Avto

10 nasvetov, kako se pred okužbo zaščitimo v avtomobilu

Če ne morete slediti pravilu #ostanidoma, nujno upoštevajte naslednje nasvete, ki vas bodo ščitili pred okužbo v avtomobilu.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

26.03.2020 18:00
Čas branja: 3 min
10 nasvetov, kako se pred okužbo zaščitimo v avtomobilu
Z razkužilom je treba očistiti volan, prestavno ročico, ročno zavoro, kljuke na vratih, gumbe na armaturni plošči in ne nazadnje tudi gumbe in ročice za upravljanje smerokazov, brisalcev in tempomata. Foto: Škoda

Splošno pravilo v času epidemije koronavirusa je sicer, da ostajamo doma. A nekateri se ne morejo izogniti vožnji na delo, v trgovino in po drugih nujnih opravkih. V Škodi so pripravili nasvete, kako ravnati v avtomobilu, še zlasti če ga uporablja več ljudi, da bi se zaščitili pred okužbo.

»Pri uporabi avtomobila v času epidemije velja, da je najbolj varno, če ga uporabljamo sami. Ko se ne moremo izogniti stiku z drugimi osebami, pa je nujno razkužiti vse površine, ki se jih dotikate pred opravljeno potjo in po njej,« pojasnjuje Jana Parmova, zdravnica, zaposlena v Škodi.

Razkuževanje vzemite resno

Preden se usedemo v avto, si moramo temeljito oprati in dezinficirati roke. Še tako očiščen in razkužen avtomobil vam prav nič ne pomaga, če se kljuke, volana, ročne zavore ... dotikate z morebiti okuženimi rokami.

»Ves vaš trud pri čiščenju vozila bo v hipu zaman,« poudarja Parmova in dodaja, da je treba razkuževanje površin v vozilih jemati zelo resno. Z razkužilom je treba očistiti volan, prestavno ročico, ročno zavoro, kljuke na vratih, gumbe na armaturni plošči in ne nazadnje tudi gumbe in ročice za upravljanje smerokazov, brisalcev in tempomata.

Deli in stikala v avtu, ki jih morate razkužiti

Ob tem ne smemo pozabiti niti na naslon za roke, gumbe za upravljanje sedeža, zunanje kljuke na vratih in gumb za odpiranje prtljažnega prostora. Vse omenjene točke stika so še posebej pomembne za voznike taksijev, ki v tem času še lahko prevažajo potnike.

Primeren je tudi 70-odstotni alkohol

Ob pomanjkanju razkužil v trgovinah in lekarnah je priporočljivo pobrskati med domačimi zalogami. Za učinkovito razkuževanje površin potrebujete alkoholno raztopino z vsaj 70-odstotnim deležem alkohola. Izopropilni alkohol površin v vašem vozilu ne bo poškodoval. Z njim avtomobile razkužujejo tudi trgovci z avtomobili, preden jih odpremijo na pot h končnemu lastniku.

Pazljivo s tkaninami

Z alkoholom lahko čistite tudi tkanine, a bodite pazljivi, da jih z njim ne namočite. Alkohol naj ne bi uničil ne usnja ne umetnega usnja, a intenzivno čiščenje lahko povzroči razbarvanje, zato ne drgnite premočno. Po čiščenju je na usnjene površine treba nanesti negovalno sredstvo.

Katera sredstva so primerna za zaslone

Pri čiščenju površin v vozilu se vsekakor absolutno izogibajte vodikovemu peroksidu, saj lahko poškoduje površine, na katere ga nanesete. Prav tako se pri čiščenju zaslonov na dotik izogibajte čistilnim sredstvom, ki vsebujejo amonijak. Pri čiščenju vseh površin so najboljša izbira krpice z mikrovlakni.

Za silo sta dobra tudi milo in voda

In če nimate pri roki nič drugega kot milo in vodo? Tudi to lahko močno zmanjša tveganje za okužbo. Čiščenje z milnico je poleg tega neškodljivo za površine v vozilu, še posebej za tkanine in starejše usnje, ki je morda že začelo pokati. A ne drgnite premočno.

Očiščeno vozilo dobro prezračite

Vozilo, ki ste ga očistili, ob tem dodobra prezračite. Čiščenje zraka v vozilu pa nas pripelje do še enega pomembnega elementa – klimatske naprave. Prek spleta ali na bencinskih servisih lahko najdete različna pršila, s katerimi prečistite sistem izmenjave zraka v vozilu in tako otežite virusu, da bi se v skrajnem primeru pojavil v njem.

