Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Po prvih poročanjih naj bi v novomeškem Revozu brez dela ostalo 400 ljudi, po današnjem odzivu sindikata pa Revoza ni na seznamu za prestrukturiranje.
Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche je želel v ZDA prodajati 911 kabrioleta, a ta zaradi strogih varnostnih zahtev ni bil primeren; zato je leta 1965 nastal 911 targa, polkabriolet, in živi še danes
BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW je prenovil serijo 5, karavansko različico in serijo 5 GT. Ob nežnejših oblikovnih spremembah se je v motorje prikradla elektrika. Kaj novega še prinaša, kaj vse zmore in kakšne bodo cene?
Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Zaprtje bo odneslo okoli tri tisoč delovnih mest, posredno pa bi lahko vplivalo še na 25 tisoč zaposlitev. Nissan je v preteklem letu posloval z največjo izgubo v zadnjih 20 let.
Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Nemški avtomobilski koncern naj bi se ogrel za državno kitajsko družbo Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors)

Od milijardnega posla do panoge strahov – v nekaj dneh

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
koronavirus   dodaj
avtomobilska...   dodaj
Renault dodaj
Dacia dodaj
 

 

Čas branja: 5 min
23.03.2020  07:23  Dopolnjeno: 23.03.2020 08:17
Minuli teden se je avtomobilski svet ustavil v le nekaj dneh. Razlogi so jasni – zajezitev širitve okužb s koronavirusom in skrb za zaposlene. V nedeljo ugasnejo prvi stroji, v ponedeljek zaprtje tovarn napovesta PSA in Volkswagen, v torek in sredo sledijo drugi, v četrtek in petek se stroji ustavijo, proizvodne dvorane spraznijo. Do sobote so utihnili stroji še pri dobaviteljih, sočasno se avtoindustrija ustavlja tudi v Mehiki in ZDA ... kot bi nekdo ugasnil luč.
Od milijardnega posla do panoge strahov – v nekaj dneh
Foto: Jure Makovec

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
koronavirus   dodaj
avtomobilska industrija   dodaj
Renault dodaj
Dacia dodaj

PONEDELJEK

Delovni teden se je začel z zaprtjem avtomobilskih salonov in tudi servisov. To je odprlo pomembno vprašanje, kdo bo skrbel za vozila na nujni vožnji. V ponedeljek sta imela odgovor na to vprašanje trgovec Renaulta, Dacie in Nissana Malgaj ter Toyota. Zaradi pojasnila vlade, da servisi vozil sodijo med nujne storitve, še posebej v času, ko ni javnega prometa, so dežurne službe začele vzpostavljati tudi druge znamke. Denimo celotna mreža Renaulta, Nissana in Dacie.

Ko je v Ljubljani v ponedeljek obstal javni promet, je sistem za souporabo oziroma car sharing Avant2go deloval, a pod strožjim higienskim nadzorom.

TOREK

V torek pa je avtomobilska Evropa potegnila ročno zavoro. Postopno zaprtje tovarn je najprej napovedal PSA, sledila sta Volkswagen in Renault – najprej v Franciji, v torek zvečer še v novomeškem Revozu. Do konca tedna so tovarne zaprli skoraj vsi avtomobilski proizvajalci v Evropi, vpliv COVID-19 pa je pljusknil tudi prek luže v Mehiko in v ZDA.

Daleč na vzhodu, na Kitajskem, od koder je invazivni virus s simptomi pljučnice prišel v Evropo, požar uspešno gasijo. V prostorih avtomobilskih proizvajalcev pa nastajajo zaščitne maske in razkužila. V BYD Warrena Buffetta so v le mesecu dni postali največji proizvajalec zaščitnih mask na svetu.

SREDA

Tudi ta dan ni prinesel nič dobrega. Prodajna statistika za evropski trg je opozorila na 7,2-odstotni upad prodaje, največji po letu 2013. A z gotovostjo lahko trdimo, da bo v prihodnjih mesecih še precej slabše.

Uroš je namesto v živo prek digitalnih kanalov spremljal BMW poslovno konferenco. Ta je sporočil solidne bilance za 2019, prodaja je dosegla rekordne ravni, dobiček je nekoliko skopnel, napovedi pa so seveda mračne. V času poročanja so tovarne BMW še delovale, danes so zaprte.

ČETRTEK, PETEK

V četrtek in petek osvežujemo seznam zaprtih avtomobilskih tovarn, množično zaprtje tovarn pa napovedujejo tudi številni dobavitelji avtoindustriji.

