Avto

Težavni trgovec, vse bolj prazni avtosaloni

Nadaljujemo sago o ljubljanskem A-Cosmosu, tokrat o bralcu, ki je dobil svoj avto, predstavljamo analizo poslovanja podjetja in težave, ki ostajajo nerešene. Drugi avtosaloni so ob tem vse bolj prazni. »Koronavirus je odpihnil firbce, pridejo le resni kupci,« pravijo trgovci. Preizkusili smo mercedesa B, novega električnega mini cooperja SE in BMW M240i xDrive. Nova octavia je dobila ceno, zelo ugodno, a brez drobnega tiska ne gre. Šefu PSA pa smo podelili prestižno priznanje. Tega je bil vesel, prevzel pa ga osebno še ni. Razlogi so znani.

Izpostavljamo

FINANCE
Avto
Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike
Avto
AvtoMiloš Milač Prva vožnja s porschejem macanom e: konec bencinske in začetek električne romantike 8

Ekskluzivno - po terenskem poligonu in stezi Porschejevega centra v Leipzigu z novim električnim porschejem macanom, elektrozverino z več kot 600 konji, ki bo v celoti nadomestila bencinskega macana.

FINANCE
PMM
(Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač (Miloš živi trajnostno, 22. del): Primerjava – električni avto je že danes cenejši od bencinskega 14

Električni avtomobili so tudi cenovno vse bliže primerljivim bencinskim. Po natančnem izračunu, ki vsebuje tudi spodbude Eko sklada, pa so lahko celo precej cenejši, dokazujem na podlagi novega domačega električnega avta – cupre born bold.

FINANCE
Manager
Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta
Manager
ManagerMiloš Milač Moje najlepše in najbolj znamenite ceste sveta 4

Vzpon na Transfagarasan v Romuniji, Džebel Hafit v Abu Dabiju, Visoki Atlas v Maroku, Angeles Crest v Kaliforniji, prek otokov do Key Westa na Floridi ali preprosto med zavoji slovenskih biserov.

13.03.2020 11:21
Dopolnjeno: 13.03.2020 11:22
Čas branja: 3 min

A-Cosmos: bralec dobil BMW, a težav očitno še ni konec. Kupec, ki se je obrnil na nas, je po mesecu in pol čakanja naposled le dobil papirje, a se že oglašajo novi kupci. Preverili smo, kakšne govorice krožijo in kako zadolžen je A-Cosmos.

Bloombergova analiza, zakaj so se Uber, Lyft in drugi startupi nove mobilnosti znašli v težavah. Eden izmed razlogov je, da pritegujejo ljudi, ki tako ali tako ne vozijo, ne pa tudi lastnikov avtomobilov.

Matej je na Dunaju preizkusil prvega velikoserijskega električnega minija – cooper SE. Zanj je zapisal, da vlogo pionirja opravlja v maksi slogu: ima zmogljiv motor, soliden doseg, vzorne vozne lastnosti in ne previsoko ceno.

Presedel se je še za volan BMW M240i xDrive, ki pomeni zelo prepričljivo alternativo tistim, ki si želijo klasičnega malega športnika, vendar jim je M2 z zadnjim pogonom in mišičasto podobo preveč brutalen in nastopaški.

Trgovce z živili, tehniko, vozili in nepremičninske strokovnjake smo vprašali, kako se koronavirus kaže v vedenju slovenskih kupcev. A avtomobilskih salonih še ni panike, gneče pa tudi ne. Virus je, na kratko, odpihnil firbce, pravijo avtotrgovci.

Volkswagen je zaposlene nagradil za uspešno leto s pet tisoč evri bonusa. Skupina Volkswagen je lani ustvarila 16,9 milijarde evrov operativnega dobička, kar je 22 odstotkov več kot predlanskim. Uspeh bo delila tudi z zaposlenimi v Nemčiji.

Mercedes za »oženit«, čeprav si morda želite drugega. Mercedes-benz B 220d vas bo namesto s trendovskim videzom razvajal s prostorom, ravno pravimi dimenzijami in tudi s ceno, če vas ne odnese seznam dodatne opreme.

Šef PSA Carlos Tavares je postal najvplivnejši avtomobilski direktor. Člani žirije za izbor svetovnega avta leta, v njem sodelujemo tudi Finance, smo izbrali najvplivnejšega avtomobilskega direktorja leta 2020. Prestižno nagrado si je prislužil predsednik uprave PSA Peugeot Citroëna Carlos Tavares.

