Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Skupina Renault bo v treh letih znižala stroške za dve milijardi evrov, število zaposlenih bo zmanjšala vsaj za 14.600 Po prvih poročanjih naj bi v novomeškem Revozu brez dela ostalo 400 ljudi, po današnjem odzivu sindikata pa Revoza ni na seznamu za prestrukturiranje.
Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche 911 targa: nastal je zaradi zahtevnih Američanov, danes je svetovna ikona Porsche je želel v ZDA prodajati 911 kabrioleta, a ta zaradi strogih varnostnih zahtev ni bil primeren; zato je leta 1965 nastal 911 targa, polkabriolet, in živi še danes
BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW serije 5: pomladitev bavarske klasike BMW je prenovil serijo 5, karavansko različico in serijo 5 GT. Ob nežnejših oblikovnih spremembah se je v motorje prikradla elektrika. Kaj novega še prinaša, kaj vse zmore in kakšne bodo cene?
Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Nissan globoko v rdečem, zapira tovarno v Barceloni Zaprtje bo odneslo okoli tri tisoč delovnih mest, posredno pa bi lahko vplivalo še na 25 tisoč zaposlitev. Nissan je v preteklem letu posloval z največjo izgubo v zadnjih 20 let.
Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Volkswagnovo spogledovanje s Kitajsko Nemški avtomobilski koncern naj bi se ogrel za državno kitajsko družbo Anhui Jianghuai Automobile Group (JAC Motors)

To je prva prava cupra

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
električna...   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
Seat dodaj
Volkswagen dodaj
 
Čas branja: 3 min
06.03.2020  10:11
Poželjiva, športna in silovita – cupra formentor s 310 turbobencinskimi ali 245 hibridnimi konji.
To je prva prava cupra
Foto: Cupra

Obveščaj me o novih člankih:  
avto   dodaj
električna mobilnost   dodaj
predstavitve vozil   dodaj
Seat dodaj
Volkswagen dodaj

Španska športna znamka Cupra, ki je leta 2018 nastala iz Seata, je predstavila prvi samostojni model formentor. To je poželjiv in zelo športno zasnovan SUV, ki se oblikovno močno loči od seatov in tudi drugih modelov skupine Volkswagen. Na trgu bo v zadnjem četrtletju tega leta.

Španska znamka Cupra, ki se je razvila iz športnih različic Seata v samostojno znamko športnih modelov, je predstavila prvi lasten model. Formentor je poželjiv in izrazito športen kupejevski SUV oziroma CUV, kot so ga označili pri Cupri.

Formentor naj bi združeval prednosti visoko zmogljivega avtomobila in športnega terenca, izdelanega na podlagi dediščine znamke Cupra. »Cupra formentor pomeni velik korak na naši poti k uveljavitvi Cupre kot priljubljene znamke med ljubitelji avtomobilov. Z navdušujočo oblikovno podobo, visoko zmogljivimi pogonskimi sistemi – vključno s priključnim hibridom – nam je s cupro formentor uspelo ustvariti izjemen avtomobil za izjemne ljudi,« pojasnjuje Wayne Griffiths, izvršni direktor in predsednik uprave znamke Cupra.

Po merah formentor sodi v sredino kompaktnega razreda SUV, v dolžino meri 4,45 metra, v širino 1,84, v višino pa 1,51 metra, kar naj bi mu zagotavljalo veliko prostora za vse potnike. Medosna razdalja je 2,68 metra, prtljažnik pa sprejme 450 litrov prtljage.

Formentor bo na voljo z dvema znanima, zelo zmogljivima bencinskima strojema. Najmočnejšo različico bo poganjal bencinski motor 2.0 TSI s turbopolnilnikom, ki skupno razvije moč 228 kilovatov (310 konjskih moči) in 400 newtonmetrov navora. Povezan bo s štirikolesnim pogonom 4drive, ki nenehno nadzoruje vozilo in voznikove ukaze, da lahko moč pravočasno posreduje tistemu kolesu, ki jo potrebuje.

Šibkejši motor ni dizelski, temveč priključni hibrid, sestavljen iz 1,4-litrskega bencinskega TSI-motorja z močjo 110 kilovatov in elektromotorja z močjo 85 kilovatov, ki se napaja iz litij-ionske baterije zmogljivosti 13 kilovatnih ur. Moč sistema je 180 kilovatov (245 konjskih moči), navor pa je enak kot pri močnejšem stroju – 400 newtonmetrov. Takšen pogon omogoča okoli 50 kilometrov izključno električnega dosega.