SOBOTA

V soboto so prišle prve posledice reševanja stanja – številni avtomobilski proizvajalci so se na pobudo vlad preusmerili na področje medicinske opreme – v izdelavo predvsem respiratorjev oziroma ventilatorjev za umetno dihanje bolnikov. Volkswagen je denimo oblikoval delovno skupino, ki bo raziskala, ali lahko opremo izdelajo s tridimenzionalnimi tiskalniki, General Motors in FCA sta se povezala s specialisti iz medicinske panoge …

Spremljali smo tudi nove avtomobile, ki so se v preteklih dveh tednih predstavili na trgu. Vem, saloni so zaprti, izdaj avtomobilov ni. A številke o branosti kažejo, da zelo radi prebirate tudi tematike, ki niso vezane zgolj na koronavirus. Zato vas bomo o njih še naprej obveščali tudi med epidemijo.

Še o bencinu in dizlu ...

V torek smo pisali o močni pocenitvi nafte. Cena 159-litrskega soda je prvič po letu 2016 zdrsnila pod 30 dolarjev, pri nekaj več kot 29 dolarjih pa je bilo črno zlato vredno le polovico toliko kot pred mesecem dni.

Kaj to pomeni za cene na slovenskih črpalkah? Po naših napovedih bi se morali ceni za dizelsko gorivo in neosvinčen bencin znižati na dober evro za liter. Trenutni regulirani ceni za omenjena energenta pa sta višji: 1,205 evra za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina in 1,146 evra za dizelsko gorivo. Regulirane cene veljajo do jutri, zato kmalu pričakujemo nov popravek.

V petek se je zgodba ponovila, cena nafte je še padala, do 24,5 dolarja za 159-litrski sod, kar je najnižje po letu 2003. Teden je končala pri skoraj 27 dolarjih, kar je slaba polovica vrednosti, ki jo je nafta dosegala pred mesecem dni. V prihodnjih dneh bomo poročali, kako bo upad vplival na cene goriv v prodaji na drobno v Sloveniji.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.

 

AVTO
Novice
Novice Kakšna bo torkova cena bencina in dizla, če ne bo spremembe trošarin 1

V zadnjih tednih je bila drobnoprodajna cena goriv okrogel evro po zaslugi prilagoditev (predvsem zvišanj) trošarin

AVTO
Novice
Novice (Na enem mestu) Noro, kakšne popuste danes dobite za nov avto 17

Cene novih avtomobilov iz zaloge so padle za dodatnih, 10, 20 ali več odstotkov. Za novi ford focus 13.660 evrov, škodo octavio 14...

OGLAS
AVTO
Članki
Članki Ne meči denarja skozi okno, uvozi avto iz tujine

Ste vedeli, da lahko leto ali dve star avto kupite za tretjino ceneje od novega (določene modele tudi za polovico), še vedno bo šlo za...

AVTO
Novice
Novice Takšna bo torkova cena bencina in dizla - če se ne bodo spet spremenile trošarine 1

Zgodovinski zdrs ameriške nafte WTI globoko v negativno območje je odmeval tudi na mediteranskih borzah goriv

AVTO
Novice
Novice Nov zagon avtoposla in močna pocenitev avtomobilov 11

Razburljivo dogajanje v zadnjih dveh tednih tako na področju proizvodnje, prodaje, cen avtomobilov, novih modelov kot trajnostne mobilnosti

AVTO
Posel
Posel Spletna dražba odvzetih avtov – v 40 minutah kupci razgrabili večino zaloge 2

V četrtek smo spremljali spletno dražbo odvzetih avtov, ki jo je za Summit Leasing organiziral Autopoint. Avti do 10 tisoč evrov so šli...

AVTO
Posel
Posel Je kriza spodbudila prodajo rabljenih avtov? Kaj se dogaja s cenami? 1

V mestih so ljudje, doslej odvisni od javnega prevoza, planili po poceni rabljenih avtomobilih. V Italiji so cene teh močno upadle, a le...

AVTO
Novosti
Novosti Dolgoprogaš prihodnosti: brez izpustov, štiriminutna polnjenja in 500 kilometrov dosega ​​​​​​​ 21

Se sliši predobro? Baterijska vozila tega ne zmorejo, razvoj vodikovih tehnologij pa bo v prihodnosti to omogočal. BMW razkriva...