Avto

Od milijardnega posla do panoge strahov – v nekaj dneh

Minuli teden se je avtomobilski svet ustavil v le nekaj dneh. Razlogi so jasni – zajezitev širitve okužb s koronavirusom in skrb za zaposlene. V nedeljo ugasnejo prvi stroji, v ponedeljek zaprtje tovarn napovesta PSA in Volkswagen, v torek in sredo sledijo drugi, v četrtek in petek se stroji ustavijo, proizvodne dvorane spraznijo. Do sobote so utihnili stroji še pri dobaviteljih, sočasno se avtoindustrija ustavlja tudi v Mehiki in ZDA ... kot bi nekdo ugasnil luč.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

23.03.2020 07:23
Dopolnjeno: 23.03.2020 08:17
Čas branja: 5 min

PONEDELJEK

Delovni teden se je začel z zaprtjem avtomobilskih salonov in tudi servisov. To je odprlo pomembno vprašanje, kdo bo skrbel za vozila na nujni vožnji. V ponedeljek sta imela odgovor na to vprašanje trgovec Renaulta, Dacie in Nissana Malgaj ter Toyota. Zaradi pojasnila vlade, da servisi vozil sodijo med nujne storitve, še posebej v času, ko ni javnega prometa, so dežurne službe začele vzpostavljati tudi druge znamke. Denimo celotna mreža Renaulta, Nissana in Dacie.

Ko je v Ljubljani v ponedeljek obstal javni promet, je sistem za souporabo oziroma car sharing Avant2go deloval, a pod strožjim higienskim nadzorom.

TOREK

V torek pa je avtomobilska Evropa potegnila ročno zavoro. Postopno zaprtje tovarn je najprej napovedal PSA, sledila sta Volkswagen in Renault – najprej v Franciji, v torek zvečer še v novomeškem Revozu. Do konca tedna so tovarne zaprli skoraj vsi avtomobilski proizvajalci v Evropi, vpliv COVID-19 pa je pljusknil tudi prek luže v Mehiko in v ZDA.

Daleč na vzhodu, na Kitajskem, od koder je invazivni virus s simptomi pljučnice prišel v Evropo, požar uspešno gasijo. V prostorih avtomobilskih proizvajalcev pa nastajajo zaščitne maske in razkužila. V BYD Warrena Buffetta so v le mesecu dni postali največji proizvajalec zaščitnih mask na svetu.

SREDA

Tudi ta dan ni prinesel nič dobrega. Prodajna statistika za evropski trg je opozorila na 7,2-odstotni upad prodaje, največji po letu 2013. A z gotovostjo lahko trdimo, da bo v prihodnjih mesecih še precej slabše.

Uroš je namesto v živo prek digitalnih kanalov spremljal BMW poslovno konferenco. Ta je sporočil solidne bilance za 2019, prodaja je dosegla rekordne ravni, dobiček je nekoliko skopnel, napovedi pa so seveda mračne. V času poročanja so tovarne BMW še delovale, danes so zaprte.

ČETRTEK, PETEK

V četrtek in petek osvežujemo seznam zaprtih avtomobilskih tovarn, množično zaprtje tovarn pa napovedujejo tudi številni dobavitelji avtoindustriji.

SOBOTA

V soboto so prišle prve posledice reševanja stanja – številni avtomobilski proizvajalci so se na pobudo vlad preusmerili na področje medicinske opreme – v izdelavo predvsem respiratorjev oziroma ventilatorjev za umetno dihanje bolnikov. Volkswagen je denimo oblikoval delovno skupino, ki bo raziskala, ali lahko opremo izdelajo s tridimenzionalnimi tiskalniki, General Motors in FCA sta se povezala s specialisti iz medicinske panoge …

Spremljali smo tudi nove avtomobile, ki so se v preteklih dveh tednih predstavili na trgu. Vem, saloni so zaprti, izdaj avtomobilov ni. A številke o branosti kažejo, da zelo radi prebirate tudi tematike, ki niso vezane zgolj na koronavirus. Zato vas bomo o njih še naprej obveščali tudi med epidemijo.

Še o bencinu in dizlu ...

V torek smo pisali o močni pocenitvi nafte. Cena 159-litrskega soda je prvič po letu 2016 zdrsnila pod 30 dolarjev, pri nekaj več kot 29 dolarjih pa je bilo črno zlato vredno le polovico toliko kot pred mesecem dni.

Kaj to pomeni za cene na slovenskih črpalkah? Po naših napovedih bi se morali ceni za dizelsko gorivo in neosvinčen bencin znižati na dober evro za liter. Trenutni regulirani ceni za omenjena energenta pa sta višji: 1,205 evra za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina in 1,146 evra za dizelsko gorivo. Regulirane cene veljajo do jutri, zato kmalu pričakujemo nov popravek.

V petek se je zgodba ponovila, cena nafte je še padala, do 24,5 dolarja za 159-litrski sod, kar je najnižje po letu 2003. Teden je končala pri skoraj 27 dolarjih, kar je slaba polovica vrednosti, ki jo je nafta dosegala pred mesecem dni. V prihodnjih dneh bomo poročali, kako bo upad vplival na cene goriv v prodaji na drobno v Sloveniji.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
Avto
Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino
Avto
AvtoAlbina Kenda Lani se je prodaja novih avtov v EU skrčila skoraj za četrtino

Tu so štirje poudarki o razmerah na avtomobilskem trgu v EU v letu 2020

FINANCE
PMM
Avtoposel tresejo pandemija, elektrika in rast cen surovin
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Avtoposel tresejo pandemija, elektrika in rast cen surovin 3

Novi premiki v smeri elektromobilnosti, še vedno slaboten trg vozil in kopica novih avtomobilov, ki bi jih v drugačnih časih razkrili na ženevskem avtosalonu. V teh pa le virtualno.

FINANCE
Avto
Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe
Avto
AvtoMiloš Milač Slab december za avtotrgovce, a vseeno daleč od pomladne katastrofe 9

December je bil za trgovce novih avtomobilov tretji najslabši mesec prejšnjega leta, če štejemo le upad glede na isti mesec predlanskim. Zmanjšanje prodaje je bilo kar 47,6-odstotno, registriranih je bilo le 2.348 avtomobilov.

FINANCE
Prevozi
Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja
PRO
Prevozi
Prevozi
PrevoziRedakcija Prevozi Stroji v vlogi prevoznikov, reševalcev in motilcev prešibkega omrežja (PRO)

Transport poganjajo stroji, tovornjaki, dostavniki in drugi. V drugačnih konfiguracijah živijo življenje delavcev, denimo na poplavnih območjih Črne na Koroškem, ki smo jo obiskali sredi februarja.