V kabini cupra ponuja športne sedeže, na videz lebdečo armaturno ploščo z vodoravnim polkrožnim svetlobnim pasom ambientne LED-osvetlitve, ki se razteza čez sprednji del kabine in vrat. Armaturno ploščo dopolnjuje 12-palčni lebdeči zaslon s funkcijami spletnega navigacijskega sistema.

Cupra obljublja še, da bo formentor opremljen z najnaprednejšimi rešitvami na področju infotainmenta in povezljivosti, s katerimi bodo kupci tudi v vozilu povezani z digitalnim svetom. Tako bo omogočena boljša integracija vsakodnevnega življenja in življenja za volanom.

Dvanajstpalčni infotainment zmanjšuje število fizičnih gumbov ter vključuje glasovno upravljanje in upravljanje z gestami. Sistem omogoča tudi funkcijo full link, ki je združljiva tako s tehnologijo Apple CarPlay (brezžično) kot s tehnologijo Android Auto. Za dostop do vsebin na pametnih telefonih so potnikom v vozilu na voljo USB-priključki ali bluetooth povezava.

Z vdelano SIM-kartico bo vozilo povezano z aplikacijo Connect, ki spletne storitve pripelje neposredno v vozilo, kupcem pa omogoča dostop do aplikacij, ki jih je mogoče prenesti, do spletnega radia in do rastočega ekosistema praktičnih funkcij, s katerimi bosta omogočena daljinski dostop do podatkov in nadzor vozila.

Uporabniki bodo lahko na daljavo prek aplikacije na pametnem telefonu dostopali do informacij o vozilu, ki vključujejo podatke o vožnji, informacije o parkirni lokaciji, statusu vozila ter nastavijo opozorila za hitrost. Vozniki visoko zmogljive priključnohibridne različice pa lahko daljinsko upravljajo tudi postopek polnjenja in nadzorujejo delovanje klimatske naprave.

Asistenčni sistemi dosegajo drugo stopnjo delno avtomatizirane vožnje, v paket so vključeni radarski tempomat, sistem za ustavitev v sili emergency assist, sistem travel assist ter sistem side & exit assist s senzorjem za mrtvi kot in asistenco za izstopanje.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Kakšna bo torkova cena bencina in dizla, če ne bo spremembe trošarin 1

V zadnjih tednih je bila drobnoprodajna cena goriv okrogel evro po zaslugi prilagoditev (predvsem zvišanj) trošarin

AVTO
Novice
Novice (Na enem mestu) Noro, kakšne popuste danes dobite za nov avto 17

Cene novih avtomobilov iz zaloge so padle za dodatnih, 10, 20 ali več odstotkov. Za novi ford focus 13.660 evrov, škodo octavio 14...

OGLAS
AVTO
Članki
Članki Ne meči denarja skozi okno, uvozi avto iz tujine

Ste vedeli, da lahko leto ali dve star avto kupite za tretjino ceneje od novega (določene modele tudi za polovico), še vedno bo šlo za...

AVTO
Novice
Novice Takšna bo torkova cena bencina in dizla - če se ne bodo spet spremenile trošarine 1

Zgodovinski zdrs ameriške nafte WTI globoko v negativno območje je odmeval tudi na mediteranskih borzah goriv

AVTO
Novice
Novice Nov zagon avtoposla in močna pocenitev avtomobilov 11

Razburljivo dogajanje v zadnjih dveh tednih tako na področju proizvodnje, prodaje, cen avtomobilov, novih modelov kot trajnostne mobilnosti

AVTO
Posel
Posel Spletna dražba odvzetih avtov – v 40 minutah kupci razgrabili večino zaloge 2

V četrtek smo spremljali spletno dražbo odvzetih avtov, ki jo je za Summit Leasing organiziral Autopoint. Avti do 10 tisoč evrov so šli...

AVTO
Posel
Posel Je kriza spodbudila prodajo rabljenih avtov? Kaj se dogaja s cenami? 1

V mestih so ljudje, doslej odvisni od javnega prevoza, planili po poceni rabljenih avtomobilih. V Italiji so cene teh močno upadle, a le...

AVTO
Novosti
Novosti Dolgoprogaš prihodnosti: brez izpustov, štiriminutna polnjenja in 500 kilometrov dosega ​​​​​​​ 21

Se sliši predobro? Baterijska vozila tega ne zmorejo, razvoj vodikovih tehnologij pa bo v prihodnosti to omogočal. BMW razkriva...