Avto

Japonec, ki za Slovenijo naredi več kot marsikdo od nas

Teden globokih padcev, idej o oživljanju gospodarstva, začasni transformaciji avtoindustrije, lukenj vladnega odloka in treh zanimivih novostih - od izjemnega BMW 8, racionalnega mitsubishija ASX, do priletne, a prepričljive mazde CX-5.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

03.04.2020 11:58
Čas branja: 4 min

Verjame, da mora odgovorno podjetje soustvarjati boljšo družbo, in ukrepa. Odločno in konkretno, na več področjih in ob tem ne razmišlja o poslu. To je Kensuke Tsuchiya, človekoljub, humanitarec, zaljubljen v Slovenijo, in predsednik Toyote Adrie.

Pozor, če vam zdaj odvzamejo vozniško ali avto, ga »sto let« ne boste dobili nazaj. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je namreč v novi odredbi o zaprtju sodišč določil, da med nenujne zadeve štejejo tudi tiste, v katerih je bilo obdolžencu začasno odvzeto vozniško dovoljenje ali je bilo zaseženo motorno vozilo po zakonu o prekrških.

Zakaj v Revozu in Gorenju ne delajo respiratorjev, naprav za predihavanje. Ker v EU ne gre kot v ZDA: ker se ne da, ker je več izzivov kot koristi in ker ni državnega ukaza, da je to treba. Nekatera izbrana domača podjetja smo vprašali, ali bi v Sloveniji sploh lahko organizirali krizno proizvodnjo.

»Ne bomo odpuščali niti nižali plač, preživimo lahko 12 mesecev krize,« je Mate Rimac, direktor družbe Rimac Automobili, v posebnem videu nagovoril novinarje in svoje stranke ter podrobno pojasnil delovanje v času koronakrize.

Avtomobilski trg se bo sesul na nižjo raven kot v recesiji, okrevanje bo počasno, sporočajo analitiki. Po najbolj pozitivnem scenariju ta hip se bo evropski trg letos skrčil za 14, po negativnem za 20 odstotkov, svetovni pa od 12 do 20 odstotkov, na 78,8 ali celo 69 milijonov vozil, kar je večji upad kot v recesijskih letih 2008 in 2009.

Rdeči marec za prodajo avtov tudi v Sloveniji, upad je kar 62-odstoten. Razlog je jasen, od sredine meseca nakup, izdaja in registracija vozila niso bili več mogoči. Tako je tudi danes, zato aprila ne gre pričakovati izboljšanja.

Zgodba o dveh osmicah – BMW M850i coupe in 840d grancoupe. Dveh izjemnih avtomobilih iz bavarske hiše, med njima pa je eden še bolj poseben – bencinski M850i, ki pooseblja legendarnega predhodnika iz leta 1989.

Mitsubishijev križanec stare šole je pravi fenomen. Z zadnjim lepotnim in tehnološkim posegom ASX dobro skrije leta, hkrati ponuja zmogljiv štirikolesni pogon, živahen bencinski motor, kultiviran brezstopenjski menjalnik in analognost, kjer ima ta smisel.

Mazda CX-5: prekletstvo najstarejše sestre. V zadnjem času so vse luči usmerjene proti CX-3 oziroma CX-30, novi zvezdi japonske družine. Prav CX-5 pa je najpomembnejši model za japonsko znamko.

Kia ima novega predsednika, ki bo vodil prehod v novo dobo. Odgovoren bo za uresničenje nove srednje- in dolgoročne strategije, ki temelji na električnih vozilih.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev'
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Kijin električar v podrobnostih: cena od 45 tisočakov, motorji do 585 'konjev' 5

Korejska Kia je včeraj razkrila podrobnosti prvega samostojno razvitega električnega avtomobila EV6, ki sloni na 800-voltni električni platformi, razviti v hrvaškem Rimcu. Novi EV6 ponuja velik razpon moči motorjev, pogonov in velikosti baterij. Vrhunski model GT pa se bo bojeval kar s teslo model 3 performance.

FINANCE
Avto
Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem
Avto
AvtoUroš Božin Primerjava električnih avtov: najdlje s teslo, najbolj varčno pa s hyundaijem 4

V primerjavi več kot 20 električnih avtomobilov na ADAC ugotavljajo, da velikost baterije ni vse. Vendar tudi poraba energije ne pove celotne zgodbe.

FINANCE
Slovenija
Bidnova inavguracija je borzam dobro dela
Slovenija
SlovenijaMatej Kačič Bidnova inavguracija je borzam dobro dela

Svetovni borzni indeksi so se v tednu Bidnove inavguracije izkazali z rastjo

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
PMM
Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Neopazen kot siva miš, v praksi pa prav posrečen korejec 7

Za ceno od 36 do 40 tisoč evrov dobite neopazen, a uporaben in prostoren električni avto z več kot 400 kilometri dosega in 200 »konji«.

FINANCE
PMM
To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač To je prva samostojna električna Kia z 800 voltno arhitekturo hrvaškega Rimca 10

Kia EV6 si osnovo in tehniko deli z ioniqom 5 – prvim električnim avtov nove znamke, ki izhaja iz Hyundaia.

FINANCE
Avto
Prihodnost sintetičnih goriv, izjemni mercedes S in prijazni francoz s 360 "konji"
Avto
AvtoMiloš Milač Prihodnost sintetičnih goriv, izjemni mercedes S in prijazni francoz s 360 "konji"

Raziskali smo, ali so sintetična goriva spet aktualna in katere so največje ovire za širšo uporabo. Preizkusili smo novi, izjemni mercedes-benz razreda S in najhitrejši peugeot 508 PSE, spremljali dražbo vozil državnega zbora, opisali podrobnosti električne kie EV6 ter preverili, kako pomanjkanje čipov vpliva na Revoz.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.