Kaj pa, ko vozite okuženega?

Če v svoj avto sprejmete sopotnika, se po nasvetu Parmove najprej prepričajte, da ta ne kaže akutnih znakov respiratornih bolezni. Če se ne morete izogniti vožnji z drugimi, pri čemer eden izmed njih kaže simptome okužbe, pa je nujna uporaba zaščitne opreme, maske za obraz in respiratorja.

Navadna maska za obraz vas sicer ne bo zaščitila pred okužbo z virusom, lahko pa občutno zmanjša možnost, da tisti, ki jo nosi, z virusom okuži druge. Za zaščito pred okužbo so učinkoviti respiratorji z označbo razreda kakovosti vsaj FFP3.

Kako ravnati na bencinski črpalki

Z avtomobilom boste prej ali pozneje zavili na bencinsko črpalko. Tam veljajo naslednja pravila: če je le mogoče, izberite avtomatsko točilno mesto, kjer obstaja manj verjetnosti, da boste imeli stik z drugimi, saj plačilo opravite kar pri ročki za točenje. Pri točenju vedno uporabite rokavico. Da bi zmanjšali potrebo po pogostem točenju goriva, bodite posebej pozorni, da rezervoar vozila napolnite do konca.

Kako plačati gorivo

Takoj, ko končate točenje goriva, si temeljito umijte roke z milom ali jih razkužite. Dezinfekcijsko sredstvo naj vas na vaših nujnih poteh v času pandemije ves čas spremlja.

Ob plačevanju goriva na bencinski črpalki – če se le da – uporabite brezstično kartico ali drugo obliko plačevanja (spletne »denarnice«), kjer ni stika s površinami.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
Kakšna je življenjska doba alkoholnega razkužila
Intervju
Intervju: Odporna proti pandemski utrujenosti - prof. dr. Bojana Beović
Medicina danes
IntervjuUrša Blejc Intervju: Odporna proti pandemski utrujenosti - prof. dr. Bojana Beović

Odkar je prevzela vodenje svetovalne skupine za COVID-19, je specialistka infektologije prof. dr. Bojana Beović skorajda edina komponenta epidemije, na katero se lahko zanesemo. Čeprav je že nekaj mesecev pod drobnogledom javnosti in stroke, pod bremenom težkih odločitev in hodi po robu epidemije, ki kar noče ugasniti, se zdi enako odločna, energična in močna kot na začetku. Nekako naravno se zdi, da zdaj ta v javnosti najbolj vidna predstavnica stroke postaja še predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in želi izboljšati podobo stroke v javnosti.

FINANCE
Avto
Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe
Avto
AvtoMiloš Milač Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe 9

December je bil za trgovce novih avtomobilov tretji najslabši mesec prejšnjega leta, če štejemo le upad glede na isti mesec predlanskim. Zmanjšanje prodaje je bilo kar 47,6-odstotno, registriranih je bilo le 2.348 avtomobilov.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Bomo po novem morali nositi celo dražje FFP2 maske?
Finance
Tanja Smrekar Bomo po novem morali nositi celo dražje FFP2 maske? 44

Poleg neučinkovitih ukrepov, kot so policijska ura, nepotrebno zapiranje nekaterih trgovin in omejevanje gibanja, zapiranje šol, dobili še novega, to je obvezno nošenje FFP2 mask?

FINANCE
PMM
Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Znamke in modeli, ki so v letu 2020 vladali svetu električnih avtov 2

Lani je prodaja električnih avtov in priključnih hibridov zrasla za 40 odstotkov, na prvem mestu je spet Tesla.

FINANCE
Avto
Nižji davek, večinoma pa višje cene avtov! Kaj se je zgodilo?
Avto
AvtoMiloš Milač Nižji davek, večinoma pa višje cene avtov! Kaj se je zgodilo? 2

Avtomobili so v novo leto zapeljali z manjšim davčnim bremenom, a večinoma višjimi cenami, pojasnjujemo, zakaj se je to zgodilo. Popravek cene opla astre z bencinskim motorjem.

FINANCE
Avto
Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino
Avto
AvtoAlbina Kenda Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino

Tu so štirje poudarki o razmerah na avtomobilskem trgu v EU v letu 2020