Nova octavia combi cenejša od golfa, a za 18 tisočakov prihaja šele jeseni. Octavia na trg najprej prihaja v različici combi ter z bogatejšimi motorji in opremo. Ta hip osnovni 1.5 TSI ambition stane 21.930 evrov, dizel 2.0 TDI je za 119 evrov dražji.

Za konec pa še na dve kolesi – za krmilo zera SR/S, ki je prava tesla sveta motociklizma. SR/S z dosegom skoraj 200 kilometrov in največjo hitrostjo 200 kilometrov na uro je prvi športni motocikel kalifornijskega podjetja, ki deluje že 14 let, pri nas pa ga zastopa Metron Andreja Pečjaka.

Želim vam uspešen delovni teden!

Miloš Milač, urednik portala avto.finance.si

P. S.: Spremljajte nas tudi na Twitterju in Facebooku.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
PMM
Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020
Pametna mesta in mobilnost
Pametna mesta in mobilnostMiloš Milač Odločen DA za združitev Fiat Chryslerja in PSA ter največja imena leta 2020

Teden analiz in koncev, takšnih in drugačnih. Načrtovana združitev dveh velikanov, FCA in PSA, je korak bližje izvedbi, saj so jo delničarji obeh podjetij v celoti podprli. Analizirali smo prodajo avtov v svetu, klasičnih in električnih. Sploh zadnji razkrivajo zanimiva imena, ki jih marsikdo sploh ne pozna. Preverili smo tudi decembrsko prodajo v Sloveniji. Ta je bila pričakovano slaba, a ne tako zelo kot spomladi. Seveda tudi tokrat ne moremo brez Tesle in Elona Muska ...

FINANCE
Avto
Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu
Avto
AvtoMiloš Milač Avtoposel v številkah, davkih in novostih na trgu

Preverili smo prodajo avtomobilov v Evropi in podrobneje secirali prodajo dveh največjih - Volkswagna in Toyote v svetu, Evropi in Sloveniji. Katere so avtomobilske novosti na trgu, katere na slovenskem trgu. V Trajnostni mobilnosti o realni porabi električnih avtov, o točki preloma električnega nissana leafa in novih navadah Evropejcev na področju mobilnosti. Za konec pa še o novih cenikih Lexusa in Jaguar Land Roverja, ti so seveda ugodnejši kot lani.

FINANCE
Avto
Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča
Avto
AvtoMiloš Milač Francozi in davek na motorna vozila so temperature pripeljali do vrelišča

Razburljiv teden, pod katerim sta se podpisala Renault z novo petletno strategijo in cene avtomobilov v Sloveniji z novim davkom na motorna vozila. Te razkrivajo res veliko, a ne le prihrankov.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)
FINANCE
Avto
Zgodba razbitega BMW M3, zasuk v Volkswagnu in avtobutik za Bežigradom
Avto
AvtoMiloš Milač Zgodba razbitega BMW M3, zasuk v Volkswagnu in avtobutik za Bežigradom 1

V tem tednu nadaljujemo zgodbo o BMW M3, ki je v ZDA skoraj storil žalosten konec, znova je zasijal v Litvi, v Nemčiji pa je pri uglednem trgovcu dobil deset tisoč evrov višjo ceno. Analizirali smo Volkswagnovo strategijo, ki se še bolj odločno usmerja v trajnostno mobilnost, spremljali nove premike pri Rimcu in Porscheju, obiskali prav poseben salon za Bežigradom, na trgu pozdravili dve veliki, kar orjaški toyoti in se zapeljali s priključno-hibridno škodo superb.

FINANCE
Avto
Pomlad avtotrga, prestižni fiat in ljubezen do elektrike
Avto
AvtoMiloš Milač Pomlad avtotrga, prestižni fiat in ljubezen do elektrike

V tem tednu smo podrobno analizirali prodajo avtomobilov v Sloveniji. Marec je prinesel presenetljivo rast, je bila ta zgolj statistična? Prečesali smo še trg tovornih in dostavnih vozil ter avtobusov in prikolic, se poglobili v porsche taycan turbo in fiat 500e ter razglasili najuglednejšega menedžerja avtoposla v letu 2021.

FINANCE
Avto
Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih
Avto
AvtoMiloš Milač Škoda octavia si je pripeljala že drugo zmago na slovenskih izborih

Škoda octavia je slovenski avto leta 2021, premagala je volkswagna golfa, peugeota 2008, hyundaia tucsona in renaulta capturja.

FINANCE
Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje
PRO
Finance
Spletni dogodek
Redakcija Mojih financ Poplave in potresi: kako pametno zavarovati premoženje (PRO)