabrioletov poskušajo oživiti z brezstrešnim modelom T-roc. Koncern ima dolgo zgodovino izdelovanja kabrioletov: od prvega brezstrešnega hrošča iz leta 1949, modela karmann ghia, vse do golfov in eosa, tradicijo pa želijo nadaljevati, saj so kultnega beetla pred leti nehali izdelovati. V enačbo so tokrat dodali telo križanca – ljudskega T-roca.

Zamisel križanja športnega terenca s streho športnega kabrioleta ni nova. V preteklosti so se na to pot odpravili že pri Nissanu in Land Roverju. Nissanov murano crosscabriolet se je v zgodovino zapisal z razdvajanjem. Nazadnje so svojo srečo poskusili še Angleži. Oba pa sta po slabi prodaji izginila iz ponudbe. Zakaj se torej v to tvegano nišo podajajo še Nemci? Zakaj menijo, da jim bo uspelo? Brezstrešnega T-roca bi z vetrom v laseh morali spoznati na obali Majorke, koronavirus pa je predstavitev premaknil na Skype. Kljub virusu pa so v Volkswagnu priskrbeli slike iz Španije.

Kabriolet kot prvi avto?

Medtem ko je vse manj ljudi pripravljeno kupiti drugo ali tretje vozilo, ki ga uporabljajo le nekaj tednov na leto, so Nemci pomislili, zakaj ne bi kabrioleta razvili kar kot prvo vozilo. Medosna razdalja je daljša od navadnega T-roca, da so zagotovili dodatno togost konstrukcije in dovolj prostora zadnjim potnikom. Trdota karoserije je primerljiva z golfom cabrio, ob prevračanju pa je še boljši zaradi dodatnih ojačitev A-stebrička. Sproži se tudi sistem za zaščito, ki se skriva za zadnjima sedežema. Prtljažnik ponuja 284 litrov prostornine. Na T-roca bo mogoče namestiti še vlečno kljuko z največjo dovoljeno maso priklopnika 1.500 kilogramov.

Pri ponudbi višje vozečega kabrioleta jih je opogumila priljubljenost T-roca. Prepričani so, da imajo ob dolgi zgodovini še širok krog zvestih kupcev. Drugače od evoqa in murana, ki sta ciljala na ameriške kupce, se T-roc osredotoča na Evropo. Je kompaktnejši in zato tudi dostopnejši.

Preprosta izbira

Poganjala ga bosta dva bencinska motorja, ki ju dobro poznamo in sta zelo razširjena tudi v velikem številu drugih modelov koncerna. Začetno motorizacijo zastopa litrski trivaljni TSI-motor s 85 kilovati (115 konjskimi močmi) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Želje bolj poskočnih pa bo izpolnil štirivaljni 1,5-litrski motor evo s 110 kilovati oziroma 150 konjskimi močmi, ki je opremljen tudi z izklapljanjem valjev. Zmogljivejši motor bo mogoče opremiti tudi s sedemstopenjskim samodejnim DSG-menjalnikom. Pri opremi boste lahko izbirali med bogatejšima paketoma style in športnim R-line.

Devet sekund do ekstaze

Kabrioletski križanec s klasično črno platneno streho iz treh slojev nadaljuje tradicijo hrošča in golfa. Za mehko streho iz tkanine so se odločili zato, ker manj zajeda v prtljažni prostor. Celoten mehanizem, platno in že v osnovi bogatejša oprema tehtajo dodatnih 194 kilogramov. Streha se odpre in zapre v devetih oziroma 11 sekundah do hitrosti 30 kilometrov na uro. Streha se kot harmonika zloži za zadnja sedeža, sprednji lok pa rabi kot pokrov. Ko je streha zaprta, nosilne letve preprečujejo, da bi se streha pri veliki hitrosti napihnila.

Ekstravertnega in emocionalnega T-roca cabriolet bodo izdelovali v tovarni v mestu Osnabrück v Spodnji Saški, kjer so se specializirali za izdelavo kabrioletov. Trenutno tam izdelujejo še porscheja caymana. Štirikolesnega pogona ni v ponudbi, saj priznavajo, da gre za urban avtomobil. Začetek prodaje je zamaknila epidemija virusa, vendar ocenjujejo, da ga bodo tisti, ki so vozilo že naročili, dobili še pred poletjem. V Sloveniji bo na voljo od junija dalje. Največ pričakujejo od nemškega, angleškega in francoskega trga. Začetna cena v Nemčiji je 27.495 evrov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Kakšna bo torkova cena bencina in dizla, če ne bo spremembe trošarin 1

V zadnjih tednih je bila drobnoprodajna cena goriv okrogel evro po zaslugi prilagoditev (predvsem zvišanj) trošarin

AVTO
Novice
Novice (Na enem mestu) Noro, kakšne popuste danes dobite za nov avto 17

Cene novih avtomobilov iz zaloge so padle za dodatnih, 10, 20 ali več odstotkov. Za novi ford focus 13.660 evrov, škodo octavio 14...

OGLAS
AVTO
Članki
Članki Ne meči denarja skozi okno, uvozi avto iz tujine

Ste vedeli, da lahko leto ali dve star avto kupite za tretjino ceneje od novega (določene modele tudi za polovico), še vedno bo šlo za...

AVTO
Novice
Novice Takšna bo torkova cena bencina in dizla - če se ne bodo spet spremenile trošarine 1

Zgodovinski zdrs ameriške nafte WTI globoko v negativno območje je odmeval tudi na mediteranskih borzah goriv

AVTO
Novice
Novice Nov zagon avtoposla in močna pocenitev avtomobilov 11

Razburljivo dogajanje v zadnjih dveh tednih tako na področju proizvodnje, prodaje, cen avtomobilov, novih modelov kot trajnostne mobilnosti

AVTO
Posel
Posel Spletna dražba odvzetih avtov – v 40 minutah kupci razgrabili večino zaloge 2

V četrtek smo spremljali spletno dražbo odvzetih avtov, ki jo je za Summit Leasing organiziral Autopoint. Avti do 10 tisoč evrov so šli...

AVTO
Posel
Posel Je kriza spodbudila prodajo rabljenih avtov? Kaj se dogaja s cenami? 1

V mestih so ljudje, doslej odvisni od javnega prevoza, planili po poceni rabljenih avtomobilih. V Italiji so cene teh močno upadle, a le...

AVTO
Novosti
Novosti Dolgoprogaš prihodnosti: brez izpustov, štiriminutna polnjenja in 500 kilometrov dosega ​​​​​​​ 21

Se sliši predobro? Baterijska vozila tega ne zmorejo, razvoj vodikovih tehnologij pa bo v prihodnosti to omogočal. BMW razkriva...